XML technologie pro elektronický obchod na Internetu RNDr. Tomáš Pitner, Dr. Masarykova univerzita v Brně, Fakulta informatiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokroky v technologiích (2)
Advertisements

Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Připojení k internetu.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Tvorba internetových aplikací v XHTML 2.0, XForms a XHTML Print Autor: Adam Zluky, Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa, JČU, 2008 Diplomová práce.
Podnikové informační systémy úvod
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Návrh architektury moderních informačních systémů
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Protokol TCP/IP a OSI model
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Platební systém eBanky 2 Co je to Platební systém eBanky? Po platbě dobírkou nejrozšířenější platební systém na českém internetu Doposud jej aktivovalo.
Internet.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Internetový portál Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
WAP 2.0 v XHTML a WAP CSS, Autor: Miroslav Klíma Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa kvalitní web na display mobilního telefonu…
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
INFORMATIKA 9 MS PowerPoint
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Otevřené datové formáty a standardy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Adobe Řešení pro veřejnou správu Transformace služeb veřejné správy a PDF Inteligentními Dokumenty.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka Fakulta Mechatroniky Bc. Aleš Borovka ColdFusion – nový webový trend ?
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
ISSS 2005 Spolupráce projektu PVS a ePUSA Konference ISSS 2005 Autor:Jan Ježek MARBES CONSULTING s.r.o. Palackého nám Plzeň.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Jazyk XML v geoinformatice
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
 KOMIX s.r.o. Použití webových služeb v komunikaci s centrálními registry státní správy příspěvek do sborníku konference ISSS/LORIS/V4DIS.
Webové služby Cíl  Popis základního konceptu technologie webových služeb.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ projekt spolufinancovaný z programového období Integrovaný operační program (IOP)
B2B Systémová integrace Jiří Macháček. Osnova ► Úvod ► Terminologie ► Parametry – požadavky ► Způsoby integrace ► Web-Services ► Příklady.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Web services – když si Java sedne s M$ na kus řeči Ing. Petr Přibyl CCA Group a.s.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
školák Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Základní pojmy při používání Internetu
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

XML technologie pro elektronický obchod na Internetu RNDr. Tomáš Pitner, Dr. Masarykova univerzita v Brně, Fakulta informatiky

XML jako nastupující technologie elektronického obchodu na Internetu zVelký podíl z dat vyměňovaných v rámci podniků nebo mezi tvoří tzv. semistrukturovaná data ydokumenty (faktury, objednávky, dotazníky) zRutinní používání globálních sítí: potřeba najít intuitivní, otevřený, volně přístupný a jednoduchý standard lidsky čitelných a strojově zpracovatelných dat. zPřenositelné a zpracovatelné stávající síťovou infrastrukturou (protokoly, WWW servery, prohlížeče...). zStávající HTML formát nevyhovuje (omezen na specifikaci formátování pro prezentaci). zVýchodiskem se stal standard XML, který převzal osvědčené vlastnosti HTML a doplnil je otevřeností a flexibilitou. zAplikační doména si definuje vlastní jazyk (formát) vyměňovaných dat.

Standardizace XML zPrvní standard pro rozšiřitelné značkovací jazyky - eXtensible Markup Language, XML 1.0 schválilo konsorcium W3C počátkem r zVychází ze SGML (Structured Generalized Markup Language) zPříbuzný s HTML => je vhodný pro výměnu dat v globálních sítích (Internetu). zDává možnost definovat vlastní značkovací jazyk. zV jednom dokumentu lze více takových formátů navzájem kombinovat. zŘeší též hned od počátku problém národních kódování - opět i různých v rámci jednoho dokumentu. zDovoluje jednoduchým a intuitivním způsobem zapisovat data se složitou a flexibilní logickou strukturou. zVyměňovat tato data po stávající síťové (internetové) komunikační infrastruktuře. zNa uplatnění XML v určité aplikační doméně má vliv kvalita a všeobecné uznání navrženého značkovacího jazyka, založeného na XML.

