Tato prezentace byla vytvořena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Advertisements

Malé ohlédnutí do historie EU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
OSN OSN= organizace spojených národů
EVROPSKÁ UNIE Mgr. Iva Lulayová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Svět Západu a vznik NATO
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_19.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Evropská unie.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Historie, instituce, smlouvy
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Evropská unie Petr Machala.
Mezinárodní obchod Ing. Jana Korytárová, Ph.D.. P9_Mezinarodni-obchod Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce
EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Vývoj evropské integrace Ing. Michaela Šlégrová.  Myšlenka sjednocené Evropy – různé podoby v různých obdobích již od dob antického Řecka = možnost efektivnější.
Elektronická učebnice - II
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ekonomika pivovarského průmyslu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Dějiny evropské integrace
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Evropské hospodářství
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu Orbis pictus 21. století

Historie Evropské unie

1945 - 1959 Evropa v míru – počátky spolupráce 1948 – Benelux – celní unie Belgie, Nizozemí, Lucembursko 1952 – ESUO – Evropské sdružení uhlí a oceli Benelux, Francie, Itálie, SRN 1957 – EHS – Evropské hospodářské společenství Římská smlouva 1957 – EUROATOM – Evropské společenství pro atomovou energii

Zakladatelé EU Konrad Adenauer Sir Winston Churchill V období 1949-55 se mu podařilo dosáhnout zahraničněpolitických cílů, jejichž smyslem bylo ukotvit Německo v západní alianci Sir Winston Churchill Bývalý armádní důstojník, válečný zpravodaj a britský premiér jako jeden z prvních vyzýval k vytvoření Spojených států evropských. Jean Monnet Byl hlavním inspirátorem slavné Schumanovy deklarace, která vedla k vytvoření Evropského společenství uhlí a oceli a je považována za okamžik zrodu Evropské unie. Robert Schuman Vypracoval Schumanův plán, V plánu navrhl společnou kontrolu nad produkcí uhlí a oceli, které představují nejdůležitější suroviny pro zbrojní průmysl.

1960 - 1969 Bouřlivá šedesátá léta – období hospodářského růstu 1960 – ESVO – Velká Británie, Dánsko, Norsko, Švédsko, Rakousko, Švýcarsko, Portugalsko 1967 – Evropská společenství sloučení ESUO, EHS a EUROATOM Benelux, Francie, Itálie a SRN

1970 - 1979 Společenství se rozšiřuje 1973 – vstup Velké Británie, Dánska a Irska 1974 - zřízení Evropského fondu pro regionální rozvoj. Jeho účelem jsou převody peněz z bohatých na chudé regiony ke zlepšení cest a komunikací, podpoře investic a vytvoření pracovních míst.

1980 - 1989 Měnící se tvář Evropy – pád berlínské zdi 1981 – vstup Řecka 1985 – přijetí Schengenské dohody 1986 – vstup Španělska a Portugalska 1986 – Jednotný evropský akt – přechod k jednotnému trhu ES, který začal fungovat od roku 1993

1990 - 1999 Evropa bez hranic 7. únor 1992 – v Maastrichtu je podepsána Smlouva o Evropské unii. Vstoupila v platnost 1. 11. 1993. Je to největší mezník v dějinách EU. Stanoví jasná pravidla pro budoucí jednotnou měnu i pro zahraniční a bezpečnostní politiku a užší spolupráci v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí. Název Evropské společenství je nyní podle smlouvy oficiálně nahrazeno názvem Evropská unie.

1995 – vstup Finska, Švédska, Rakouska 1995 - vstupuje v platnost Schengenská dohoda. Cestující jakékoli státní příslušnosti mohou mezi těmito zeměmi cestovat bez pasových kontrol na hranicích 1997 – Amsterodamská smlouva - stanoví plány na reformu orgánů EU, posílení váhy Evropy ve světě a zvýšení podpory zaměstnanosti a práv občanů

2000 - dnes Desetiletí dalšího rozšiřování 1. 1. 2002 – zavedení eurobankovek a euromincí 2003 – Athénská smlouva - završení předstupních příprav a podpis přístupových smluv pro 10 nových zemí 1. 5. 2004 – vstup ČR, Slovenska, Slovinska, Kypru, Malty, Polska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Estonska 2007 – vstup Rumunska a Bulharska

Animovaná mapa EU http://europa.eu/abc/history/animated_map/index_cs.htm

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropská_unie http://europa.eu/abc/history/index_cs.htm