Copingové procesy v psychoterapii:výsledky výzkumu Jak psychoterapeuti zvládají a prožívají nezdar v psychoterapii. Jiří Jakubů, Cetera, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
EFT – na emoce zaměřená terapie
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Středisko podpory poradenských služeb
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
PRÁCE S EMOCEMI Mgr. Lucie Turská.
Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Porovnání hodnotících škál bolesti v závislosti na kognitivní funkci
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie
PSYCHICKÉ STAVY.
Statistická chyba a hladina statistické významnosti
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
PSYCHICKÉ JEVY.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Statistická chyba a hladina statistické významnosti
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
KBT z pohledu integrativního psychoterapeuta
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Tělesné sebepojetí.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
PSY717 – statistická analýza dat
Teorie vzdělávání dospělých
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Psychoterapie MUDr. Pavel Theiner, Ph.D..
Teorie vzdělávání dospělých
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Co říká česká veřejnost?
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Copingové procesy v psychoterapii:výsledky výzkumu Jak psychoterapeuti zvládají a prožívají nezdar v psychoterapii. Jiří Jakubů, Cetera, Praha

Adaptační chování V širším slova smyslu jde o zvládání zátěže v intencích teorií copingu. Coping jako „průběžně se odehrávající kognitivní, behaviorální a emoční snahy člověka zvládnout vnější a vnitřní nároky, s kterými se střetává v rámci svého života v obklopujícím prostředí“(Šolcová et. al.,2006,s.146) Adaptační chování: defense – coping - mastery

Prožívání a zvládání nezdaru u psychoterapeutů Nezdar pojímáme jako subjektivně negativně vnímaný prožitek a vyhodnocení terapeuta spojený s vnitřní a vnější zátěží, které je terapeut vystaven a kterou musí zvládat. Srov. Buckley et al.(1979,s.1580):“schopnost snášet nevyhnutelné napětí, které je součástí terapeutické situace, je nepostradatelným znakem efektivní terapie a základem pro ustanovení terapeutické aliance“., či Heimannové (1960): snést v sobě probuzené pocity v průběhu terapie s pacientem.

Dvě dimenze nezdaru 1)vnější – objektivizovatelná rovina vnějších kriterií – nedosažení dohodnutého cíle terapie, požadované změny, (ne)odstranění symptomu, zhoršení klientova stavu v důsledku terapie, opakování typických chyb, špatná diagnostická rozvaha, dropouts…(Fiester a Rudestam 1975, Baekeland a Lundwall 1975, Pekarik 1985, Wierzbicky a Pekarik 1993, Pulford, Adams a Sheridan 2007, Buckley, Karasu a Charles 1979, Spitz, Kass a Charles 1980

Dvě dimenze nezdaru pokr. 2)vnitřní – subjektivní prožitek terapeuta během terapie či ex-post vyhodnocení. Nemusí korespondovat s vnější situací. Srov. „sense of failure“, „lack of succes“(Howard, Orlinsky, Hill 1969), „feeling incompetence“ (Thériaultová,Gazzola 2008), Chessick (1971), Chessick 1971 aj.

Popis souboru Pohlaví Vystudovaný obor Muž45 psychologie48 Žena55 medicína29 Celkem100 pomáhající profese23 Praktikovaný směr Celkem100 psychoanalytické směry23 Klientela SUR a psychodynamická pst.15 neurotičtí a poruchy osobnosti47 existenciální směry15 zdraví a neurotičtí15 PCA12 závislí a poruchy osobnosti14 eklektický a integrativní přístup12 psychózy a těžší poruchy10 Gestap7 zdraví8 SUR a rodinná terapie7 vše6 rodinná a systemická terapie5 Celkem100 KBT3 Věk kategorizovaný Neudáno let25 Celkem let36 Modalita let38 individuální pst.49 Celkem99 individuální a skupinová pst.29 Průměr43,8 individuální a rodinná pst.13 Směr. odchylka9,6 vše kombinováno5 Délka praxe kategorizovaná rodinná, párová a skupinová pst.4 do 5 let15 Celkem let let26 26 a vice11 Celkem99 Průměr14,1 Směr. odchylka8,9

