Bibiotheca academica 30.10.2007 Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Co nového v e-theses aneb Trendy ve zpřístupňování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Advertisements

VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Edukační portál MEFANET Použití licencí Creative Commons v medicínském vzdělávání.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
CC licence v praktickém využití Tento dokument podléhá licenci Creative Commons Lukáš Gruber Prezentace.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Citace, citování Plagiátorství
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.
16. října 2007 Národní úložiště šedé literatury v roce 2007 Mgr. Petr Novák Státní technická knihovna Praha.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Seznamy digitálních knihoven
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Budování repozitářů : příspěvek univerzitní knihovny pro uchovávání a šíření výsledků výzkumu a vývoje.
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Seznamy digitálních knihoven
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Seznamy digitálních knihoven
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Seznamy digitálních knihoven
Seznamy digitálních knihoven
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Co nového v e-theses aneb Trendy ve zpřístupňování VŠKP Jan Mach Vysoká škola ekonomická

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze ETD mezinárodní sympozium o elektronických diplomových a disertačních pracích 13. – 16. června 2007, Uppsala, Švédsko

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zaměření konference: „Přidaná hodnota eVŠKP“ –Integrace eVŠKP s procesy v institucích a praxe –Služby s přidanou hodnotou

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zaměření konference: integrace eVŠKP do vědy a výzkumu integrace eVŠKP do lokálních služeb integrace do národních a mezinárodních služeb zkušenosti, praxe z jednotlivých zemí provázání eVŠKP na multimediální data, statistická data, tabulky apod. dlouhodobé uchování dat právní souvislosti

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Integrace eVŠKP do vědy a výzkumu VŠKP již vyřešeno, soustřeďme se na výstupy vědy a výzkumu –tj. šedá literatura, grant STK a VŠE na Národní úložiště šedé literatury –integrace registru kvalifikačních prací do Národního úložiště šedé literatury

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Integrace eVŠKP do lokálních služeb Humbolt Universität Berlin – propracovaný systém odevzdávání prací –přebírání metadat z lokálních systémů –propojení s lokálními službami a aktivitami, jako je např. připomínkování prací, přebírání konferenčních materiálů, polo-automatizovaný převod do PDF, elektronické podpisy, …

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Integrace do národních a mezinárodních služeb ProQuest –práce ze 700 institucí, získává titulů ročně, celkem obsahuje titulů eVŠKP Kanada: celostátní program spravovaný v Library and Archives Canada –původně publikování v ProQuestu

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Integrace do národních a mezinárodních služeb Evropské projekty DRIVER – podpora budování evropských repozitářů, výzkum a testování infrastruktury pro agregaci a publikování výsledků vědyDRIVER SHERPA – open access institucionální repositáře a navazující službySHERPA DART Europe – konsorcium pro zpřístupnění výsledků vědy v Evropě, demonstrační portál DEEPDART Europedemonstrační portál SPARC – mezinárodní aliance akademických a vědeckých knihoven, podporuje tvorbu systémů pro šíření výsledků výzkumuSPARC

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zkušenosti, praxe z jednotlivých zemí Texas Digital Library: metastandard pro texaské univerzity, open access publikování, copyright, Shibboleth autorizace, spolupráce s vydavateli (UMI) Indie, Řecko, Afrika, Indonésie, Polsko, Norsko, Argentina, Irán

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Provázání eVŠKP na multimediální data, statistická data, tabulky … „Knihy spolu mluví“ PDF: video, zvuk, Excel tabulky, simulace (grafy, 3D modely), synchronizované video s prezentací velké množství dat dostupných v medicíně a chemii (př. PubChem, PubMed), důležitá je jejich archivace, analýza, uživatelský přístup k datům a data mining DBPedia.org – Wiki jako RDF, SQL dotazy BioClipse – 3D modely chemikálií

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Dlouhodobé uchování dat LOCKSS – Lots of Copies Keep Stuff SafeLOCKSS –mezinárodní nevýdělečná iniciativa –nástroje a podpora knihovníkům –program pro harvestování dat, porovnávání rozdílů, web proxy/cache pro přístup k datům transparentní převod dat doporučení pro persistentní operátor NBNpersistentní operátor nutno uchovávat zdrojová data pro navazující výzkum

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Právní souvislosti problematika plagiátorství open access, licence Creative Commons uzpůsobená varianta iCommons – bude i pro ČR? Attribution (BY) znamená nutnost uvést při použití díla jeho původního autora. NonCommercial (NC) znamená možnost použití díla pouze pro nekomerční účely. NoDerivs (ND) znamená, že dílo se smí šířit pouze v nezměněné podobě, tj. nesmí vznikat díla od něj odvozená. ShareAlike (SA) znamená, že dílo odvozené z původního je nutné šířit opět pod stejnou licencí, pod kterou se původně nacházelo.

Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Trend ČR pro rok 2008 – buďte při tom! Zveřejňovat metadata v Národním registru Možnost texty porovnávat za účelem hledání plagiátů … a co Vaše škola? … a co Vaše knihovna? DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST