Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s.
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
WWW stránky.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Základní struktura, metainformace
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
HTML Formuláře.
Formuláře jsou důležitou součástí stránek, slouží:  k přihlašování k některým stránkám (eshopy, bakaláři, diskuze na webu apod.)  k odeslání údajů do.
PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
YMUSY1 Multimediální systémy 1 Cvičení 5 Formuláře a ovládací prvky.
Konektory napájecího zdroje
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 5 SFTPFormuláře Martin Adámek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
TNPW1 Cvičení
Počítačová síť a typy sítí
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.18/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
PHP – zasílání dat z formuláře
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
PHP – Základy programování
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
Příkaz break, continue Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Někdy může být výhodné provádění.
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Kaskádové styly - CSS.
Protokoly a adresy na internetu
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Práce se šablonami v MS Word 2007
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
WWW – hypertextový informační systém
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
PHP Vytváření formuláře.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES FORMULÁŘE.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Primitivní počítadlo
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.
Příkaz switch Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou s více možnými hodnotami. Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Transkript prezentace:

Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské komentáře Uživatelské komentáře Vyhledávání Vyhledávání Přihlašovací formuláře Přihlašovací formuláře Odeslání dodací adresy Odeslání dodací adresy Objednávkové formuláře Objednávkové formuláře apod. apod.

Formuláře Údaje z formuláře se zasílají serveru. Na serveru se zpracují pomocí nějakého skriptovacího jazyka. Pro zpracování se nejčastěji používá jazyk PHP. Údaje z formuláře se zasílají serveru. Na serveru se zpracují pomocí nějakého skriptovacího jazyka. Pro zpracování se nejčastěji používá jazyk PHP. Data z formuláře lze také odeslat na . Data z formuláře lze také odeslat na . Formulář se vytváří pomocí párové značky Formulář se vytváří pomocí párové značky<form></form>

Formuláře Součástí značky je několik parametrů: Součástí značky je několik parametrů: method - určuje způsob, jak budou data odesílána ke zpracování. Používá se metoda GET a POST. Data odeslaná metodou GET jsou součástí URL. Nevýhodou této metody je to, že data jsou v adresním řádku vidět a to za otazníkem. Data odeslaná metodou GET jsou součástí URL. Nevýhodou této metody je to, že data jsou v adresním řádku vidět a to za otazníkem. Metoda GET se používá v tom případě, když předávaná data jsou jako parametry dané stránky. Metoda GET se používá v tom případě, když předávaná data jsou jako parametry dané stránky.

Formuláře Metoda POST je vhodná pro větší množství předávaných dat. Metoda POST je vhodná pro větší množství předávaných dat. Data se nepředávají do URL (takže nejsou vidět), ale odesílá je jako samostatný HTTP objekt. Data se nepředávají do URL (takže nejsou vidět), ale odesílá je jako samostatný HTTP objekt. Dalším parametrem značky je action. Tento parametr obsahuje URL na skript, kterému je potom formulář posílán. Dalším parametrem značky je action. Tento parametr obsahuje URL na skript, kterému je potom formulář posílán. Pokud se parametr action neuvede, zpracuje data z formuláře soubor s formulářem. Pokud se parametr action neuvede, zpracuje data z formuláře soubor s formulářem.

Prvky formuláře Pokud má formulář předat nějaká data, musí být ve formuláři uvedeny nějaké prvky. Prvky formuláře zároveň udávají jaká vstupní pole bude formulář obsahovat. Pokud má formulář předat nějaká data, musí být ve formuláři uvedeny nějaké prvky. Prvky formuláře zároveň udávají jaká vstupní pole bude formulář obsahovat. Každý prvek musí mýt atribut name. Tento atribut nastavuje jméno proměnné, ve kterém se budou nacházet data. Každý prvek musí mýt atribut name. Tento atribut nastavuje jméno proměnné, ve kterém se budou nacházet data. Atribut value přednastavuje obsah daného pole. Tento obsah lze před odesláním formuláře změnit. Atribut value přednastavuje obsah daného pole. Tento obsah lze před odesláním formuláře změnit.

Prvky formuláře Textové pole Textové pole name – jméno proměnné name – jméno proměnné size – velikost vstupního pole size – velikost vstupního pole maxlength – maximální délka textu maxlength – maximální délka textu value – přednastavená hodnota value – přednastavená hodnota Pole heslo Pole heslo

Prvky formuláře Zaškrtávací políčko Zaškrtávací políčko čeština čeština angličtina angličtina Pole přepínač Pole přepínač muž muž žena žena Skryté pole Skryté pole

Prvky formuláře Pole pro přenos souboru – u značky je potřeba zadat enctype="multipart/form-data" Pole pro přenos souboru – u značky je potřeba zadat enctype="multipart/form-data" Vícenásobný výběr Vícenásobný výběr Windows 2007 Windows 2007 Windows 2008 Windows 2008</select> Textové pole Textové pole

Prvky formuláře Skupina polí Skupina polí<fieldset> Obory Obory MECH: MECH: VET: VET: ZAH: ZAH: </fieldset> Odesílací tlačítko (posílá i souřadnice kliknutí) Odesílací tlačítko (posílá i souřadnice kliknutí)

Prvky formuláře Odesílací tlačítko Odesílací tlačítko Výmaz zadaných hodnot Výmaz zadaných hodnot Obecné tlačítko Obecné tlačítko Cokoliv Cokoliv Typ obecného tlačítka může být: submit, reset, button

Formátování formuláře pomocí CSS Obr. 1

Formátování formuláře pomocí CSS – kód stránky Obr. 2

Formátování formuláře pomocí CSS – CSS stylopis Obr. 3

Formátování formuláře Vysvětlení jednotlivých položek CSS. Vysvětlení jednotlivých položek CSS..pole1 {border-radius: 2em 9px; – zaoblení rohů boxu background-color: lime; – barva pozadí světle zelená padding-left: 10px;} – vnitřní levý okraj 10 px textarea, select {background-color: #ffffcc; – barva pozadí oranžová color: navy; – barva popředí modrá border-radius: 2em 9px; – zaoblení rohů boxu padding-left: 10px;} – vnitřní levý okraj 10 px.tlacitko {background: navy; – barva pozadí modrá color: #ffffcc; – barva pozadí oranžová font-weight: bold; – typ písma tučné cursor: pointer;} – tvar kurzoru ručička

Otázky k opakování 1. Pomocí jakých značek lze vytvořit formulář? 2. Jaké jsou způsoby zasílání dat z formuláře? 3. K jakým účelům se používá parametr action? 4. Jaké atributy mohou mít prvky formuláře? 5. K jakým účelům slouží tlačítka typu Reset a Submit?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Tvorba www stránek“ [online]. 9. února :30. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Vlastní