Požárně bezpečnostní zařízení druhy funkce vzájemná součinnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární prevence Požárně bezpečnostní zařízení
Advertisements

Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Aktivní automatické protipožární zařízení
Nejčastější nedostatky projektů PBŘ
Fotovoltaické elektrárny
Další povinnosti občanů související s požární ochranou
Požární bezpečnost staveb
INTELIGENTNÍ BUDOVY Doc. Dr. Ing. Michail Šenovský VŠB – TUO, FBI
POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ VS OCHRANA OBYVATEL
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU DZP
Teorie hašení – Hasební látky
OBVODOVÉ PLÁŠTĚ Požární ochrana budov Zdeněk Hošek © 2008 presented by
Zařízení autonomní detekce a signalizace - autonomní hlásiče požáru
Praktické postupy při návrhu řešení bezpečnostního systému Seminář Bezpečnost muzejních sbírek II Národní galerie v Praze
Zabezpečovací technika
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika Název předmětu: AUTOMATIZACE (INTELIGENTNÍ BUDOVY - ZABEZP. SYSTÉMY) Název a ID tématu: ELEKTRICKÁ.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
OPAKOVÁNÍ TÉMATICKÉHO CELKU. Opakování tématického celku. 1. Vyjmenujte druhy ručních pil. 2. Popište jednotlivé druhy pil. 3. Uveďte parametry pil. 4.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Riziková zpráva Bytový komplex Sluneční vršek
TZB21- Regulace otopných soustav
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika Název předmětu: AUTOMATIZACE (INTELIGENTNÍ BUDOVY- BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉMY) Název a ID tématu: Průmyslová.
JEDNOTKY SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ JSDH
Požární bezpečnost staveb VYHLÁŠKA č. 23/2008 Sb
Zpracováno na základě podkladů Ing. Petra Bebčáka, Ph.D.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Lázeňský komplex lázně Hluboká voda. Riziková zpráva se zaměřuje na požární riziko 8 objektů včetně technického zázemí Komplex samostatně stojících objektů,
Pozemní stavitelství II
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Návrh vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb Rudolf Kaiser konference Červený kohout duben 2006.
Požární prevence Požadavky na stavby Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje PP 22 Zpracováno: Zpracoval: mjr. Ing. Pavel Tuček.
ÚNIKOVÉ CESTY. K zabránění ztrát na životech a zdraví osob, popř. zvířat a ztrát na majetku musí stavební objekty mimo jiné umožnit bezpečnou evakuaci.
Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer.
1.duben 2009Konference Červený kohout 2009 POŽÁRNÍ VĚTRÁNÍ STAVEB Ing. Stanislav Toman Projektová kancelář ÚT+VZT Praha 4, Údolní 315/96 Tel./fax.
Požární prevence Požárně bezpečnostní zařízení Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje PP 27 Zpracováno: Zpracoval: nprap. Ing. Michal Valouch.
Odborně způsobilá osoba v požární ochraně Tel: Tuto prezentaci bez výkladu autora nelze brát jako odborný závazný.
Aktivní požární prevence památkových objektů Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku Hasičský záchranný.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník OB21-OP-EL-ELP-VAŠ-U Možnosti alarmu.
Prezentace 1 Tyco Fire & Integrated Solutions s.r.o. člen koncernu Tyco Novodvorská Praha 4 Ing. Michal Švadlenka.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
Požáry a hasicí přístroje Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Bc. Pavel Pilecký učo:  Cíl práce  Testování současného evakuačního plánu  Výsledky testování  Zjištěné nedostatky  Návrhy řešení na odstranění.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Speciální konstrukce –
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Větrání vypracovala: Ing
SEMINÁŘ PRO OZO A TPO 2017 VÍTÁME VÁS.
Technické prostředky v požární ochraně
2 zónový model – program ARGOS
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Požární prevence v bytových domech
Požární ochrana autobusů
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

Požárně bezpečnostní zařízení druhy funkce vzájemná součinnost

požárně bezpečnostní zařízení jedná se o systémy, technická zařízení a výrobky pro stavby podmiňující požární bezpečnost stavby druhy: elektrická požární signalizace samočinné odvětrací zařízení (zařízení odvodu kouře a tepla) stabilní hasicí zařízení

elektrická požární signalizace včasná detekce požáru skladba samočinné hlásiče (V) tlačítkové hlásiče (V) ústředna EPS (R) ovládaná zařízení (D,S,P) monitoring (např. otevření dveří, spuštění strojovny SHZ…)

samočinné odvětrací zařízení zabezpečit hladinu neutrální roviny (tj. kouřové vrstvy) v požadované výšce (min. 2,5 m) nad podlahou druhy přirozené odvětrání nucené odvětrání

stabilní hasicí zařízení zabezpečení hasebního zásahu v nejkratší době od vzniku požáru druhy stabilní polostabilní hasicí médium voda pěna plyn

Součinnost PBZ při současném použití EPS x SOZ x SHZ je nutná volba: ochrana osob – preferuje se SOZ ochrana majetku – preferuje se SHZ stanovení systému součinnosti PBZ je závislé na požadavcích technologie (výroba, skladování) a zhodnocení výskytu osob (tj. evakuace)

součinnost PBZ příklad 1 – nevýrobní prostory – velký výskyt osob - evakuace EPS – detekce požáru SHZ – hasí požár na základě vlastní detekce (tj. praskne bombička ve sprinklerové hlavici) SOZ – je ovládáno EPS (např. otevře střešní světlíky, zapne ventilátory, otevře přívody vzduchu) – otevírá se příslušná kouřová sekce v prostoru, kde je detekován požár

součinnost PBZ příklad 2 – skladový prostor – hašení EPS – detekce požáru SHZ – hasí požár na základě vlastní detekce (tj. praskne bombička ve sprinklerové hlavici) SOZ – není ovládáno EPS ale ručně – tj. JPO si provedou otevření příslušné kouřové sekce (střešní světlíky, přívodní otvory)

součinnost PBZ příklad 3 – výrobní prostor – hašení plynem EPS – detekce požáru SHZ – hasí požár na základě impulsu EPS (tj. ústředna EPS ovládá ventil SHZ) na základě splnění podmínek: prostor je zcela uzavřen v prostoru nejsou osoby (tj. zpoždění iniciace SHZ o čas evakuace) SOZ – nemůže být instalováno