Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Advertisements

Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Vratislav Tydlitát, Pavel Tesárek, Robert Černý
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
TZ 21 – navrhování otopných soustav
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
Degradační procesy Magnetické vlastnosti materiálů přehled č.1
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
VÝPOČETNÍ PROGRAM AUTOŘI Ing. Ondřej Šikula, Ph.D. Ing. Josef Plášek
TZ přednáška Otopné soustavy
Přístroje pro bezpečnostní funkce
Ochrana Ovzduší Hustota a vlhkost plynu cvičení 3
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
I. Zákon termodynamiky doc. Ing. Josef ŠTETINA, Ph.D.
ZÁKLADNÍ TERMODYNAMICKÉ VELIČINY
Rekonstrukce a sanace historických staveb h-x diagram
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
Ing. Rudolf Drga, Ph.D. Zlín 2014 Měření směrových charakteristik detektorů narušení Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované informatiky Ústav.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
POSOUZENÍ FUNKCE VZDUCHOTECHNIKY METODOU PPD
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Pracoviště Ústí nad Orlicí Jana a Jos. Kovářů 1412, Ústí nad Orlicí Hluk v legislativě platné a.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Vsetín – město bez bariér
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
FEM model pohybu vlhkostního pole ve dřevě - rychlost navlhání dřeva
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Přednáška 11 Otopné soustavy Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Úspory energie a regenerace
TZ přednáška Otopné soustavy
Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí
9 Vstupní veličiny subjektu Hmotnost m, výška h → povrch těla A DU (m 2 ) energetický výdej M (W/m 2 ) vnější práce W (W/m 2 ) tepelná izolace.
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Časté chyby - opakování. Časté chyby opakování 1.úloha Příprava zadání, analýza základních stavebně- energetických požadavků a cílů Stanovení faktoru.
Částka: 141/2005 Sb. Předpis ruší: 108/2001 Sb.
Hygiena tělovýchovných zařízení Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Stanovení součinitele tepelné vodivosti 2015 BJ13 - Speciální izolace Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
Stanovení součinitele tepelné vodivosti
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Speciální izolace BJ13.
Pracovní prostředí, pracovní místo
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
fonty, čitelnost barevných textů, zarovnání atd. bude upraveno
Transkript prezentace:

Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Katedra TZB, fakulta stavební, ČVUT v Praze

Zadání úlohy Měření kvality vnitřního prostředí Změřte parametry vnitřního prostředí Posuďte, zda prostředí vyhovuje zadaným kritériím pro daný typ budovy (bydlení, administrativa, výroba, školství, restaurace, ubytování) Vypracujte zprávu z měření

Teoretický základ Měřící zařízení a požadavky na vnitřní prostředí Popis měřícího zařízení Kalibrace zařízení Normy a předpisy stanovující požadavky na vnitřní prostředí

Zařízení pro měření vnitřního prostředí CO2 Teploměr a vlhkoměr Kulový teploměr Anemometr Univerzální záznamník Stojan s ramenem

Parametry prostředí Teplota kulového teploměru tg (°C) kulový teploměr pro měření střední radiační teploty měřicí rozsah -50 až +200°C měděná koule průměru 150 mm s centrálně umístěným Pt100-čidlem Teplota a vlhkost vzduchu ta, rh (°C, %) kombinované čidlo teplota-vlhkost vzduchu   rozsah: teplota -20 až +60°C vlhkost 5 až 98%rH

Parametry prostředí Koncentrace CO2 (%, ppm) stacionární snímač - měřicí rozsah:  0...2,5%  (dle typu), přesnost +-2% z rozsahu, pracovní teplota: 5 až 40°C, princip: IR-optický ruční snímač - měřicí rozsah:  0...10 000 ppm, přesnost: do 5000 ppm +-50 ppm +-2% z měř.hodnoty, pracovní teplota: 0 až 50°C, princip: 2 kanálový IR-absorbční

