Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozmanitostí a otevřeností Rozmanitá je z historických i geografických důvodů. Dnešní italská kuchyně je spojením, či snad lépe řečeno prolínáním mnoha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozmanitostí a otevřeností Rozmanitá je z historických i geografických důvodů. Dnešní italská kuchyně je spojením, či snad lépe řečeno prolínáním mnoha."— Transkript prezentace:

1

2 Rozmanitostí a otevřeností Rozmanitá je z historických i geografických důvodů. Dnešní italská kuchyně je spojením, či snad lépe řečeno prolínáním mnoha místních kuchyní oblastí různých zeměpisných šířek. Současně s pověstným italským lokální patritismem jsou ctěny a předávány z generace na generaci četné typické místní receptury. Otevřeností v italské kuchyni je myšlena skutečnost, že kombinuje ingredience s velkou fantazií, tak jednoduchým a průhledným způsobem. Jednotlivé ingredience vždy rozpoznáte - na pohled, podle chutě i vůně. A to dodá i odvahu se k ní přiblížit nejen jako strávník, ale i jako kuchař. Na své si v ní přijde skutečně téměř každý.

3 PRAKTICKÉ RADY OLEJE :: KDE SE ZÍSKÁVÁJÍ A JAK VYBRAT TEN SPRÁVNÝ:: NEJPROSLAVENĚJŠÍ JÍDLA :: DRUHY A POUŽITÍ:: KOŘENÍ :: PŘEHLED::

4 Olivovník pochází z orientu. Symbol olivové ratolesti se již objevuje ve Starém zákoně, ve kterém znamená mír a úctu k bohům. Odtud se olivovník, považovaný za dar bohů, rozšířil do Středomoří.

5 Nepřidávají se do něj žádné chemické látky, nemusí se nijak biochemicky zpracovávat. Olej je bohatý na jednoduché éterické mastné kyseliny, které jsou důležitou složkou vyváženého jídelníčku pro všechny věkové skupiny. Olivový olej dobře snáší vysoké teploty, může se tedy konzumovat nejen v syrovém stavu.

6 Olivové oleje Bortelli jsou jedny z nejpoužívanějších u nás. Jsou vysoce kvalitní a cenově dostupné Panenské olivové oleje se vyrábějí šetrným lisováním z celých plodů. Výsledkem jsou pak oleje špičkové kvality s charakteristickou vůní, chutí a výraznou barvou. Musí splňovat řadu parametrů, k nimž patří vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, antioxidantů a rostlinných fenolů. Podíl volných kyselin, které by mohly výjimečné chuti panenského oleje uškodit (což je označováno jako kyselost či acidita oleje), nesmí překročit 2 %.

7 Extra panenské olivové oleje tvoří mezi olivovými oleji elitu. K jejich výrobě se používají ty nejlepší olivy, které se zpracovávají do 24 hodin od sklizně. Extra panenské olivové oleje, jejichž acidita nepřesahuje 1 %, si tak zachovávají nejvíce účinných látek. Tato kvalita se ovšem odráží i na ceně výsledného produktu. Rafinovaný olivový olej se získává z oliv silnějším tlakem a za tepla (přidáním horké vody). Během rafinace se vytrácí jeho charakteristická olivová chuť, což některým spotřebitelům vyhovuje. Olivový olej je směs rafinovaného a panenského olivového oleje.

8 pepř černýpepř bílýpepř barevný estragon šafrán tymián meduňka oregáno bazalka

9

10 V Itálii je vyráběno více než 400 druhů těstovin (např. penne, fusilli, tagliatelle, tortellini či ravioli).

11 Vypráví se, že tortellini byly stvořeny podle pupíku Venuše. Venuše prý šla do jednoho hostince v Bologně. Podle legendy měl kuchař nahlédnout klíčovou dírkou do jejího pokoje a spatřit její holé břicho a pupík. Inspirovaný její krásou pak k poctě stvořil tortellini.

12 Lasagne jsou oblíbené italské těstoviny. Mají tvar širokých nudlí. Polévají se různými omáčkami, zapékají se či se posypávají sýrem. Často bývají i barevné.

13 Pizza je velmi oblíbený pokrm původem z Itálie. Skládá se z těstovinného základu, většinou kruhového tvaru a mnoha dalších ingrediencí (záleží na druhu pizzy - může to být kečup, sýr, rajský protlak, olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám,ančovičky a mnoho dalších).

14 Tiramisu je proslulý tradiční italský dezert. Vyrábí se z tvarohového sýra mascarpone, který se šlehá s vajíčky (nebo jenom žloutky) a cukrem, případně šlehačkou (podle zvyklostí). V misce se prokládá speciálními piškoty, namočenými do silného espresa, které může být ještě ochuceno italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Tiramisu je dnes jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších italských receptů.

15 Velkou měrou se na jídelním lístku objevují nejrůznější mořské plody. To je dáno geografickou polohou Itálie. Tvoří více než 70 procent jídelního lístku, oproti vepřovému, nebo hovězímu masu.

16 Děkuji za pozornost Vytvořila: Marcela Krištofová


Stáhnout ppt "Rozmanitostí a otevřeností Rozmanitá je z historických i geografických důvodů. Dnešní italská kuchyně je spojením, či snad lépe řečeno prolínáním mnoha."

Podobné prezentace


Reklamy Google