Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Integrovaný záchranný systém
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Legislativní rámec dobrovolnické služby
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Možnosti dobrovolnické služby ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Mgr. Radek Jiránek Ministerstvo vnitra.
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
Program EU „Mládež v akci“ EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Definice dobrovolnictví
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových stavech Občanské sdružení ADRA Josef Koláček.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
NEZAMĚSTNANOST.
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Legislativní rámec, možnosti a co to znamená nezaměstnávat OZP? JUDr. Nataša Randlová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
01 připraven pro Mezinárodní rok dobrovolníků, vyhlášený OSN v 2002 zpracovatel Úřad vlády, zákon účinný od garanční ministerstvo je MV Zákon.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Ekonomická hodnota dobrovolnictví ADRA ČR
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Finanční zdroje pro NNO Společenská odpovědnost firem Přednáška
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Odborná konference „Veřejná služba“
Téma 3: Náhrady výdajů a zdravotní pojištění
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Správa sociálního zabezpečení
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
FILANTROPIE , Marie Hladká.
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
„Pomáháme těm co pomáhají… “
Dobrovolnické programy
Financování sociálních služeb
Transkript prezentace:

Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.

Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční ohodnocení Dobrovolnická činnost – aktivity spojené s organizací dobrovolnictví Dobrovolnická služba – výkon dobrovolné práce na základě smluvního vztahu (krátkodobá a dlouhodobá – delší než 3 měsíce)

Dále vymezuje vztahy mezi: Vysílající organizací – chrání dobrovolníka vůči organizaci přijímající (platí za dobrovolníka pojistné plnění) Dobrovolníkem (povinnost přihlásit se k účasti na důchodovém pojištění) Přijímající organizací – využívá dobrovolnickou službu (nemůže dobrovolníka vykořisťovat, ohrožovat ho na životě apod.) Všem těmto aktérům přináší povinnost vstoupit do vzájemných vtahů.

Vysílající organizace Občanské sdružení Obecně prospěšná společnost Církev nebo církevní právnická osoba Tato NNO dostává od MV akreditaci na 3 roky, může být obnovena.

Oblasti, kde je možné dobr. sl. vykonávat: Pomoc nezaměstnaným, sociálně slabým, zdravotně postiženým, seniorům, příslušníkům menšin, imigrantům, drogově závislým osobám, obětem domácího násilí, mládeži a dětem ve volném čase, pomoc při katastrofách, v oblasti ŽP, při uchování kulturního dědictví,v postpenitenciární péči. A to v ČR i v zahraničí.

Metody vyjádření dobrovolné práce

1.Output-related method Ocenění hodnoty poskytnutých služeb a odečtení jejich nákladů na vstup Náklady na vstup = náklady na nábor a školení + vybavení a zařízení+ materiální náklady

2. Input–related method Vyjádření hodnoty času potřebného na práci The American Institute for Certified Public Accountants se rozlišují 3 způsoby ocenění hodnoty času:

2a. Global Substitute Method Náklady na pronájem placené síly k provedení práce

2b. Specialized Substitute Method Průměrný plat specialisty na provedení neplacené práce

2c. Cost Opportunity Method Tržní mzda, o kterou dobrovolník přichází výkonem neplacené práce

MPSV Kvalifikovaná práce - Průměrná mzda nebo 6.platová třída Nekvalifikovaná práce – minimální mzdové tarify v katalogu, vydávaném MPSV Problém – hodinová mzda x měsíční tarif

Metoda VIVA the Volunteer Investment and Value Audit = vstupy do dobrovolnických programů/ výstupy (hodnota času)