KREV A JEJÍ LABORATORNÍ VYŠETŘENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Krev.
Krev, její složení a funkce
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Digitální učební materiál
SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Opakování - krev a krevní cévy
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
VLASTNOSTI NEROSTŮ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání Mgr. Ladislav Fedor Gymnázium Sušice kvarta osmiletého.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
SAVCI Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání Mgr. Ladislav Fedor Gymnázium Sušice tercie osmiletého studia 1.
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0213.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0214.
Tělní tekutiny KREV.
KREV - sanguis Olga Bürgerová. Cíle: Popsat krevní buňky Popsat krevní buňky Vysvětlit funkci Vysvětlit funkci.
Funkce krve Transport O2 a CO2 Přenos chemické informace Termoregulace
Krev 1. Krevní elementy 2. Hematokrit, Sedimentace 3. Hemoglobin
Tělní tekutiny Autor: Eva Klabenešová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Oběhová soustava Červené krvinky.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
I. Krevní obraz II. Krevní systémy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

KREV A JEJÍ LABORATORNÍ VYŠETŘENÍ tercie osmiletého studia Mgr. Ladislav Fedor 2-3 vyučovací hodiny Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání

odběr žilní krve obr.č.1

KREV je červená, neprůhledná a vazká tekutina obr.č.2 je červená, neprůhledná a vazká tekutina její celkové množství v organizmu činí 1/12 až 1/13 tělesné hmotnosti (cca 5 litrů) je tvořená dvěma složkami : krevní plazmou krevními buňkami má úlohu vyživovací, vylučovací, koordinační, termoregulační a obranou krůpěj krve 55 % 45 % obr.č.3

K čemu potřebují v laboratoři centrifugu ? obr.č.4 obr.č.6 obr.č.5 Pocítili jste odstředivou sílu někdy sami na sobě?

složení krevní plazmy 91 % vody 8 % organických látek krevní bílkoviny (7%) – vážou vodu v krevním řečišti, transportují různé láky, fibrinogen se uplatňuje při srážení krve, imunoglobuliny mají funkci protilátek. glukóza je nejdůležitějším zdrojem energie tuky, cholesterol, močovina, kyselina močová, bilirubin, hormony, živiny a další Z anorganických látek je v krvi nejvíce iontů sodíku (Na), chlóru (Cl) a malá množství draslíku (K), vápníku (Ca) a železa (Fe)

biochemické vyšetření krve I obr.č.7 obr.č.8 provádí se na automatickém biochemickém analyzátoru provádí se z krevního séra (krevní plazma bez fibrinogenu) počítačové zpracování výsledků

biochemické vyšetření krve II glykemie 3,3-5,6 mmol/l VH – cukrovka (diabetes) cholesterol celkový do 5,0 mmol VH - vyšší riziko infarktu HDL nad 1,0 mmol/l „hodný“ cholesterol LDL do 3,0 mmol/l „zlý“ cholesterol triacylglyceroly do 2,0 mmol/l VH – vyšší riziko infarktu CRP (C-reakt. protein) 0-8,0 mg/l VH - zánětlivé onemocnění kyselina močová 180-420 mol/l VH - zánět kloubů (dna) ALT, AST jaterní enzymy, které se uvolňují do krve při poškození jater (např. působení léků a alkoholu) pH krve 7,36-7,44 krev je slabě zásaditá Na 134-148 mmol/l mimobuněčný kation K 3,5-5,1 mmol/l nitrobuněčný kation VH – rozpad krvinek Referenční hodnoty pro muže. (rok 2010) VH = vyšší hodnota

stanovení krevního obrazu červené krvinky 4,5 mil / 1 mm3 krve 5 mil./ 1 mm3 krve nízký počet znamená anemii (chudokrevnost) bílé krvinky 4 – 10 tis/ 1 mm3 vyšší počet znamená nemoc, zánět krevní destičky 250 tis/ 1 mm3 krve nízký počet znamená poruchu srážlivosti krve hemoglobin 140 g/ 1 litr krve 150 g/ 1 litr krve málo hemoglobinu znamená anemii Hematokrit (poměr objemu krvinek a plazmy) 42 : 58 45 : 55 hodnoty pro ženy hodnoty pro muže

červené krvinky mají tvar dvojdutého kotouče jsou bezjaderné obsahují hemoglobin (červené krevní barvivo), na který se váže kyslík vznikají v kostní dřeni jejich životnost je 120 dní obr.č.9

bílé krvinky na rozdíl od červených krvinek jsou to buňky jaderné jejich počet se zvyšuje při nemoci nebo zánětu některé vytvářejí protilátky, jiné fagocytují (jsou důležitou součástí imunitního systému člověka) vznikají v kostní dřeni obr.č.10 obr.č.11

krevní destičky vznikají v kostní dřeni uvolňují faktory nezbytné pro srážení krve princip srážení krve : nerozpustný fibrinogen se přemění na vláknitý fibrin za účasti trombinu obr..č.12

Jan Janský – objevitel krevních skupin AB O obr.č.13 Rh+ Rh- obr.č.14

stanovení krevní skupiny obr.č.15 obr.č.16 -Rh obr.č.17

Použité obrázky : obr.č.1: http://www.udalosti112.cz/tiskove-zpravy/revoluce-v-medicine-pacient-dostal-umelou-krev.html#!prettyPhoto/0/ obr.č.2 : http://www.cervenykriz.eu/cz/ocenovani/kapka_krve.jpg obr.č.3 : autorem obrázku je autor prezentace obr.č.4 : autorem obrázku je autor prezentace obr.č.5 : autorem obrázku je autor prezentace obr.č.6 : autorem obrázku je autor prezentace obr.č.7 : autorem obrázku je autor prezentace obr.č.8 : autorem obrázku je autor prezentace obr.č.9 : http://www.biologiecloveka.estranky.cz/fotoalbum/krev/erytrocyty.jpg.-.html pbr.č.10 : http://www.depts.ttu.edu/liru_afs/staff/jdailey/jwdblood.htm obr.č.11 : http://www.ac-paris.fr/portail/jcms/p1_77945/cellules-sanguines?vignette=6&portal=p2_77664&cid=d_6812 obr.č.12 : The Systems Scientific Calendar 2010 obr.č.13 : http://human-body.blog.cz/0904/krevni-skupiny obr.č.14 : http://www.ecesty.cz/cestopisy/2008thajsko/fotothajsko_fauna.htm obr.č.15 : autorem obrázku je autor prezentace obr.č.16 : autorem obrázku je autor prezentace obr.č.17 : http://www.jameda.de/gesundheits-lexikon/blutgruppe/ Prezentace byla vytvořena ve spolupráci s Oddělením klinické biochemie a hematologie Nemocnice Sušice o.p.s. Poznámky pro učitele jsou vloženy jako samostatná příloha ve formátu .pdf Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.