EXPRESAR GUSTOS Los PRONOMBRES del OBJETO INDIRECTO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Advertisements

LA CASA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
LA FAMILIA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
EL ASPECTO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
sloveso BÝT ve španělštině
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785. Provozuje.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Presente de ESTAR + GERUNDIO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  16
Puzzle – jehličnaté stromy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Otevření fotografie v programu Adobe Photoshop Stručný popis otevření fotografie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš.
Tvorba přednastavení úprav fotografie v Adobe Lightroom Základní popis tvorby přednastavení úprav Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
PRÉTERITO INDEFINIDO VERBOS IRREGULARES Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu.
Smyslová ústrojí člověka
Gustos Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Uložení fotografie v Adobe Photoshop Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785. Provozuje.
¿CÓMO VOY? LOS LUGARES DE LA CIUDAD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
PRÉTERITO INDEFINIDO VERBOS REGULARES
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Ořez fotografie v Adobe Photoshop Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického.
EL TIEMPO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Výběr pomocí nástrojů v Adobe Photoshop Základní práce s výběrem dané oblasti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka.
Los pronombres del objeto directo
ČASOVÁNÍ PRAVIDELNÝCH SLOVES VE ŠPANĚLŠTINĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu.
Z ÁKLADY ŠPANĚLŠTINY Seznámení s osobními zájmeny a nepravidelným slovesem „SER“ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_348.ŠPJ.34 Sloveso GUSTAR - prezentace.
PROFESIONES Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785. Provozuje.
Formación de SUBJUNTIVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN:
IMPERATIVO POSITIVO Y NEGATIVO. AnotaceIMPERATIVO Klíčová slovaimperativo, habla, no comas, tú, negativo PředmětŠpanělský jazyk AutorMgr. Eva Šimonková.
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Šablona : VY_32_INOVACE  Číslo DUMU : 346.ŠPJ.34  Předmět : Španělský jazyk  Název materiálu : ¿ Qué te.
PRÉTERITO INDEFINIDO VERBOS REGULARES 1
PROBLEMAS DE SALUD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁJMENA NEURČITÁ A ZÁPORNÁ
Štětce v Adobe Photoshop
LA FAMILIA LA FAMILIA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
FRASES HECHAS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
EL CUERPO HUMANO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
ZÁJMENA NEURČITÁ A ZÁPORNÁ
ČASOVÁNÍ PRAVIDELNÝCH SLOVES VE ŠPANĚLŠTINĚ
Preposiciones de lugar
Písmo v Adobe Photoshop
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
SER ESTAR HABER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Výběr pomocí nástrojů v Adobe Photoshop
SER ESTAR HABER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
POROVNÁVACÍ VÝRAZY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN:
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
SKLÁDÁME SLOVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Export fotografií v Adobe Lightroom
Nový dokument v Adobe Photoshop
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

EXPRESAR GUSTOS Los PRONOMBRES del OBJETO INDIRECTO Zájmena předmětu nepřímého ve 3. pádě (přízvučná a nepřízvučná) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PROJEKT MŠMT Název projektu školy Vybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0432 Anotace El verbo GUSTAR Klíčová slova Me gusta, le, nos encanta, … Předmět Španělský jazyk Autor Mgr. Eva Šimonková Jazyk Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, pracovní list Potřebné pomůcky PC, interaktivní tabule Cílová skupina Žáci střední školy Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, procvičení Zdroje Seznam viz poslední strana

Popis: Po vysvětlení problematiky a uvedení příkladů následuje procvičení. Po kliknutí se objeví správné řešení. Nabídnutý text se přesune na správné místo.

EXPRESAR GUSTOS Sloveso GUSTAR líbit se, mít rád, rád dělat, chutnat pravidelné sloveso (gusto, gustas, …) Nejčastěji se vyskytuje ve 3. osobě jednotného nebo množného čísla. Následuje vyjádření „míry obliby“.