Parametry prostředí Termoanemometrické všesměrové čidlo (m/s) pro měření nízkých rychlostí proudění vzduchu  0,01 až 1,00 m/s rozlišení 0,01 m/s teplotní kompenzace v rozsahu 0 až 40°C Anemometrické čidlo sonda pro měření rychlosti proudění vzduchu, měřicí rozsah: 0,1 až 20 m/s, průměr sondy 80 mm, provozní teplota -20 až +140°C sonda pro měření rychlosti proudění vzduchu měřicí rozsah: 0,6 až 40 m/s, průměr sondy 15 mm, provozní teplota: -20 až +140°C

Parametry prostředí Záznamník dat ALMEMO 2690-8 (datalogger) 5 měřících vstupů pro ALMEMO-konektory programovatelné konektory

Vnitřní prostředí budov Normy a předpisy: ČSN EN ISO 7730 Ergonomie tepelného prostředí - Analytické stanovení a interpretace tepelného komfortu pomocí výpočtu ukazatelů PMV a PPD a kritéria místního tepelného komfortu ČSN EN 15251 Vstupní parametry vnitřního prostředí pro návrh a posouzení energetické náročnosti budov s ohledem na kvalitu vnitřního vzduchu, teplotního prostředí, osvětlení a akustiky ČSN EN ISO 7726 Ergonomie tepelného prostředí - Přístroje pro měření fyzikálních veličin

Vnitřní prostředí budov Zákony č. 183/2006 Sb., stavební zákon (nahrazuje zákon č. 50/1976 Sb.) č. 20/1966 Sb., o zdraví lidu č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví č. 262/2006 Sb., zákoník práce (nahrazuje zákon č. 155/2000 Sb.) č. 309/2007 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnostech nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy

Vnitřní prostředí budov Prováděcí předpisy nařízení vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací (prováděcí předpis k zákonu č. 258/2000 Sb.) nařízení vlády č. 1/2008 Sb., o ochraně zdraví před neionizujícím zářením (prováděcí předpis k zákonu č. 258/2000 Sb.) nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci (prováděcí předpis k zákonu č. 309/2007 Sb. a 262/2006 Sb.) vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu (prováděcí předpis k zákonu č. 50/1976 Sb.) ve znění vyhlášky č. 502/2006 Sb. (změny v souladu s novým stavebním zákonem č. 183/2006 Sb.) vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých (prováděcí předpis k zákonu č. 258/2000 Sb.) - v současné době v novelizaci vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 6/2003 Sb., kterou se stanoví hygienické limity chemických, fyzikálních a biologických ukazatelů pro vnitřní prostředí pobytových místností některých staveb (prováděcí předpis k zákonu č. 258/2000 Sb.) vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných (prováděcí předpis k zákonu č. 258/2000 Sb.) ve znění vyhlášky č. 602/ 2006 Sb. vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 135/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch (prováděcí předpis k zákonu č. 258/2000 Sb.) vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 255/2003 Sb., kterou se stanoví správná lékárenská praxe, bližší podmínky přípravy a úpravy léčivých přípravků, výdeje a zacházení s léčivými přípravky ve zdravotnických zařízeních a bližší podmínky provozu lékáren a dalších provozovatelů vydávajících léčivé přípravky (prováděcí předpis k zákonu č. 258/2000 Sb.)

Druh práce

Požadavky na mikroklimatické podmínky na pracovišti Pracoviště s neudržovanou teplotou po celý kalendářní rok

Požadavky na mikroklimatické podmínky na pracovišti tomin, tgmin je pro clo=1 tomax, tgmax je pro clo=0,5 va – rychlost proudění vzduchu Rh relativní vlhkost Jde buď o průměrné hodnoty za celou směnu nebo průměrné hodnoty části s měny s rozdílnými teplotami

Tepelné prostředí Operativní teplota t0 (°C) jednotná teplota uzavřeného černého prostoru (prostoru o stejné teplotě vzduchu i stejné střední radiační teplotě), ve kterém by lidské tělo sdílelo konvekcí i sáláním stejné množství tepla jako ve skutečném, teplotně nesourodém prostředí vypočtená hodnota teplota kulového teploměru teplota vzduchu rychlost proudění vzduchu

