Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s blanokřídlým hmyzem Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

Hmyz s proměnou dokonalou
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola,
Způsob života a dorozumívání včely medonosné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Hmyz v sadech a zahradách
Včela medonosná Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
VY_32_INOVACE_Př.5.05_Včela medonosná-prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_19_Včela medonosná Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Organismy mírného pásu (střední Evropy)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
2 páry křídel, samice má na zadečku kladélko ( žihadlo),
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Bezobratlí v sadech a zahradách
Volně žijící zvířata III bezobratlí
Včela Medonosná Kristýna Kavková 8. Ročník 2010 Přírodopis
ZVÍŘÁTKA DVORKU – VČELY
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Společenstvo.
Pří_086_Rozmanitost přírody_Blanokřídlí Autor: Mgr. Marie Boučková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_196.
Včela medonosná Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela medonosná.
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Anotace – Pracovní list prověřuje znalosti o určitých druzích keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků. Autor - Zuzana Pištová Jazyk -
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s tvary kořenů u různých rostlin Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů.
Včela medonosná Apis mellifera L.
Smyslová ústrojí člověka
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
VČELA MEDONOSNÁ.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela opakování.
Blanokřídlý hmyz v sadech a ovocných zahradách.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s běžnými druhy hmyzu, vyskytujícími.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_ 4.ročník_ 17_Včela medonosná Autor : Jiří Martínek, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : listopad 2011.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_17_03C_Blankřídlí hmyz Téma: Bezobratlí.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Včela medonosná Prvouka, 2. třída.
Anotace – Včely   Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, schopnosti shrnout důležité.
ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
ZŠ a MŠ Nedašov, příspěvková organizace
VČELA MEDONOSNÁ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_09 09 Ze života včel autor: Mgr. Jana Kobylková
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s blanokřídlým hmyzem Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba těla, hospodářský význam, využití produktů Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - včela, trubec, matka, královna, včelstvo, úl, med, plástev, vosk Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina - 9 - 12 let Celková velikost – 2,4 MB : „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

Včela medonosná Včela je bezobratlý živočich. Je to jediný zdomácnělý hmyz. 1.

Popis Základní části těla( jako u ostatního hmyzu) jsou: hlava, hruď a zadeček. Hlava má dlouhá tykadla, velké složené oči kusadla. Hruď nese dva páry blanitých křídel s žilnatonou a tři páry nožiček. Na třetím páru nohou jsou sběrací kartáčky a košíčky na pyl. Zadeček je největší částí těla, je v něm uloženo žihadlo, které je spojeno s jedovým váčkem. Na žihadle jsou zpětné háčky. Pokud včela žihadlem bodne, vytrhne si ho s jedovým váčkem. Včela je tak odsouzena k smrti. Žihadlo mají pouze dělnice.

2.

Život včel Žijí společensky, nejsou schopné žít samy. Vytvářejí společenstvo, které se nazývá včelstvo. Včelstvo se chová v úlech. V každém úlu je jedno včelstvo s jednou matkou, malým počtem trubců a mnoha dělnicemi. V jednom včelstvu je až 80 000 jedinců.

3.

Dělnice Dělnice je včelí samice, ale nemůže se rozmnožovat. několika měsíců. Dělnice Dělnice je včelí samice, ale nemůže se rozmnožovat. Dělnice rozhodují, kdy a kde se sbírá nektar, kdy vyměnit královnu, kdy se vyrojit a založit novou kolonii. Výživou larviček dokonce rozhodují i o tom, zda se z vajíčka vylíhne sameček nebo samička. 4.

Dělnice žijí několik měsíců. Dělnice mají za úkol sbírat nektar a pyl z květů, vylučují vosk a staví z něj buňky v plástech, krmí larvy, trubce a také královnu – matku, čistí úl a střeží jeho vchod. Dělnice žijí několik měsíců. 5. 6.

Trubci Trubec je samec včely. Trubci žijí jen několik týdnů, jakmile oplodní královnu, okamžitě umírají. Živí je včely medem. Nemají žihadlo. 7.

Královna Matka = královna je pro včelstvo nejdůležitější samicí, neboť je jedinou pohlavně vyvinutou včelou a klade vajíčka. Je ale pouze „ stroj“ na vajíčka. Je zcela závislá na péči dělnic. Královna se vyvíjí ve zvláštní protáhlé buňce, nazývá se matečník. Žije několik let.

Potrava včel Dospělé včely se živí nektarem ( je zdrojem energie) a pylem ( je zdrojem bílkovin a vitamínů). Larvy dostávají bílou kašičku, později směs kašičky, nektaru a pylu. Larvy budoucí královny vyživují dělnice mateří kašičkou ( je bohatší na vitamíny ). Trubce krmí medem. 8.

9.

Proč se včely rojí? Včely se rojí z několika důvodů: a) nedostatek potravy b) nedostatek klidu ( včelař často otvírá úl ) c) je jich ve včelstvu moc a vylíhne se nová matka Rojení je přirozený jev, slouží k rozšiřování včelí populace.

10.

20. 19.

Význam včel Mimořádně velký význam mají při opylování květů rostlin a zajišťují tím jejich rozmnožování. Pro lékařství se využívá mateří kašička, propolis a včelí jed. Produkují med a vosk. 11. 12. 13.

Včelí tance Dělnice „ tančí“ na plástvi a sdělují tak ostatním, kde najdou květy s potravou. Je-li potrava v blízkosti do 100 m, tancuje v kruhu. Je-li potrava vzdálenější, opisuje jakousi osmičku. 14.

Příbuzné druhy Drvodělka Čalounice Pískorypka Včela divoká Včela kukaččí 15. pískorypka 16. Včela medonosná tmavá 17. Včela obrovská

Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 1.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apis_mellifera_bi.jpg 2.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HoneyBeeAnatomy.png 3. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ule-_k%C5%82ody.JPG?uselang=cs 4.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Apis_mellifera_carnica_worker_honeycomb.jpg 5. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bienenwabe_mit_Eiern_und_Brut_5.jpg 6.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drohnenpuppen_79d.jpg 7. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honey-miel.jpg?uselang=cs 8. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Med_u_sacu_karlovic1.jpg 9. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bee_on_-calyx_935.jpg?uselang=cs 10. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_swarm_of_Apis_mellifera_-_20051109.jpg 11. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beeswax.jpg?uselang=cs 12. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broodcomb.jpg?uselang=cs 13. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Texas_State_Fair_honey.jpg 14.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Waggle_dance.png 15 . http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Andrena_vaga_oberseite.jpeg 16. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/Abeille-bee-honey.jpg 17.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gaint_Honey_Bee_(Apis_dorsata)_on_Tribulus_terrestris_W_IMG_1020.jpg 18. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Apis_mellifera_scutellata_1355021.jpg 19.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honigbiene_Apis_mellifera_Schwarm_in_Haferschlehe-OhWeh-003.jpg?uselang=cs 20. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bee_swarm_on_fallen_tree02.jpg?uselang=cs