ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
ZUBY Prvouka 3.ročník. ZUBY Prvouka 3.ročník Funkce zubů Ukousnutí a žvýkání potravy Mluvení Vzhled obličeje (postavení a tvar zubů dotvářejí celkový.
Zuby - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Trávící soustava - opakování
Trávící soustava – 1.část
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Trávicí soustava – souhrnné opakování 1. (stavba) VY_52_INOVACE_35
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor výukového materiálu:
Opakování - trávicí soustava
Bi5125c Antropologie pro archeology I – cvičení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soustava trávicí - část 1.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Určování pohlaví a věku z kosterního materiálu. Morfoskopické a morfometrické metody. Bi4340c Biologie člověka - cvičení (podzim 2014) Bi4340c.
DENTÁLNÍ HYGIENA.
Zdravé zuby ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_20_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a.
Lidský chrup Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_9_Lidský chrup Téma: Přírodověda -
H YGIENA DUTINY ÚSTNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_16_LIDSKÉ TĚLO_ZUBY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3359 NázevZdravé zuby Téma hodinyZdravé zuby PředmětPřírodověda.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_17_Zuby.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_18_Zuby
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_14_9. ročník_Zubní kaz
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_75_PRV1
Biologie člověka - CHRUP
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Základní škola, Jičín, Soudná 12
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Věcné učení Péče o chrup, prevence zubního kazu
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ

MLÉČNÝ CHRUP Dětský - mléčný chrup je dočasný. Počet zubů po konečném prořezání je dvacet (8řezáků, 4 špičáky, 8 stoliček). Rostou od 6–7 měsíců do 2 let. Kolem šesti let je mléčný chrup postupně vyměňován za trvalý.

Zuby jsou tvarově rozlišeny na řezáky , špičáky, třenové zuby a stoličky . Počet zubů těchto typů se zapisuje jako zubní vzorec; zubní vzorec dospělého člověka je 2-1-2-3, což znamená, že v pravé polovině horní čelisti má člověk 2 řezáky, 1 špičák, 2 zuby třenové a 3 stoličky. Mléčný chrup má zubní vzorec 2-1-0-2 (celkem 20 zubů). Zuby zajišťují mechanické zpracování potravy.

Každý zub se skládá z korunky, krčku a kořene. Zuby slouží člověku i zvířatům ke kousání a rozmělňování či trhání potravy. Každý zub se skládá z korunky, krčku a kořene. SKLOVINA – lesklá vrstva na zubu ŘEZÁKY – přední zuby ŠPIČÁKY – zuby k trhání potravy STOLIČKY – zuby k drcení potravy DŘEŇ – je uvnitř zubu

ZUBNÍ SKLOVINA Sklovina je velmi odolná a při poškození nemá schopnost regenerace. Vrstva skloviny je silná jeden až tři milimetry.

ŘEZÁKY Řezáky jsou zuby, které slouží k ukusování potravy. Jsou relativně ostré a nachází se v přední části čelisti. Člověk má 2 střední řezáky ve spodní a horní čelisti. U některých lidí může nastat případ kdy má člověk nad sebou 2 řezáky.

Co možná nevíte Chrup je označení pro soubor zubů v ústní dutině. Podle typů zubů rozlišujeme chrup homodontní (všechny zuby jsou tvarově stejné, například u kytovců nebo u pásovce) a heterodontní chrup, který je rozlišen až na čtyři různé typy zubů. Jsou to řezák, špičák, třenový zub a stolička.

DŘEŇ K zánětu zubní dřeně dochází z různých příčin, z nichž nejčastější je neléčený zubní kaz. Zánět dřeně může probíhat přes několik stádií: prostý, hnisavý, odúmrť a sněť.

ZUBNÍ KAZ Zubní kaz, neboli narušení zubní skloviny, je infekční onemocnění poškozující tkáň zubu. Vzniká působením bakterií, které pokrývají povrch zubní skloviny. Rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které odvápňují sklovinu - zub bolí (cítí více chlad, teplo atd.)

Pečujete o zuby správně? Zuby vyžadují zvláštní péči. Musíme si je nejméně 2x denně čistit a pravidelně ( 2x ročně) chodit na preventivní prohlídku.

Zdroje: AUTOR NEUVEDEN. http://leccos.com/ [online]. [cit. 11.3.2013]. Dostupný na WWW: http://leccos.com/index.php/clanky/zuby PL. http://zdravi.e15.cz/ [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-pacientske-listy/zuby-a-chrup-447950 AUTOR NEUVEDEN. http://kostra.kx.cz/ [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://kostra.kx.cz/obrazky/travici.html ČECH, Alexandr. http://m.aldentex.cz/ [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://m.aldentex.cz/skola-dentalni-hygieny/zubni-kaz SOJKA, Mudr.. http://www.dentamedika.cz/ [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.dentamedika.cz/endodoncie/ učebnice přírodopisu pro ZŠ a víceletá gymnázia-8. ročník, nakladatelství Fraus 2006