náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, čp. 508

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renesanční architektura v Čechách
Advertisements

GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
BAROKO DŮM GABLER náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, čp. 507.
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
RENESANCE a humanismus
Významné památky ČR.
Kultura raného středověku
Znaky barokní architektury
Románský sloh Kostel sv. Mikuláše Kostelní náměstí
Doc.Ing.arch. Naděžda Menšíková, CSc.
KLASICISMUS STARÉ GYMNÁZIUM Kostelní náměstí 14. Škola - kvalitní jednoduchá klasicistní stavba se dvěma patry s vysokým suterénem do Školní ulice - směrem.
náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, čp. 508
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Česká kultura v 16. století renesance
RENESANCE A HUMANISMUS
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Románský sloh.
Gotická kultura.
Gotická kultura.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vývoj stavebních slohů
Ve znamení gotického slohu
GOTIKA.
RENESANCE A HUMANISMUS
Kultura na počátku novověku
Renesance a humanismus
Gotická architektura v Čechách
Gotika VY_32_INOVACE_ 03 Gotika.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
VY_32_INOVACE_ 06 -Renesan č ní architektura.  Renesan č ní sloh se ve stavebnictví pou ž íval od 14. do 17. století. S pot ř ebou prezentace nové.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Gotika Kateřina Kuncová.
65-42-M/01 Hotelnictví VY_32_INOVACE_ZCR_651 Ročník: 3.
Románský sloh.
Připravil Michal Kadlec Poloha Informace Zajímavosti Výlety Ubytování Závěr.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Umění a lidská tvořivost: Umění a lidská tvořivost: románský a gotický styl OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Architektura Evropské stavební slohy.... Počínaje středověkem vnímáme v architektuře různých oblastí Evropy více či méně jednotné formální znaky. Podoba.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
14. – 16. století. Dějepis – Kultura v dějinách Šablona: III/2 Pořadové číslo : 1.3 Renesance a humanismus Autor : Mgr. Soňa Blažková Škola : Základní.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-490 Zahradní slohy pravidelné Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Únor 2012 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Renesance v architektuře. Charakteristika na první pohled se liší od gotické na první pohled se liší od gotické nestaví se do výšky ale do šířky nestaví.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
pol. 12. století - konec 15. stol.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Dějiny ČR – románský sloh
Gotika Bolfíková Nikola.
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Architektura do začátku 20. století.
Románský sloh.
Renesance Dějepis 7.ročník.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Architektonické směry
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
Druh učebního materiálu
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, čp. 508 RENESANCE DŮM SCHIRNDINGER náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, čp. 508

Renesance je umělecký sloh, který vznikl v 13. století v Itálii. Přestavba Schirndingerovského domu - jedna z nejvýznamnějších úprav měšťanských domů v Chebu - renesanční arkádová pavlač v nádvoří a křížová klenba vstupní haly s bohatě zdobeným sloupem s datací 1623

Popis renesanční úpravy - původně gotický mázhaus v přízemí upraven v renesanční síň s křížovou klenbou spočívající na sloupcích - na dvoře po pravé straně přistavěna třípatrová arkádová galerie na sloupcích, ve třetím patře nahrazuje kamennou arkádu dřevěná galerie - při renesanční přestavbě upravován i interiér, schodiště má zábradlí s dřevěnou balustrádou

Památka v běhu času Zajímavost 1622 – 1626 renovace v renesančním slohu Zajímavost drahocenné vybavení interiéru s intarzovanými kazetovými stropy od uměleckého truhláře Adama Ecka odvezeno roku 1825 na zámek Laxenburg u Vídně

Pojmy Arkáda – řada stejně velkých oblouků spočívajících na sloupech nebo pilířích; podloubí Křížová klenba – nejběžnější typ středověké klenby, který vzniká jako průnik dvou vzájemně kolmých válcových nebo lomených ploch Mázhaus – velká síň v středověkých domech Balustráda – zábradlí z kuželek, sloupků Intarzie – ozdobné vykládání (dřevem jiné barvy, slonovinou, kovem) na dřevě; plocha takto vykládaná Kazetový strop – vpadlé panely jako dekorativní prvky na stropě

Anotace Renaissance is artistik style which was kreated in 13.century in Italy. Reconstruction of Schirndinger house is the one of most adjustments burgess house in Cheb. Die Reneissance ist ein künsterischer Stil welcher war im 13.Jahrhundert in Italien. Umbau Schirndinger Haus ist einer der am meisten anpassungen Bürger Haus in Cheb.