Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROCHEMIE Zabývá se rovnováhami a ději v soustavách obsahujících ………………………….. elektricky nabité částice KATIONTY ANIONTY Ca2+ x Ca+II samostatný.
Advertisements

Elektrický proud v kapalinách
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Elektrochemické metody – galvanický článek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH29/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické reakce a děje Autor:
Zdroje elektrické napětí
Odkud se bere elektřina
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ
Elektrický obvod I..
Vedení elektrického proudu v látkách II
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_105.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastMechanika DUMVY_32_INOVACE_MF_135 TémaKeplerovy.
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
CZ.1.07/1.1.10/
Redoxní děje Elektrolýza
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_111.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Galvanický článek.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_101.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRIMÁRNÍ ČLÁNKY Chemické články:
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_101.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_112.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_115.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_114.
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_104.
Sekundární článek Akumulátor.
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Galvanické články.
Fyzika Baterie.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_106.
Galvanické články 2.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_102.
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
9. ročník Galvanický článek
Elektrický proud.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Galvanický článek. Je zařízení, ze kterého je možné získávat el. energii (stejnosměrný elektrický proud) Ta v něm vzniká na základě probíhajících redoxních.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroje elektrického napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/9 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
9. ročník. Galvanický článek Je zdroj stejnosměrného elektrického proudu, který se uvolňuje při redoxních reakcích. Skládá se ze dvou elektrod a elektrolytu.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Fyzika – Chemické zdroje napětí
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Galvanické články.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Výroba elektrické energie
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Transkript prezentace:

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110 TémaGalvanické články AutorMgr. Kateřina Ruprichová AnotaceVýklad s obrázky Druh učebního materiáluPrezentace Věková skupina žáků (popř. ročník)2. ročník, 3. ročník Časový rozsah40 minut Nutné technické vybaveníNotebook, dataprojektor, interaktivní tabule, Power Point

 1780 – Luigi Galvani – při pokusech s preparáty žabích svalů popsal „živočišnou elektřinu“  sestrojil Alessandro Volta galvanický článek, první stálý zdroj elektrického proudu

 Princip: přeměna chemické energie (elektrolýza) na elektrickou energii  Jedna z elektrod se oxiduje, druhá redukuje. Uvolněné elektrony odvádíme do spotřebiče, kde konají práci.

 Daniellův článek – zinkový a měděný plíšek ponořený do roztoků svých solí. Zinek se oxiduje a rozpouští, měď redukuje a sráží. +- KNO 3 CuZn CuSO 4 ZnSO 4 Cu II ↓ Cu 0 RED. Zn 0 ↓ Zn II OX. +2e - -2e -

 Suchý článek (zinkochloridový) – jeho výhodou je elektrolyt ztužený škrobem. Zápornou elektrodu tvoří zinek, který se oxiduje, kladnou je prášek oxidu manganičitého (mangan se redukuje), který je rozmíchaný s grafitem na uhlíkové tyčince v tuhém elektrolytu. Zn NH Mn IV O 2 → Mn III 2 O 3. H 2 O + [Zn II (NH 3 ) 2 ] 2+

 Potřebujeme-li větší napětí, spojujeme jednotlivé články sériově a vytvoříme z nich baterii článků, například běžná plochá baterie s napětím 4,5 V je tvořena třemi sériově zapojenými články (4,5 V = 3 x 1,5 V).

 Galvanický článek, který lze elektrolýzou opakovaně nabíjet. Využívá se v automobilech a všude tam, kde by mohl výpadek elektřiny ze sítě ohrozit provoz - v osvětlovacích zařízeních, nemocnicích, zabezpečovacích zařízeních, v telekomunikaci, v jaderných elektrárnách...

Zátka Hladina elektrolytu Spojovací můstek Pb deska Porézní izolační hmota PbO 2 deskaPřepážka Zesílené dno Přepážka Pól

 Principem je obrácení směru reakcí. Akumulátor připojíme ke zdroji stejnosměrného proudu stejné velikosti, ale opačného směru. To způsobí obrácení směru reakcí – rozpuštění PbSO 4. Akumulátor je opět ve stavu, v jakém byl před vybíjením.

 2rMA&feature=related 2rMA&feature=related

     converter.cz  Fyzika pro střední školy. Praha: Prometheus, ISBN