Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Měření střídavého proudu
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Elektrický proud v polovodičích
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Dioda jako usměrňovač ~
V-A charakteristiky polovodičových diod
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Vedení elektrického proudu v kapalinách
PN přechod v el. poli.
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Vedení elektrického proudu v polovodičích
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Tato prezentace byla vytvořena
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektromagnetické vlnění
Je-li materiál polovodič, vede proud?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Polovodičová dioda a její zapojení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TYPY POLOVODIČOVÝCH DIOD
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Polovodičová dioda.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodičová dioda Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
POLOVODIČOVÁ DIODA Pár obrázků Studijní text
ELEKTRONIKA Název školy
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTROTECHNOLOGIE TECHNICKY VYUŽÍVANÉ JEVY V POLOVODIČÍCH.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Fotodioda Nina Lomtatidze
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70) Zapojíme-li polovodič typu N nebo typu P do obvodu se stejnosměrným elektrickým proudem, bude proud polovodičem vždy procházet. polovodič typu N polovodič typu P As Si In Si volný elektron volné místo - díra Polovodič typu N obsahuje ve své krystalové mřížce volně pohyblivé záporné elektrony. Polovodič typu P má v krystalové mřížce volně pohyblivé kladné "díry".

Spojením polovodiče typu N a polovodiče typu P vznikne polovodičová dioda. Část, kde se oba polovodiče dotýkají, nazýváme přechod PN. As Si In Si katoda anoda katoda hradlová vrstva V oblasti styku obou polovodičů se část elektronů z oblasti N dostane do oblasti P a část "děr" z oblasti P přejde do oblasti N. Volné elektrony rekombinují s "děrami", takže kolem přechodu PN se vytvoří nevodivá oblast bez volných nábojů – hradlová vrstva. Základní materiál mívá čtyři valenční elektrony (Si, Ge). Příměs je pětimocná (P, As) a trojmocná (B, Ga, Al, In) Vzájemným silovým působením částic se na přechodu PN vytvoří vnitřní elektrické pole. Každá dioda má dva pracovní vývody, které se nazývají katoda (polovodič typu N) a anoda (polovodič typu P). Značka diody je

Diodu zapojíme do elektrického obvodu se zdrojem stejnosměrného napětí, žárovkou a spínačem. Kladný pól připojíme ke katodě. + As Si In Si - 3,0 Při zapojení kladného pólu zdroje ke katodě (typ N) a záporného pólu k anodě (typ P) se přechod PN v diodě rozšíří, elektrický odpor diody se zvětší. Elektrický proud v ideálním případě neprochází. Ve skutečnosti diodou prochází proud způsobený minoritními nosiči. Při zapojení diody v tomto směru směřují volné elektrony i díry od přechodu, tj. hradlová vrstva se zvětšuje. Přechod elektronů a děr přechodovou vrstvou se znesnadní natolik, že vrstva proud nepropouští. Dioda je zapojena v závěrném směru. (směr proudu - klikni na šipku)

Diodu zapojíme do elektrického obvodu se zdrojem stejnosměrného napětí, žárovkou a spínačem. Kladný pól připojíme ke katodě. - As Si In Si + 3,0 Při zapojení kladného pólu zdroje k anodě (typ P) a záporného pólu zdroje ke katodě (typ N) se přechod PN v diodě, bránící průchodu částic, zmenší nebo úplně zruší. Diodou protéká elektrický proud, elektrický odpor diody může být velmi nízký, ale na diodě vždy vzniká. Při zapojení diody v tomto směru směřují volné elektrony i díry k přechodu, tj. velikost hradlové vrstvy se zmenšuje. Vnější elektrické pole tedy umožnilo, aby volné elektrony a díry pronikly velmi tenkou vrstvou přechodu a diodou procházel dlouhodobě elektrický proud. Dioda je zapojena v propustném směru. (směr proudu )

Závislost elektrického proudu, který diodou prochází, na napětí na diodě udává voltampérová charakteristika diody. Znázorňuje se graficky. Voltampérovou charakteristiku diody získáme změřením hodnot proudu a napětí v obvodu s diodou a rezistorem. Naměřené hodnoty: U [V] 0,4 0,6 0,67 0,7 0,72 I [mA] 0,02 2,44 8,8 14,0 23 0,73 0,75 0,77 0,79 0,81 28 38 52 75 98 Z grafu je vidět, že proud diodou prochází, dosáhne-li napětí na diodě asi 0,4 V. Při menším napětí proud prakticky neprochází. Při určité hodnotě napětí proud prudce vzrůstá, v obvodu by mohlo dojít ke zkratu. Proto musí být v obvodu s diodou vždy zařazen rezistor nebo žárovku.

Toto napětí závisí na materiálu a na teplotě, nazýváme prahové napětí. Při zapojení diody do obvodu v propustném směru musí mít napětí na diodě určitou hodnotu, aby došlo k jejímu otevření tj. aby jí mohl protékat proud. Ip [mA] Si Toto napětí závisí na materiálu a na teplotě, nazýváme prahové napětí. Pro křemíkovou diodu je prahové napětí 0,45 V, pro germaniovou 0,19 V. Ge Zbytkový proud – proud, který prochází diodou v závěrném směru. Bývá velmi malý. Závisí na materiálu a na teplotě (u Si je asi 0,1 μA). Propustná oblast Maximální proud, který může diodou procházet bez jejího zničení, je u běžných malých diod obvykle 0,5 A, existují i diody na desítky A. prahové napětí UZ [V] Up [V] Ge Průrazné (maximální závěrné) napětí – maximální napětí, které dioda v opačném směru udrží, aniž by se prorazila. U běžných, křemíkových diod se pohybuje od 50 V do 1500 V. průrazné napětí Si Závěrná oblast IZ [μA]

Polovodičová dioda je součástka, která obsahuje jeden přechod PN. Jestliže krystal polovodiče obsahuje v jedné části polovodič typu P a v druhé části polovodič typu N, pak oblast v okolí rozhraní mezi těmito polovodiči se nazývá přechod PN. Polovodičová dioda je součástka, která obsahuje jeden přechod PN. Připojíme-li ji do obvodu v propustném směru, prochází obvodem proud. Při zapojení diody v závěrném směru proud obvodem neprochází. Voltampérová charakteristika polovodičové diody graficky znázorňuje závislost proudu na napětí. U diody není přímková. Zapojení diody v propustném směru Při zapojení diody v propustném směru musí být do obvodu zapojen rezistor. + - A V U = 4,5 V až 6 V R = 50 Ω R = 100 Ω směr proudu v závěrném směru Značka diody směr proudu Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 70.