Metoda Cíl výzkumu: které situace terapeuti vnímají jako nezdar, jak konkrétní nezdar prožívají, jakými způsoby jej zvládají(po stránce emocionální, kognitivní a konativní), v čem shledávají jeho příčiny na straně své a klientově, jaké konkrétní významné nezdary zažili co ji pomohlo je zvládnout. Metoda mapujícího, přehledového průzkumu při použití „dotazníku nezdaru“ a Existenciální škály, stupnice Svobody a Odpovědnosti Sestavení zkoumaného vzorku pomocí lavinového výběru/sněhové koule (kombinace účelového výběru a prostého náhodného či stratifikovaného výběru). Profesionální etika Zpracování výsledků: obsahová analýza výroků (prostá frekvenční analýza a následně seskupování do kategorií dle významu).Zjišťování vlivu jednotlivých proměnných – hypotetických prediktorů – na dílčí fáze procesu zvládání jsme zpracovali deskriptivní statistikou, analýzou rozptylu a srovnáváním průměrů. Korelační analýzou jsme zjišťovali vztah mezi prožíváním odpovědnosti za nezdar a stupnicí Odpovědnosti a Svobody ESK. Použit SPSS.

„dotazník nezdaru“ Má 5 částí (A-E): (A) zjištění vstupních dat o osobě psychoterapeuta, (B) otevřený inventář možných nezdarů a jejich posouzení terapeutem, (C) popis terapeutových reakcí na vlastní, konkrétní prožitek nezdaru (na úrovni emocí, kognicí a konací), (D) terapeutovy úvahy o předpokládaných příčinách nezdaru (ze strany terapeuta i klienta) a (E) terapeutovo posouzení vlastní a klientovy odpovědnosti za nezdar terapie, uvedení vlastního největšího nezdaru, co mu pomohlo jej zvládnout a posouzení vlivu vlastní víry, přesvědčení a hodnot na zvládání nezdaru.

Inventář nezdarů Inventář potenciálních nezdarů Vnímá jako nezdar (v %) Relativní četnost výskytu - průměr (ze škály 1-10)* Směr. odch Suicidium klienta v průběhu či krátce po ukončení terapie681,40,61 Přetrvávající zhoršení klientova postoje k sobě samému při ukončování terapie682,11,45 Přetrvávající zhoršení klientových sociálních vztahů a vazeb při ukončování terapie572,51,57 Předčasné ukončení terapie z rozhodnutí klienta proti mínění terapeuta543,11,78 Přetrvávající zhoršení klientovy tělesné symptomatiky při ukončování terapie492,61,68 Zhoršení klientova postoje k sobě samému v průběhu terapie313,42,00 Předčasné ukončení terapie z rozhodnutí terapeuta301,91,23 Dosažení zvoleného cíle psychoterapie bez překonání či změny osobního patologického, maladaptivního postoje 263,72,01 Kritika či destrukce terapie nebo kvalit terapeuta po celou dobu terapie262,41,61 Předčasné ukončení terapie z rozhodnutí klienta a se souhlasem terapeuta143,31,72 Zhoršení klientovy tělesné symptomatiky v průběhu terapie114,72,23 Zhoršení klientových sociálních vztahů a vazeb v průběhu terapie114,01,98 Předčasné ukončení terapie v důsledku vnějších okolností mimo rámec terapie73,31,81 Po proběhnuvší terapii se klient chce po čase do terapie vrátit63,92,01

Emocionální prožívání nezdaru

Kognitivní zpracování nezdaru

Konace – strategie zvládání

Důvody nezdaru – příčina u terapeuta Důvod na straně terapeuta Relativní četnost (v %) technicko-profesionální nedostatky (psychologické zručnosti) 43 nedostatečná motivovanost (snaha a zájem pomoc) 41 os. charakteristiky (omnipot., grandiozita, perfekcion.,netrpělivost 30 protipřenos (emoce, reakce, postoje vzniklé vůči klientovi v procesu pt.) 29

Důvody nezdaru : příčina u klienta Důvod na straně klienta Relativní četnost (v %) nedostatečná motivovanost46 strach ze změny34 klientovo chování, diagnóza29 nereálná očekávání22 Vzájemné, oboustranné- vztahová problematika 7

Významný nezdar Prožitý významný nezdar Relativní četnost (v %) Neprodukt.terapie-nedosažení stanov.cíle28 Nezvládnutá klientova nespokojenost,projevy, agrese26 Předčasný odchod z terapie25 suicidalní pokus klienta13

Zvládání významného nezdaru Zvládání prožitého nezdaru Relativní četnost (v %) reflexe, sebereflexe46 intervize, supervize43 kolegové a blízcí24 vlastní či výcviková terapie8 probíráni s klientem a jeho příbuznými 5 relaxace, sport, koníčky4 modlitba2 zůstalo mi to1

