Initi – obřad potní chýše 1 Initi – obřad potní chýše  původ a vývoj – legenda o Kamenném hochu – souvislost s dýmkou, Bílou bizoní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Povídání o střetu kultur na americkém území
Advertisements

VESMÍR = soubor vesmírných těles, která na sebe navzájem
Je to také Antonín, co vám dříve vozil kmín a přeje příjemný zážitek
Slunce, souhvězdí, galaxie
Mýty, legendy a pohádky Lakotů
Svět techniky a já Lucie Šamárková. Obrázky nejrůznější techniky.
se tábořilo za první republiky 1 Jak se tábořilo „kdysi“  Staré kroniky  Historie  Album věnované ETS  Úryvky z Hlasatele.
Teorie o vzniku života na Zemi
Zjednodušená deformační metoda
Zpracovala Jitka Ciprová
Stavba a vznik Země Projevy života
Vesmírní lidé Filozofie 2009 Jiří Zima. Filozofie 2009 Jiří Zima 1 Základní filozofie Existence mimozemské civilizace obývající vyšší dimenzi Andělé světla.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Země a zeměpis.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA.
ABECEDA ŽIVOTA Ruční posun.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
SAVCI - charakteristika
Bazilika svatého Václava
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Život hvězdy BIGY 2009.
Autoři:Ondra,Natka,Petra,Vojta.. Naše vesmírná loď.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Bakalářská práce - zpracování
Prof. RNDr. Koudy Miller, DrSc. University of Ancorage, Alaska, US MYTICKÉ ARTEGAKTY: KNIHA MRTVÝCH MYTIC ARTEFACTS: BOOK OF DEATH.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
V I E T N A M H U E OD POČÁTKU 19.STOLETÍ BYLO HUE HLAVNÍM MĚSTEM VIETNAMU A SÍDELNÍM MĚSTEM CÍSAŘSKÉ DYNASTIE NGUYEN CÍSAŘ BAO DAI ( ) BYL POSLEDNÍM.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Chryzantémy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
O čem si budem povídat  Trochu málo slov o Indiánech  Co je to šamanismu  Detailnější povídání o religionizitě pův. američanů  Co je to neošamanismus.
Původní domorodé obyvatelstvo Severní Ameriky
Pyramidy.
Jak vyhledávat informace na Internetu Vypracoval: Petr Boula VT-Te.
KARLŮV MOST.
Příklady chyb a odlišností ve zpracování knih, (které způsobují duplicity v SK ČR) Olomouc Školení pro knihovny se systémem Clavius Zuzana.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníleden 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 17) Člověk.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.

Marco Polo Milion Hana Kratochvílová, Veronika Němcová, HKS Bc.
STAROVĚKÁ MEZOPOTÁMIE
PTAKOPYSK PODIVNÝ NICOLE VŠETULOVÁ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Země – podmínky života.
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Pravěké hudební nástroje
Čím bych chtěl být až, vyrostu?
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Lidské tělo - kůže.
ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ŽIVOTA
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VESMÍR.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Logické funkce a obvody
SAVCI - charakteristika
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EVOLUCE ČTYŘNOŽCŮ Hana Bednářová
Sluneční soustava.
PORADA S POŘIZOVATELI ÚPD V LK
Transkript prezentace:

Initi – obřad potní chýše 1 Initi – obřad potní chýše  původ a vývoj – legenda o Kamenném hochu – souvislost s dýmkou, Bílou bizoní ženou – obřad kdysi a dnes  stavba

Initi – obřad potní chýše 2 názvosloví  vlastní chýše: oinikaġe (potní chýše), zvaná též initi (Powers, Oglala Religion)  obřad: –inikagapi (znovuzrození života) –ale též nalézt initi, inipi, initipi (nejspíše nejstarší výraz), jedná se o záměnu niancí...  initi – ze slov ini (v) a typi (týpí) Walker: Initi je obřad očisty a ozdravení. Když Lakota činí ini, tak vytváří své ni silnější, zdravější.Ni je esence, jež dýchá udržuje jej naživu. Inipi znamená, že činí své ini a když tak činí, dělá vlastně inipi v initi. Lakotové nepřemýšlejí o initi jako o „pocení“, ale jako o obřadu, proto zaměnují termíny intiti, inipi...

Initi – obřad potní chýše 3 původ a vývoj  původ je připisován „mýtické“ postavě Kamenný hoch –kouzelně zrozen i porozen –obdařen „nadlidskou silou“ zachrání pomocí initi život svým strýcům  obřad patří mezi nejstarší a byl původně prováděn bez dýmky  po příchodu BBŽ se začlenila dýmka k obřadu  obřad se stal součástí jiných obřadů (Pláč o vizi, tanec slunce...)

Initi – obřad potní chýše 4 kosmos  symbolika je složitá v tom, že každý ji vnímá malinko odlišněji...  samotná chýše reprezentuje vesmír (a vše živé i neživé)  „díra“ uvnitř je středem vesmíru  z „díry“ vede cesta k oltáři před chýší (matka země)  tma – nezrození, nevědomost  světlo – znovuzrození

Initi – obřad potní chýše 5 průběh obřadu  očištění před vstupem (lidí, místa, dýmky...)  4 kola (nejčastěji)  konec: „mitakuye oyasin“ (všichni moji příbuzní)

Initi – obřad potní chýše 6 Dříve a dnes  dříve –zúčastnění jsou nazí –chýše pokrytá kůží/dekama  Nyní –zúčastnění zahalení –chýše pokrytá třeba igelitem  U nás –i smíšené...

Initi – obřad potní chýše 7 Stavba  12 nebo 16 prutů  kruhovitá  pruty by neměli ohýbat záda...  kameny by měli svítit a mělo by jich být dostatečné množství

Initi – obřad potní chýše 8 Použitá a doporučená literatura  BROWN, J. Epes. Posvátná dýmka. Překl. Petr Majer. samizdatové vydání  Powers, W.K. Oglala Religion. samizdatové vydání  Walker, J. R. Lakota belief and ritual. vyd. University of Nebrasca Press ISBN