Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Systém savců 6 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zvláštnostmi Vatikánu jako církevního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními i hospodářskými poměry.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
Seveřané a vikingové Slované
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Kultura starého Egypta
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
Tundry a polární oblasti
Krajinná sféra a její části
Keramika 1 Chemie VY_32_INOVACE_234, 12. sada, CH ANOTACE
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
Mgr. Lenka Venclová 7. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s životem v mořích a oceánech.,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Evropa v boji s Vikingy Dě 6A/8 VII-01.
VY_32_INOVACE_439, 22. sada, Prvouka
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky jednoděložných.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Planeta Země Zeměpis VY_32_INOVACE_444, 23. sada, Z3 ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
VY_32_INOVACE_414, 21. sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Evropa: severní Evropa
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Povrch Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_452, 23. sada, Z3
FRANCKÁ ŘÍŠE.
VY_32_INOVACE_401, 21. sada, Přírodověda
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se společnými znaky třídy savců,
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Vodstvo Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_453, 23. sada, Z3
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s charakteristikou, vzhledem a využitím lípy srdčité. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupyŽák se seznámí s lípou.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Milena Závišová ČísloVY_32_Inovace_3169 NázevVikingové Téma hodinyVikingové PředmětDějepis Ročník/y/7.A.
Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?. Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Vikingové 9. – 11. století.
„Ó Bože, osvoboď nás od řádění Normanů.“
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11-14_ Expanze Vikingů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D ANOTACE Materiál seznamuje žáky s objevitelskými plavbami i dobyvačnými nájezdy Vikingů a s jejich vlivem na ostatní evropské země. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák se seznámí s kulturou Vikingů, prostřednictvím fotografií je pozná nejen jako obávané válečníky, ale i zručné řemeslníky a umělce. Zodpoví kvízové otázky. Pro koho je materiál určen  Žáci, základní škola, 7. ročník, předmět dějepis Autor  Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku  4. 11. 2011 Vzdělávací oblast  Člověk a společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Vikingové vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

útočili ze severu (Norsko, Dánsko) na Evropu Vikingové = Normani, Varjagové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

mořeplavci – osídlili Island, dopluli i do severní Ameriky řemeslníci válečníci Napadali různé země: Moderní plastika Vikingské lodi v Reykjavíku, připomínající osídlení Islandu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

871 - ji Alfréd Veliký sjednotil v boji proti Vikingům Anglii 871 - ji Alfréd Veliký sjednotil v boji proti Vikingům 911 - založili v S. Francii stát Normandii 1066 - bitva u Hasttingsu - Normani dobyli Anglii (Vilém Dobyvatel) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

987 – šlechta si zvolila krále - Hugo Kapet - na obranu proti Normanům Francii 987 – šlechta si zvolila krále - Hugo Kapet - na obranu proti Normanům Rusko dobytí Novgorodu - Rurik (vládli v Rusku do 17. stol) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Vikingské lodě – drakary   Vikingské lodě – drakary Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Lidová architektura v Norsku se od dob Vikingů příliš nezměnila. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

  Vikingské motivy, především draci, se objevují i na ranně křesťanských kostelích. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím odstraň nesprávné odpovědi: Které země byli původní vlastí Vikingů? Rusko Island Dánsko Norsko V které z uvedených oblastí Vikingové NEVYNIKALI? dřevořezba zemědělství boj mořeplavba Kterou do té doby neobydlenou zemi Vikingové osídlili? Normandii Island Francii Sev. Ameriku Jak se jmenoval Norman, který si podmanil Anglii? Hugo Kapet Laif Erikson Alfréd Veliký Vilém Dobyvatel V kterých stoletích byly nájezdy na Evropu nejčastější? ve 3.-6. stol. v 5.-9. stol. v 9.-11. stol. v 16.-18. stol. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková