Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Agregátní poptávka a nabídka
Konkurenceschopnost USA a jejich vyrovnávání se s hospodářským vývojem (komparativní analýza) Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Demografická prognóza
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche The Vienna Institute for International Economic Studies 10 let Euro: zkusenosti.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, František Cvengroš.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
EUROMÝTY Mojmír Hampl, Česká národní banka EURO VERSUS KORUNA: KDY JE OPTIMÁLNÍ PŘIJMOUT EURO? VŠE,
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Makroekonomie.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Stabilita bankovního sektoru - současnost a vstup do eurozóny Tomáš Holub ČNB Seminář MF ČR, Smilovice,
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Financování kapitol státního rozpočtu II
Měnový kurz.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
BIVŠ.  Sbližování ekonomické úrovně = Konvergence = catching-up proces  Formálně lze zapsat: Y 1,t /Y 2,t < Y 1,t+1 /Y 2,t+1 pro Y 1,t < Y 2,t  Pouze.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík

Strategie přistoupení k eurozóně Přijetí eura přinese výhody, avšak tyto výhody budou podmíněny připraveností vstupující ekonomiky. Cesta do eurozóny nejsou dostihy! Vstupem do eurozóny odpovědnost domácí hospodářské politiky zdaleka nekončí, naopak vše začíná. Jak definovat připravenost? Maastrichtskými kritérii? Uměle konstruoványmi benchmarky? Testy sladěnosti?

Proč ne pouze maastrichtská kritéria  Nic neříkají o reálné konvergenci  Vznikaly v jiné době a pro jiné země, tj. jsou zastaralá  Jsou to „průměrná“ čísla (one size fits all)  Začínají být překonaná, neboť dnes se hovoří o strukturálním, tj. cyklicky očištěném deficitu veřejných financí  Dochází k „různému“ výkladu u inflace a veřejného dluhu  Nelogičnost (i nečlenská země je relevantní pro zemi žádající o vstup)

Hlavní rizika předčasného přijetí 1.Zpomalení konvergence reálné (důchodové) a cenové úrovně 2.Nesladěnost dlouhodobých ekonomických procesů, která umožní odolání ekonomickým šokům 3.Nízká stabilizační schopnost fiskální politiky (dlouhodobá udržitelnost veřejných financí) 4.Nízká flexibilita ekonomiky (nízká pružnost trhu práce)

Riziko 1: Reálná a cenová konvergence  Lze očekávat další růst relativní cenové hladiny oproti eurozóně (cenová hladina v ČR je nižší, než by odpovídalo ekonomické úrovni)  Rovnovážná reálná apreciace se po přijetí eura přelije zcela do inflačního diferenciálu  Nižší reálné úrokové sazby oproti ostatním zemím eurozóny  Riziko pro makroekonomickou a finanční stabilitu (chybná alokace investic a z toho plynoucí hrozba vzniku bublin na trzích aktiv) EA13=100 (rok 2007)

Riziko 2: Sladěnost ekonomické aktivity  Riziko neoptimálního nastavení jednotné měnové politiky pro vývoj v ČR:  z hlediska ekonomického cyklu  z hlediska reakce na ekonomické šoky

Sladěnost ekonomické aktivity Meziroční růst reálného HDP v %

Sladěnost ekonomické aktivity Korelace poptávkových a nabídkových šoků s eurozónou (odhad z roku 2007)

Riziko 3: Stabilizační schopnost fiskální politiky Fiskální deficit je převážně strukturální Poznámka: * cyklicky očištěné saldo upravené o mimořádné jednorázové operace Zdroj: výpočet ČNB  Nutnost dalších reforem ke splnění střednědobého cíle vyjádřeného jako “strukturální deficit ve výši maximálně 1 % HDP“  Riziko dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí s ohledem na demografický vývoj – viz Stanovisko ministra financí ze dne 15/9/2008: „…důsledná reforma systémů spojených se stárnutím populace – reforma penzijního a zdravotního systému.“

Riziko 4: Pružnost trhu práce  Zlepšení v poslední době z velké míry cyklického charakteru (pokles nezaměstnanosti při růstu volných pracovních míst)  Relativně vysoká dlouhodobá a strukturální nezaměstnanost  Vysoké regionální rozdíly v míře nezaměstnanosti

Pružnost trhu práce  Prostor pro zlepšení institucionálního prostředí  Ochrana a náklady na ukončení pracovního místa jsou vysoké  Vysoké minimální mzdy  Motivace pracovat (systém daní a dávek podporuje neaktivitu u dlouhodobě nezaměstnaných s dětmi)

Závěr  Nemůžeme se spokojit s „těsným průjezdem“ kritérií, ale musíme požadovat jejich pohodlné (dlouhodobé) plnění tak, aby zavedení eura pro domácí ekonomiku bylo pak přínosné (maastrichtská kritéria + kritéria sladěnosti)  Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí  Dlouhodobá udržitelnost nového inflačního cíle ČNB Ti, kteří nejvíce spěchají, jsou často nejméně způsobilí a snaží se tím koupit kredibilitu jiné země, jiné měny…

Děkuji za pozornost. Vladimír Tomšík