ME GUSTA MUCHO ME GUSTA BASTANTE ME GUSTA NO ME GUSTA MUCHO ME ENCANTA ME GUSTA MUCHO ME GUSTA BASTANTE ME GUSTA NO ME GUSTA MUCHO NO ME GUSTA NO ME GUSTA NADA

Tvar GUSTA použijeme před podstatným jménem v jednotném čísle a před infinitivem. „Me gusta la música.“ „Me gusta cantar.“ Tvar GUSTAN použijeme před podstatným jménem v množném čísle. „Me gustan los libros.“

ME mně NOS nám TE tobě OS vám LE jemu LES jim Sloveso GUSTAR stojí VŽDY se zájmenem předmětu nepřímého (osobní zájmeno ve 3. pádě). A naopak tato zájmena stojí VŽDY pouze se slovesem. ME mně NOS nám TE tobě OS vám LE jemu LES jim jí Vám Vám

Zájmeno vyjadřující, komu se daná věc líbí, stojí před slovesem Zájmeno vyjadřující, komu se daná věc líbí, stojí před slovesem. Me gusta comer chocolate. Te gusta la literatura. Le gustan los conciertos. Nos gusta bailar. Podmětem věty je věc, člověk, činnost, která se líbí. Proto je sl. gustar ve 3. os. Me gusta la música. Le gustan los ordenadores.

a MÍ a NOSOTROS,AS a TI a VOSOTROS,-AS a ÉL a ELLOS a ELLA a ELLAS Dále ve španělštině existují tzv. přízvučná zájmena sloužící k vyjádření 3. pádu. Tato zájmena stojí ve 3. pádě s předložkou A. a MÍ a NOSOTROS,AS a TI a VOSOTROS,-AS a ÉL a ELLOS a ELLA a ELLAS a USTED a USTEDES

Tato zájmena mají dvojí použití a stojí: 1. samostatně BEZ slovesa: Me gusta bailar. Y ¿a ti? A mí también. Pero a él no. No me gustan las películas. A mí tampoco. Pero a ella sí.

A mí me gusta la música latina. A nosotros nos gustan las películas. 2. spolu se slovesem gustar a zájmenem me, te, le, … pro upřesnění či zdůraznění: A mí me gusta la música latina. A nosotros nos gustan las películas. A ella le gusta salir por la noche. zdůraznění zdůraznění upřesnění

A ellos les …………… las películas. No nos …………. beber cerveza. EJERCICIOS: Completa con el verbo GUSTA o GUSTAN Me …...............los libros. ¿Te ………… bailar? A ellos les …………… las películas. No nos …………. beber cerveza. Seňora García, ¿le ………… la poesía? ¿Os …………… la lengua espaňola? A mis amigos no les ………….. Praga. GUSTAN GUSTA GUSTA GUSTA GUSTA GUSTA

Completa con los pronombres de OD. A mí ………. gustan los libros Completa con los pronombres de OD. A mí ……….. gustan los libros. A él ………… gusta comer en casa. A nosotros no ………… gusta ir de tiendas. A Juan ……….. gustan las chicas. A vosotros no ………… gusta beber vino. A ti …………. gusta bailar salsa. A ellos no ………… gusta la literatura. A Juan y a María no ………… gusta leer. A ella …….. gusta hablar mucho. A ustedes no …………… gusta estudiar. ME LE NOS LE OS TE LES LES LE LES

Completa frases con los siguientes pronombres: ……………… Completa frases con los siguientes pronombres: ……………….me gustan las películas. …………………..le gusta dormir hasta las once. ¿……………………….. os gusta bailar? …………………………..no nos gusta nada tu perro. ………………no te gusta mi novio. ¿Por qué? ………………………….…les gusta salir por la noche. A MÍ A MARÍA A MIS AMIGOS A VOSOTRAS A TI A NOSOTROS

¿Qué les gusta hacer ? ¿Y a ti?

¿Qué les gusta hacer ?

Zdroje: Obrázek 1: Mirandah. [cit. 2013-12-11] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ADrachenflug_live_hamburg.jpg> Obrázek 2: Michelangelo-36. [cit. 2013-12-11] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ATapeo_en_Etnosur.jpg> Obrázek 3: [cit. 2013-12-11] Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shopper.gif?uselang=cs> Obrázek 4: Jamsong. [cit. 2013-12-11] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ASkiplough-wedge.jpg> Obrázek 5: Flickr.com user "brokenchopstick". [cit. 2013-12-11] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AChild_in_swimming_pool.jpg> Obrázek 6: [cit. 2013-12-11] Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ADancing_at_a_club.JPG> Obrázek 7: Diane Krauss (DianeAnna). [cit. 2013-12-11] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ATommy_Haas_serves.jpg>