ITALSKÁ KUCHYNĚ Markéta Rejmanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Rozmanitostí a otevřeností Rozmanitá je z historických i geografických důvodů. Dnešní italská kuchyně je spojením, či snad lépe řečeno prolínáním mnoha.
Minidezerty z italských cukráren
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
autor Mgr. Alena Marková
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Pokrmy z těstovin.
Škola: Praktická škola dvouletá
Evropské rekordy Oborové dny 2013/2014 Evropsk é rekordy.
Potraviny rostlinného původu
ROZDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH A KRAJOVÝCH KUCHYNÍ
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Program Leonardo da Vinci- projekt mobility Název projektu: „Klíčové komponenty v EU“ datum stáže: místo stáže: SRN Hynek Salák HT2.
Mexická kuchyně.
ZAHRANIČNÍ KUCHYNĚ.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vložky a zavářky do polévek
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Strava při zánětu jater
Chtěli bychom vám představit evropský stát který se nazývá Itálie.
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Řím - Ristorante Trinità de Monti Benátky – La Zucca Pisa – La Mescita Neapol – Pizzeria Brandi San Marino - Ristorante Luna Caprese di de Riso Andrea.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_377 Ročník: 2.
Omáčky.
Studené pokrmy.
Ivana Francová, SOU LIběchov
BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a játrovou rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Cibulový krém s pórkem 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
Jídlo Základy jídla I. Část
Ryby Složení rybího masa
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
Světová Kuchyně a její globalizace Jižní polokoule.
ÚTERÝ Polévka Risi - bisi 20,- Kč Polévka Fazolová s uzeninou 25,- Kč.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PÁTEK Polévka Slepičí vývar s drůbky a těstovinou 20,- Kč Polévka Rybí polévka 25,- Kč.
TEST od Tescomy: jak se vyznáte v dobré kuchyni 1./ Který italský sýr se dává do dezertu Tiramisu? a) mozzarella b) mascarpone c) ricotta 2./ Aby se těsto.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí po italsku 20,- Kč Polévka Houbový krém 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Zeleninový vývar s mušličkami 20,- Kč Polévka Selská polévka 25,- Kč.
STŘEDA Polévka Hovězí s kapáním 20,- Kč Polévka Cibulový krém 25,- Kč.
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
BE soup 1 Toskánská 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Bramboračka s houbami
BE soup 1 BE soup 2 Toskánská Bramborová s paprikou 10,60 Kč / 16,- Kč
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí vývar se zeleninou smaženým hráškem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Středa BE soup 1 Kuřecí s těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
BE – Rajčatová polévka a bazalkou a česnekem Hráškový krém s krutony
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Prezentace výlet do Beskyd
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Gastronomické zvyklosti různých národů
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

ITALSKÁ KUCHYNĚ Markéta Rejmanová

je považována za jednu z nejlepších na světě těšit se v ní můžeme na různé druhy masa a ryb, zeleninu (uvařenou na mnoho způsobů), těstoviny (Itálie se může pyšnit více než 400 druhy), nádivky, zmrzliny (italské zmrzliny jsou považovány také za jedny z nejlepších), dezerty. podle množství zemědělských plodin se dělí na tři skupiny: severní, střední a jižní.

HLAVNÍ JÍDLO Maso Nejvíce se používá maso telecí a kuřecí, které se připravuje na spousty způsobů - grilování, vaření, dušení Ryby a mořské pokrmy Ryby smaží, grilují a pečou s přidáním citronové šťávy a různého koření. Italové si hodně zakládají na rybích polévkách. Také nesmíme samozřejmě zapomenout na dary moře. Zde dokáží skvěle připravit ústřice, kraby, raky, langusty, humry, sépie a chobotnice.

Polévky Můžeme zde například zmínit polévku Acquacotta (pochází z Toskánska). Je to hustá a pikantní polévka. Připravuje se ze zeleniny (rajčata bez tekutiny, celer, mrkev atd.) a sušených hub. Nahoru se pro ozdobu i chuť dodává vařené vejce. Rýže, rizotto Dále se zde hodně využívá rýže, hlavně na severu Itálie v krajích Lombardia a Piemonte. Rýže je také častou ingrediencí polévek a dalších chutných pokrmů. Pizza Pizza je jedním z pokrmů, které italskou kuchyni proslavily po celém světě. Připravuje se z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Na takovýto základ se potom pokládají různé suroviny podle chuti, především rajčata a mozzarella.

Těstoviny čili pasta Těstoviny jsou význačné svoji kvalitou a oblibou. Mají asi 400 druhů těstovin jako nám známé špagety, tortellini a raviolli. Vyrábí se z vody a semolinové mouky, ale jsou i vaječné těstoviny, které jsou po čerstvých nejkvalitnější. Italské těstoviny: Špagety, Tortellini, Orecchiette, Ravioli, Tagliatelle, Fusilli, Cavatelli, Strascinati, Farfalle, Maccheroni, Lasagne, Lagane, Manate, Ravioli, Gnocchi, Pizzoccheri, Bucatini, Penne

Zelenina je zde také hojně požívaná. Například se z ní dělají čerstvé saláty, oblohy k hlavnímu chodu nebo pouze jako dekorace pokrmu. Jejich oblíbenými druhy zeleniny jsou: fenykl, rajčata, chřest, cuketa, lilek a jiné. Salámy a uzeniny je proslulá kvalitními uzeninami a salámy. Nejvíce uzenin pochází z kraje Emilia Romagna, pro které je typická sušená šunka prosciutto nebo mortadella. Prosciutto, Mortadella, Bresaola, Pancetta, Salame Milano, Salame Felino, Salsiccia, Salame al Barolo, Prosciutto cotto, Lardo, Guanciale, Franco Putana

Sýry je také proslulá výrobou různých sýrů. Každý sýr má v italské kuchyni své místo. Například parmazán (parmigiano - reggiano ) se používá převážně na těstoviny, mozzarella zase na pizzu. Parmazán (Parmigiano - Reggiano ) Grana Padano Pecorino Crescenza Fontina Gorgonzola Asiago Scamorza Mozzarella Puzzone Koření Nejtypičtějším kořením Itálie je bazalka.

ZÁKUSKY A CUKROVÍ Zmrzlina Italská zmrzlina Pravá italská zmrzlina má smetanovou (krémovou) chuť. Zmrzlina je jedním z hlavních důvodů velkého cestovního ruchu v této zemi. Jedním z vynikajících výrobců pravé italské zmrzliny je PreGel (r. 1967). Jejich zmrzliny sice v převodu na naši měnu nejsou zrovna levné, ale jsou podávány v různých příchutích a velikostech. Tiramisu Pochází z Toskánska. Poté se však dostal až do Florencie, kde se v 19. století stal oblíbenou pochoutkou. Dále se dostal do Anglie a do Ameriky (San Francisco). Název pro tuto pochoutku pochází právě z italštiny. Hlavními igredienciemi tiramisu je sýr Mascarpone, vaječné žloutky, cukr, silné espresso, máslo (pro tu správnou chuť) a kvalitní kakao.

NÁPOJE Víno Itálie patři mezi největší producenty vína na světe. Colombano je jedno z míst, kde se pěstuje vynikající víno. Později zpracovávané pomocí lihu. Italská vína patří jedním z nejlepších na světě co se týče kvality a chuti. Existují spousty odrůd. Ale přesto jedna jasně vítězí a to je Sangiovese dále jsou známé Barbera, Chianti, Nebbiolo, Catarrato Bianco Siciliano, Nero ďAvola, Montepulciano, Trebbiano Toscano. Káva