Hodnoty, víra a zvládání procenta hodnotový systém a přesvědčení hrají roli76 víra mi pomáhá17 hodnoty či víra nehrají roli při zvládání nezdaru7

Věk a délka praxe vs bezmoc a rezignace Cítí bezmoc a rezignaci?VěkDélka praxe NEMean44,68*14,69** N8180 ANOMean38,67*10,75** N1516 CelkemMean43,7414,03 N96

Gender a úzkost PohlavíMužŽena Fisherův exaktní text, p jednostranné Celkem – v obou skupinách úzkost,strach16%32%.05425% zloba, vztek48%38%.21642% lítost, smutek18%28%.17724% vina23%25%.51424% bezmoc, rezignace18%15%.44516% pochyby o sobě, nejistota30%23%.29426% N

diskuse Jako nezdar jsou vnímány situace, které jdou proti vlastnímu smyslu terapie (léčba, pomoc, podpora, os.rozvoj). V těchto situacích se terapeut vnímá jako selhávající, nenalpňující skutečné či subjektivně vnímané nároky, což ohrožuje jeho sebehodnocení, sebeúčinnost a kompetenci. Psychoterapeuti prožívají (vnímaný) nezdar ve své terapeutické praxi jako výraznou zátěž, provázenou negativními emocemi. K jeho zvládnutí však mají osvojeny/ k dispozici produktivní, aktivní strategie zvládání, spojené s orientací na problém a vyhledávání sociální opory, v minimální míře využívají defenzivní strategie popření, úniku, vyhnutí. Ve srovnání s Tobinovým inventářem strategií zvládání lze říci, že používají ne odklonové (vyhýbání se problému, fantazijní únik), ale příklonové strategie (sociální opora, řešení problému, kognitivní restrukturace). Z inventáře nezdarů vyplývá, že čím závažnější nezdar (v %), tím řidčeji se vyskytuje (suicidium, přetrvávající zhoršení vztahů a vazeb klienta, předčasné ukončení terapie proti mínění terapeuta, zhoršení, přetrvávající zhoršení tělesné symptomatiky)

diskuse Hodnotový systém a přesvědčení hrají významnou roli pro 76% terapeutů, pro 17% terapeutů je explicitně náboženská víra důležitým zdrojem pomoci a zvládání, pro 7% terapeutů nic z toho nehraje roli Délka praxe a dosažený věk se odráží v pocitu bezmoci a rezignace při prožívání nezdaru. Starší terapeuti s delší praxí více volí strategie reflexe a sebereflexe při zvládání nezdaru. Mladší terapeuti s kratší délkou praxe více prožívají bezmoc a rezignaci v případě prožívání nezdaru a volí tak více strategie sociální opory (supervize, intervize, pomoc kolegů a blízkých osob). Ženy pociťují více obav a úzkostí při prožívání nezdaru než muži.

Diskuse –probl.otázky Lavinový výběr-sněhová koule Nereprezentativita vs. dostatečná statistická síla zk.vzorku (100 respondentů)

závěr Prožitek nezdaru je spojen s intenzivními negativními emocemi Nezdar je nežádoucí, ale nevyhnutelný Nezdar je důležitým momentem v procesu psychoterapie, příležitostí k učení-ne k obviňování Psychoterapeutický trénink jako základní nástroj pro osvojování strategií zvládání – psychoterapeutických dovedností, ve spojení se supervizí, intervizí, pomoc kolegů

Pro úplnost a ilustraci uvádíme grafy rozložení četností u 1) ESK a 2) dotazníku zaměřeného na nezdar. Četnosti ve škálách Odpovědnost a Svoboda dotazníku ESK Naměřené hodnoty u obou škál ukazují, že se zkoumaná populace výrazně neliší od norem dotazníku ESK.

2) Sebeposuzovací škály vlastní a klientovy odpovědnosti a jejich vlastnosti u dotazníku zaměřeném na nezdar.

Škála ESK a „naše" Grafické zobrazení rozložení četností i jejich statistický popis ukazuje, že obě sebeposuzovací škály dobře rozlišují různé hladiny pociťované odpovědnosti. Nikdo z respondentů neudal, že by vůbec necítil vlastní i klientovu odpovědnost (hodnota 1 obou škál), odpovědi v obou případech začínají hodnotou 2, kterou volili 2 (vlastní odpovědnost), resp. 3 (klientova odpovědnost) respondenti. U obou škál se vyskytly i maximální hodnoty (opět 2, resp.3x). Průměrnou hodnotu téměř 6 z obou účastníků procesu lze považovat za stabilní, přiměřeně odpovědný a vyvážený postoj.