Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_213
Inhibice, kompetitivní, nekompetitivní, akompempetitivní Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: 21. 2. 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Enzymy Klíčová slova: Inhibice, kompetitivní, nekompetitivní, akompempetitivní Druh učebního materiálu: prezentace
Přírodní látky Enzymy – 4. část
Inhibice enzymů Inhibitory snižují aktivitu enzymů IRREVERZIBILNÍ Inhibitory nevratně blokují enzymovou aktivitu Tvoří se pevná kovalentní vazba mezi E a I Př. bojové chemické látky REVERZIBILNÍ Vzniká nekovalentní vazba Aktivitu enzymu lze obnovit (dialýzou) Kompetitivní, nekompetitivní, akompetitivní…
Kompetitivní inhibice Inhibitor soutěží se substrátem o vazbu v aktivním místě enzymu Inhibitor je podobný substrátu Inhibici můžeme potlačit nadbytkem substrátu Př. antivitamíny, antimetabolity
Obr. 1: kompetitivní inhibice
Nekompetivní inhibice Inhibitor se váže na enzym mimo aktivní místo, ale zabraňuje vstupu substrátu na aktivní místo Vazbou na důležitou funkční skupinu Změnou konformace molekuly Nelze potlačit nadbytkem substrátu Takto působí většina přirozených inhibitorů
Obr. 2: nekompetitivní inhibice
Akompetitivní inhibice Inhibitor se váže na komplex enzym – substrát Zabraňuje přeměně na enzym a produkt Málo častá
Inhibice nadbytkem substrátu spec. případ akompetitivní inhibice V případě vysoké koncentrace substrátu se může stát, že se na aktivní místo enzymu naváže více než jedna molekula substrátu Vznik těchto vazeb má za následek zpomalení reakce, případně její zastavení
Inhibice nadbytkem produktu Hromadí se produkty, které nejsou využity v následné reakce Rovnovážný stav Reakce bude znovu pokračovat při poklesu koncentrace produktu
Allosterické enzymy Enzymy složené z podjednotek Na místo podjednotky mimo aktivní místo (ALLOSTERICKÉ CENTRUM) se naváže specifická látka a vyvolá konformační změnu enzymu dochází k aktivaci nebo inhibici Allosterické efektory si buňka vyrábí sama a reguluje tak aktivitu enzymu
Využití enzymů v praxi Využívaní celých buněk Alkoholické nápoje Antibiotika Kyselina citronová Mléčné výrobky Čištění vod Úprava rud
Využití enzymů v praxi Použití izolovaných enzymů Věda a výzkum Klinicko- biochemická praxe Diagnostické sety obsahující enzymy Určování hladin enzymů jako indikátoru stavu lidského organismu Uplatnění v terapii (umělá ledvina) Prací prostředky Potravinářství Mlékárenský průmysl – chymosin (sýřidlo) Masný průmysl – měkčení masa (papain)…
Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., 2005. ISBN 80-7182-057-1. RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004. ISBN 80-7200-761-0
Obrázky Obr. č. 1: Srhat. Commons.wikimedia.org: Comp inhib.svg [online].2009-08-31 [cit. 2013-02-22]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Comp_in hib.svg>. Obr. č. 2. : Srhat. Commons.wikimedia.org: Allosteric competitive inhibition 3.svg [online].2009-08-31 [cit. 2013- 02-22]. Dostupný volně na < http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Allosteri c_competitive_inhibition_3.svg >.