Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace 8. 12. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
15 let činnosti Společnosti vědeckotechnických parků ČR
Advertisements

Vědecko-technologické parky, technologická centra – zkušenosti z budování a provozu (Ostrava, Praha) Jaromír Dudek Bratislava,
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
European Commission Enterprise and Industry Podniková inkubace a Enterprise Europe Network v ČR INOVACE 2009 Praha,
Jak se učí inovační podnikání
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2013 podvacáté Pavel Švejda Praha, 3. prosince 2013 INOVACE 2013, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ A JEHO PODPORA Jan Kofroň Seminář Efektivní marketing PARDUBICE,
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Ochrana průmyslového vlastnictví jako jeden z nástrojů zkvalitnění inovačního procesu Pavel Švejda ÚPV, Praha, 1. června.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2010 posedmnácté Pavel Švejda Praha, 30. listopadu 2010 INOVACE 2010, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2011 poosmnácté Pavel Švejda Praha, 6. prosince 2011 INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ REGIONÁLNÍ KOLA SOUTĚŽE O NEJLEPŠÍ STUDENTSKÝ INOVATIVNÍ PODNIKATELSKÝ.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2012 podevatenácté Pavel Švejda Praha, 4. prosince 2012 INOVACE 2012, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR K čemu slouží Technologický profil ČR pro inovační firmy? Jsme připraveni na zvládnutí inovačních procesů? Pavel Švejda.
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání; vysoké školy a inovace Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR INOVACE 2007 Plenární sekce 4.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Biology Park Brno a.s.. Brno – Bohunice, ulice Studentská 812/6 LOKALITA PROJEKTU.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s. Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, Úvodní plenární sekce INOVACE 2015.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s. Seminář Inovační potenciál ČR Pavel Švejda Praha, 8. září 2016.
Pozemek před stavbou 5/2013 Poklepání základního kamene 6/2013 Hrubá stavba 1/2014.
Akcelerační program CLB Písek. Kdo  SMART DIALOG  Centrum energeticky efektivních budov (CLB)  Další partneři:  Jihočeská Agentura pro podporu Inovačního.
4. jednání inovační platformy pro Liberecký kraj Liberec, IQ Landia Liberecký kraj a podpora inovací 4. jednání inovační platformy pro Liberecký.
Spolupráce Akademie věd ČR a Technologického centra AV ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Asociace inovačního podnikání ČR, z. s
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
Přínos SVTP ČR pro inovační infrastrukturu ČR
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace

Obsah  Cíle  Metody  Definice Vědeckotechnického parku (VTP)  Základní typy VTP  Příprava a provozování VTP  Akreditace a národní síť VTP  Mezinárodní spolupráce Společnosti VTP ČR  Závěry

Cíle  Seznámit se s VTP jako nástrojem urychlování inovačního procesu a růstu konkurenceschopnosti  Prezentovat aktuální stav přípravy a provozování VTP  Uvést tuzemské a zahraniční funkce VTP  Funkce Národní sítě VTP v ČR

Metody  V období přípravy VTP v ČR (od 02/1990) analýza zkušeností prvních VTP v USA (50. léta minulého století) a prvních VTP v Evropě ve v. Británii, Francii a Německu (80. léta minulého století)  V roce 2008 analýza poznatku ČR od 02/1990 (publikace Vědeckotechnické parky v ČR, P. Švejda a kol., 2008)  Provozní, ekonomické a technické parametry, zejména m 2 užitné plochy,počet inovačních firem, počet vytvořených pracovních míst a jiné

Definice VTP  Instituce orientovaná do oblasti vědy, technologie a inovačního podnikání  Vytváří podmínky pro rozvoj inovačních firem, zabezpečování transferu technologií a výchovy k inovačnímu podnikání  Plní dvě základní funkce – inovační a inkubační

Základní typy VTP  Vědecký park (centrum)  Technologický park  Podnikatelské a inovační centrum V posledních letech se začaly používat pojmy:  Podnikatelský inkubátor  Centrum pro transfer technologií (oba v souvislosti s VTP)

Příprava a provozování VTP  Zakladatel – majitel – provozovatel  Kritéria pro přijetí inovační firmy do VTP  Podnikatelský plán  Zaměření činnosti dle oborů (Svoje kritéria schvaluje a uplatňuje každý VTP)

Akreditace VTP a Národní síť VTP  Kritéria akreditace:  Vyřešené otázky (Zakladatel – majitel – provozovatel)  Inkubátor malých a středních inovačních firem  Transfer technologií  Výchova k inovačnímu podnikání  Kvalitní technické a poradenské služby  Aktivní součást inovační infrastruktury  Člen společnosti VTP ČR  Akreditované, další provozované a připravované VTP tvoří Národní síť VTP v ČR

Mezinárodní spolupráce Společnosti VTP ČR  Multilaterální spolupráce  IASP, EBN, SPICE ( SPICE  Bilaterální spolupráce  S asociacemi VTP ve V. Británii, Francii, Itálii, SRN, Rakousku, Polsku, Slovensku, Ruské federaci a ČLR; příprava Švýcarsko a země Indočíny  Cíle spolupráce  Součinnost asociací partnerských zemí  Součinnost VTP  Součinnost inovačních firem umístěných ve VTP

Závěry  Dále zkvalitňovat přípravu a provozování VTP včetně národní sítě VTP v ČR a spolupráci se zahraničními partnery  Plnit kritéria pro akreditaci VTP v ČR  V ČR 25 akreditovaných a 17 dalších provozovaných VTP; 32 VTP je v přípravě (k ) (k )  Ve světě je cca 7000 provozovaných VTP

Děkuji za pozornost Pavel Švejda tel.: