Jan Dvořák 2.L (2013/2014) SPŠE Olomouc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Advertisements

ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Slunce, souhvězdí, galaxie
VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzika atomového obalu
Stavba a vznik Země Projevy života
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Prvouka 3. ročník Opakovací hra Gabriela Mikulková 2013.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Barva těles.
OZONOVÁ VRSTVA, SKLENÍKOVÝ EFEKT
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_1 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Polární záře.
Název materiálu: ÚČINNOST
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_3316_PR7 Dravci a sovy
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Sluneční energie.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektormagnetické vlnění
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Rozptyl světla Rayleighův rozptyl Miroslav Blabla 9.A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
UV záření Marek Hauzr Gymnázium Rumburk 8.A. Vlnové délky UV záření 380nm – 1nm.
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Přehled elektromagnetického záření
Přehled elektromagnetického záření
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
Ultrafialové záření.
Světlo.
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Proč? … je na Zemi život? Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Doba bronzová a železná
Projekt Moderní škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola Velké Přílepy, okr. Praha-západ, Pražská 38, Velké.
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
Světlo Opletal Stanislav Předmět : Biologie Vyučující : Mgr. Kašpar Ludvík.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_574_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_602_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
FY_088_ Světelné jevy_Světelné zdroje
VESMÍR.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Světelné jevy Barva těles Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSlunce.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Jan Zámečník, 7. kruh Obsah prezentace 1)Obecně o pumpách 2)ATPáza 3)Na + /K + ATPáza 4)Další důležité ATPdip.
Zdroje světla.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Transkript prezentace:

Jan Dvořák 2.L (2013/2014) SPŠE Olomouc Světlo Jan Dvořák 2.L (2013/2014) SPŠE Olomouc

Co je to světlo? je to pouhé elektromagnetické záření určitou vlnovou délku je schopné naše oko rozpoznat, což nám umožňuje vidět

Dělení světla světlo infračervené světlo viditelné světlo ultrafialové (λ=760nm-1mm) světlo viditelné (viditelné o λ=400-750nm) světlo ultrafialové (λ=10-400nm) světlo rentgenové (λ=10nm – 1pm)

Svícení, osvětlení v dnešní době se svítí elektricky v minulosti také oblouková lampa (F.Křižík)

Světelné zářiče žárovka s vláknem, halogenová žárovka, zářivka, LED-světlo 10-15 lm/W cca 24lm/W 50-104 lm/W 140 lm/W

Chemické světlo, luminiscence využívá se v potápění, v armádě, rybáři, nouzové osvětlení pro outdoorové aktivity, koncerty apod.

Světlo v přírodě tzv. Bioluminiscence luciferin + O2 → SVĚTLO brouci – světlušky medúzy ryby luciferin + O2 → SVĚTLO

Slunce výkon činí zhruba 4×1026W (45 miliardtin na Zemi) Dopadající světlo na Zemi má barvu bílou, složenou z několika spektrálních barev ( )

Polární záře Jev, při kterém se ze Slunce na Zemi dostává sluneční vítr (protony, elektrony a částice α) Tento vítr interaguje s atmosférou a vzniká polární záře

Duha vzniká při lomu světla skrz dešťové kapky dvojitá duha, trojitá duha, převrácená duha

Halové jevy jev, při kterém vznikají na obloze kruhové obrazce ze světla (podobně jako duha) nutná přítomnost krystalků ve tvaru šestibokých destiček v atmosféře

Halové jevy Pozorovatelné jsou více než 100 dní v roce, ale těch „pěkných“ je samozřejmě jen málo Nejčastěji se dají pozorovat v mracích typu cirrus, cirrostratus

Díky za pozornost

Obrázky: http://www. firefly. org/images/pictures/firefly-pics2

Obrázky: http://cs. wikipedia. org/wiki/Soubor:Sun_in_X-Ray

Obrázky: http://observatory Obrázky: http://observatory.cz/static/vystavy/slunce/4-polarni_zare_blue.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:AuroraB.jpg http://ukazy.astro.cz/halo.php http://ukazy.astro.cz/obr/14052001f.jpg http://ukazy.astro.cz/obr/cirry.jpg Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pol%C3%A1rn%C3%AD_z%C3%A1%C5%99e http://cs.wikipedia.org/wiki/Duha http://cs.wikipedia.org/wiki/Bioluminiscence http://cs.wikipedia.org/wiki/Obloukov%C3%A1_lampa