Významné aplikace XML zVěda, výzkum, technické obory, např.: ypřírodní vědy (značkovací jazyk pro zápis vzorců v matematice - MathML, chemii) yhumanitní vědy (např. genealogický ML) ytechnické obory (např. technická grafika) yinformatika (např. modelovací jazyk XMI) zAktuální seznam je udržován konsorciem Oasis-Open na  zDalší zdroje: zhttp://

Budování infrastruktury B2B a B2C elektronického obchodu na bázi XML technologií zPřechod od EDI ke XML yRealizace např. komponentami transformující EDI zprávy do XML tvaru. yStávající služby e-obchodu prostřednictvím webového rozhraní s minimálními náklady na přestavbu. ySe stávajícími obchodními partnery EDI funguje beze změny. yDo XML dokumentů lze integrovat též údaje o jeho zpracování.

Bezpečnost XML elektronického obchodu zStandard XML 1.0 nedefinuje žádné prostředky pro zajištění základní bezpečnostní funkcionality (integritu, důvěrnost, možnost vzájemného ověření totožnosti odesílatele a příjemce...). zBezpečnost se řeší na jiných aplikačních úrovních (např. SSL). zTo ale nezajišťuje "pokročilejší" bezpečnostní služby. zJe možné využít některých dílčích standardů pro zabezpečení XML dat - např. elektronického podpisu částí nebo celých dokumentů ve formátu XML (IETF-W3C DSig: XML Signatures).

Standardy použití XML v elektronickém obchodu  Konsorcium ebXML, ynejvýznamnější std. aktivita v oblasti eB/XML yCommon Business Processes yCommon Semantics yCommon Vocabulary yCommon Character Encoding yCommon Expression yCommon Security Implementations yCommon Data Transfer Protokol yCommon Network Layer zKonkureční projekty: RosettaNet, BizTalk, XML.ORG, Open Application Group

Standard pro mikroplatby zObvykle pro „per-fee-links“ a jiné drobné platby zNelze použít jiných způsobů elektronického placení, ale znižší nároky na zabezpečení zPracovní skupina při W3C

Standardy WAP a WML pro mobilní komunikaci zCíl: přizpůsobit internetové technologie možnostem mobilních zařízení yElektronický organizér, handheld, palmtop, "chytrý" mobilní telefon zFórum pro bezdrátové aplikace zStandard WML (Wireless Markup Language) - jazyk typu XML yjazyk WML Script (obdoba JavaScriptu) zProtokol WAP (Wireless Application Protocol)

VoiceXML - jazyk popisu hlasové informace zVytvořen společnostmi AT&T, IBM, Lucent Technologies a Motorola, spolupracuje též Intel. zPřijat jako standard VoiceXML 1.0 konsorciem W3C. zCílem je vytvoření obsáhlé platformy značkovacích jazyků pro dialogy, gramatiky přirozených jazyků, syntézu řeči, sémantiku přirozených jazyků, multimodální dialogy a množinu standardizovaných znovupoužitelných dialogů z=> Integrované informační služby (portály) na bázi XML: yvyužívají XHTML, WML, VoiceXML,...

Související standardy Platform for Privacy Preferences Project (P3P) zProjekt W3C, standardizace komunikace za účelem stanovení vyhovujících praktik - např. nakládání s osobními daty získatelnými návštěvou webového místa. Protocol Extension Protocol (PEP) zStandard PEP nabízí metodu, jak rozšiřovat výchozí, veřejné a všeobecně uznávané standardy komunikace v sítích WWW (HTTP) pro specifické potřeby komunikujících stran.

Příklady hotových řešení EO na bázi XML webMethods B2Bi XMLSolutions SoftQuad eCatalog GENTRAN Web Suite XMLdb Portal for POP3 Gateway/Extensible Messaging Platform3.0 XtremeCredit V 1.2

Shrnutí zDohodnout standard pro výměny informací v obchodním styku na bázi platformově neutrálního XML je mnohem snazší, než se shodnout na používání proprietárního standardu prosazovaného často jedním výrobcem. zXML se díky jednoduchosti a otevřenosti vbrzku stane klíčovou součástí většiny aplikací, kde jde o výměnu dat mezi nezávislými systémy různých výrobců - zdaleka ne jen na Internetu. zKlíčovou vlastností nastupujících IS budovaných na bázi XML bude především schopnost zvládnout poskytování mnohostranných informačních služeb na celé řadě úrovní, ať už horizontálních (web, WAP, voice) nebo vertikálních (B2B, B2C, middleware).