VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.59 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
VY_12_INOVACE_ČJL1.41 VY_12_INOVACE_ČJL1.41
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.4.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.45 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zemědělství České republiky.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Společenské a hospodářské prostředí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_72_ČR – zemědělství AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.69 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zemědělství.
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.60 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.51 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
VY_52_INOVACE_ZE.8.61 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Zelená revoluce Název školy
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.66 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Zemědělství.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.56 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
VY_52_INOVACE_ZE.7.52 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Zemědělství – živočišná výroba
VY_52_INOVACE_03/2/15_ZEMĚPIS
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Primární sektor hospodářství
Zemědělství Odvětví primárního sektoru, zajišťuje výživu obyvatelstva a produkuje základní suroviny pro průmysl.
PRIMÁRNÍ SEKTOR SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.35 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
SEKTORY SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Světové hospodářství Vývoj společnosti: Agrární (zemědělská) – industriální (průmyslová – vědecko-technická revoluce) – postindustriální (informační –
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
VY_32_INOVACE_Fi_III_05 Název Zemědělství /živočišná výroba/
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Česko - zemědělství AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_ INOVACE_ 17_ VLASTIVĚDA 4
zpracovaný v rámci projektu
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód): Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3115/21/7.1.4/2011 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 – inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Člověk a jeho svět - Zeměpis Tematický okruh - téma: Světové zemědělství Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Mgr. Jaroslava Vorlová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 10.01.2013 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 8. Datum : 21.01.2013 Metodický list/anotace: Žáci se seznamují s problémy zemědělské výroby. Získávají přehled o pěstovaných plodinách a chovu hospodářských zvířat. Vyhledávají v atlasech státy, ve kterých je zemědělská výroba na vysoké nebo naopak na velmi nízké úrovni. Seznamují se s produkcí surovin pro průmysl. Poznávají a analyzují jednotlivé druhy zemědělství.

Světové zemědělství Hospodaření s půdou a její využití Produkce potravin pro obyvatele – pšenice, brambory,luštěniny,pochutiny, zelenina, ovoce Krmiva pro hospodářská zvířata – obilí, pícniny, brambory, kukuřice, oves Suroviny pro průmysl – bavlna, vlna, kůže, konopí, tabák, řepka, slunečnice Chov hospodářských zvířat – skot, prasata, ovce, drůbež, ryby.

Práce s atlasem školní atlas světa, SHOkart s r. o Práce s atlasem školní atlas světa, SHOkart s r.o., Brno 2004, ISBN 80-7224-031-5 V atlasech na str. 16, mapa pracovníků v zemědělství vyhledejte podíl obyvatel pracujících v zemědělství na celkovém počtu ekonomicky aktivních obyvatel v %. Odpovězte na tyto otázky: Ve kterých zemích je zaměstnáno nejvíce lidí v zemědělství? Proč Evropa a Severní Amerika patří mezi země s malým počtem zaměstnanců v zemědělství?

Produktivita zemědělství Porovnejte svoje pozorování s mapou produktivity zemědělství na str. 17 Je zde nějaká souvislost s počtem lidí pracujících v zemědělství a produktivitou jejich práce? Je pravda, že čím více lidí je zaměstnáno v zemědělství, dochází k větší hodnotě jejich produkce?

Samozásobitelské zemědělství Produkce potravin pouze pro vlastní potřebu. Žárové zemědělství – vypalování deštných lesů za účelem získání orné půdy. Bohužel velmi brzy dochází k jejímu vyčerpání a musí se kácet další kus lesa. Ve kterých oblastech světa se takto hospodaří? Jaké následky může mít tento způsob obdělávání půdy.

Žárové zemědělství data:image/jpeg;base64 https://encrypted-tbn2.gstatic.com

Usedlé zemědělství Využití přírodních hnojiv, zakládání usedlostí. Malé výnosy. https://encrypted-tbn3.gstatic

Závlahové zemědělství Monzunová Asie – produkce rýže Využívání pravidelných monzunových dešťů umožňuje sklizeň rýže 2 – 3krát za rok. To vede k velkému zalidnění těchto oblastí. Bohužel jsou závislé na deštích. V období malých srážek dochází k hladomoru.

Příklad závlahového zemědělství data:image/jpeg;base64 https://encrypted-tbn1.gstatic.com

Produkce zemědělství pro trh Hospodářsky vyspělé země Využívání hospodářských i umělých hnojiv Využívání chemických postřiků proti škůdcům Mechanizace rostlinné i živočišné výroby Maximální využití půdního fondu Málo pracovníků - vysoká produktivita

Mechanizace výroby https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images http://www.google.cz/imgres

Intenzivní hospodaření https://encrypted-tbn1.gstatic.com http://www.google.cz/imgres

Extenzivní hospodaření data:image/jpeg;base64 data:image/jpeg;base64,

Plantážnické zemědělství Pěstování plodin, v méně rozvinutých zemích, určených na vývoz Plantáže patří zahraničním společnostem Dostatek levných pracovních sil Vysoké zisky

Plantáže čaj https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images

Chov hospodářských zvířat intenzivní hospodaření – malé náklady, ale velké výnosy , moderní technologie a krmiva extenzivní hospodaření – velké náklady, malé výnosy. Velké množství pracujících v zemědělství, málo techniky.

Osmisměrka Současný svět,nakladatelství České geograf. Společnosti, s Osmisměrka Současný svět,nakladatelství České geograf. Společnosti, s.r.o. Praha 1, 2004, str. 35 V P S K O T A S E E E Z V A M L P K L E C S A E Ř O E B E E L P L Z R U L T O I Ú A E E V O V C V E T C T V U E Í C E R U O B D Vyškrtáním slepice,velbloud,lama,buvol,tele,bourec,vůl,vepř,koza,sele,ovce,zebu,brav,skot získáte způsob chovu dobytka

Rybolov Rybolov – sladkovodní ryby – kapr, lín Moře – mořské pouště – místa bez planktonu Hlavní produkční oblasti rybolovu při pobřeží. data:image/jpeg;base64

Lesní hospodářství Těžba dřeva – tropické lesy ( mahagon), severské lesy, výroba papíru Lov kožešinové zvěře – sobol, modrá a stříbrná liška, bobr, nutrie, tuleň, medvěd. http://www.google.cz/imgres

Otázky k opakování Jaký je hlavní cíl zemědělství ? Vyjmenujte základní druhy hospodaření . Co má rozhodující vliv na rozmístění rostlinné výroby na Zemi ? Které suroviny produkuje živočišná výroba ? Vysvětlete rozdíl mezi intenzivním a extenzivním způsobem hospodaření.

Hladomor ve světě data:image/jpeg;base64 Zamyslete se nad tím, proč v dnešním světě umírá každých 5 vteřin 1 člověk hlady. Za jeden den to je téměř 30 000 lidí. Dá se tato otázka nějak řešit?