Tepelné prostředí Operativní teplota t0 (°C) Měření: teplota kulového teploměru tg (°c) teplota vzduchu ta (°c) rychlost proudění vzduchu va (m/s) pokud va<0,2 m/s pokud ABS [ta-tr] <4 °C jinak 𝑡 0 =𝐾. 𝑡 𝑔 + 1−𝐾 . 𝑡 𝑎 tr střední radiační teplota (°C) Princip výpočtu střední radiační teploty spočívá ve stanovení poměrů osálání v libovolně definovaném bodě na základě geometrických poměrů vzájemné polohy mezi sálající a osálanou plochou (osobou).

Tepelné prostředí Operativní teplota t0 (°C) 𝑡 0 =𝐾. 𝑡 𝑔 + 1−𝐾 . 𝑡 𝑎 K váhový koeficient Ar povrch těla s vlivem sálání (m2) AD celkový povrch těla (m2) AD = (W 0.425 . H 0.725) . 0,007184 W hmotnost osoby (kg), H výška osoby (cm) Ar/AD sedící osoby = 0,7 ɛ emisivita kůže, oděvu = 0,95 hr součinitel přestupu tepla sáláním (W.m-2.K-1) = 4,7 hc součinitel přestupu tepla prouděním (W.m-2.K-1) =3,1 (sedící člověk) pro v do 0,2m/s, pro v = 0,2 až 4,0m/s hc = 8,3 v0,6 hrg součinitel přestupu tepla sáláním v úrovni kulového teploměru (W.m-2.K-1) = 6,01 hcg součinitel přestupu tepla prouděním v úrovni kulového teploměru (W.m-2.K-1) pro nucené proudění vzduchu hcg = 6,3.(va0,5/D0,4) pro přirozené proudění vzduchu hcg = 1,4 .(Δt/D)1/4 va rychlost proudění vzduchu v úrovni koule (m.s-1) D průměr koule kulového teploměru (m) Δt rozdíl teplot ta - tg (K)

Koncentrace CO2 Koncentrace CO2 ve vnějším prostředí 330 - 370 ppm koncentrace CO2 v interiéru (1200 ppm) V množství čerstvého vzduchu pro udržení stanovené koncentrace škodliviny (l/h) m produkce škodliviny v interiéru (l/h) ρmax,in maximální koncentrace škodliviny v interiéru (g/m3) ρout koncentrace škodliviny v přiváděném vzduchu (g/m3) Příklad: Maximální koncentrace CO2 v interiéru 1200ppm = 1,2 g/m3 Produkce CO2 dýcháním 19 l/h Koncentrace CO2 ve venkovním vzduchu 350 ppm=0,35 g/m3 V = 19/(1,2-0,35)=22,4 m3/h osobu

Vlhkost vzduchu Vyjadřování vlhkosti (h-x diagram) Relativní vlhkost rh (%) rh běžně 30-70 % Absolutní vlhkost x měrná vlhkost g/kg s.v.

Příklad zprávy z měření

Tepelné prostředí Z důvodu zjednodušení je možné pro výpočet výsledné teploty použít vztah Používaný v předchozích verzích nařízení vlády: K váhový koeficient Ar povrch těla s vlivem sálání (m2) AD celkový povrch těla (m2) AD = (W 0.425 . H 0.725) . 0,007184 W hmotnost osoby (kg) H výška osoby (cm) ɛ emisivita kůže, oděvu hr součinitel přestupu tepla sáláním (W.m-2.K-1) hc součinitel přestupu tepla prouděním (W.m-2.K-1) hrg součinitel přestupu tepla sáláním v úrovni kulového teploměru (W.m-2.K-1) = 6,01 hcg součinitel přestupu tepla prouděním v úrovni kulového teploměru (W.m-2.K-1) pro nucené proudění vzduchu hcg = 6,3.(va0,5/D0,4) pro přirozené proudění vzduchu hcg = 1,4 .(Δt/D)1/4 va rychlost proudění vzduchu v úrovni koule (m.s-1) D průměr koule kulového teploměru (m) Δt rozdíl teplot ta - tg (K)