Slovo života Srpen 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
Advertisements

Život v obecenství – Zpověď
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
1. Jezu Kriste, štědrý kněže, | s Otcem, Duchem jeden Bože, | štědrost tvá je naše zboží | z tvé milosti.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Rozhovor s Bohem.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Březen 2009 Slovo života „O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ (Jan 16,23)
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Citáty O LÁSCE.
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
Integrita bezúhonnost
Únor 2009 „Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry – ano i sám sebe – až na druhé místo, nemůže být.
Slovoživota Prosinec 2008 „Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“ (Lk 22,42)
Slovoživota Červenec 2009 „Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k.
září 2013 Slovo života „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1. Jan 3,18)
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Slovoživota Září 2009 „Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“ (Mt 6,33)
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
Slovoživota Září 2010 „Neříkám ti nejvíc sedmkrát, ale (třeba) sedmdesátsedmkrát.“ (Mt 18,22)
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
Čtěte pomalu a tiše!  .
Slovoživota Květen 2009 „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“ (1 Petr 4,10)
Ve společenství s Matkou Boží
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
COS UDĚLAL TY. Mučen a popliván Já jsem na kříži byl Před svody satana Abych tě ochránil Život mi Otec vzal A co ty mě jsi dal?
1. Zpívej, že lásku a Boha znáš a že Bůh tebe zná. A když se zlého cos přihodí, on že tě pozvedá. Zpívej mu žitím svým, zpívej, že on dal ti jistotu radost.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Slovo života srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9).
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Chci vám vyjádřit, co pro mne znamená
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Pár vtípků.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
Scházíš mi lásko .... Scházíš mi lásko ...
1. Chci tebe milovat, má sílo, | můj skvoste, jímž se oději, | a z lásky konat každé dílo | vždy vroucněji a věrněji! | Chci milovat tě, jasný dni, | i.
Vám dávám nový příkaz 1. /:Vám dávám nový příkaz svůj:
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Slovo života Říjen 2012.
Zázrak komunikace s Bohem
Slovo života Duben 2013.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Malí andělé.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Malí andělé.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Č T I P O M A L U A T I Ś E !! -na světě je minimálně pět lidí, kteří by pro Tebe zemřeli.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Transkript prezentace:

Slovo života Srpen 2009

„A protože miloval svoje, kteří byli ve světě, projevil jim lásku až do krajnosti.“ (Jan 13,1)

Víš, kde je v evangeliu uvedena tato věta?

Evangelista Jan ji cituje předtím, než popisuje, jak Ježíš myl nohy svým učedníkům a připravoval se na své utrpení.

V posledních chvílích, které Ježíš prožíval mezi svými, projevil jim nejvyšším a nejvýraznějším způsobem lásku, kterou k nim odjakživa choval.

„A protože miloval svoje, kteří byli ve světě, projevil jim lásku až do krajnosti.“

Slova „až do krajnosti“ znamenají: až do konce svého života, až do posledního dechu. Ale je v nich též myšlenka dokonalosti. Znamená to též, že je miloval cele, dokonale, s maximálním nasazením, vrcholně.

Ježíšovi učedníci zůstanou ve světě, zatímco Ježíš bude ve slávě Ježíšovi učedníci zůstanou ve světě, zatímco Ježíš bude ve slávě. Budou se cítit opuštěni, budou muset překonat mnoho zkoušek. Ježíš si přeje, aby si právě v těchto chvílích byli jisti Jeho láskou.

„A protože miloval svoje, kteří byli ve světě, projevil jim lásku až do krajnosti.“

Tušíš v těchto slovech Ježíšův životní styl, jeho způsob lásky? Myje nohy učedníkům. Jeho láska ho vedla až k této službě, kterou v jeho době konali otroci.

Ježíš se připravoval na kalvárskou tragédii, aby dal „svým“ a všem, kromě mimořádných slov a zázraků, kromě všech skutků i svůj život.

Měli toho zapotřebí. Jde o vůbec největší potřebu, kterou má každý člověk, potřebu být vysvobozen z hříchů, to je ze smrti, a moci vejít do nebeského království. Měli dosáhnout pokoje a radosti v životě, který nekončí.

Ježíš se vydal na smrt, křičel v opuštěnosti od Otce… Vydal se až do té míry, že na konci mohl říci: „Dokonáno jest.“

„A protože miloval svoje, kteří byli ve světě, projevil jim lásku až do krajnosti.“

Tato slova vyjadřují vytrvalost Boží lásky a procítěnou něhu bratra. I my křesťané, protože Kristus je v nás, můžeme milovat tímto způsobem.

Nevybízím tě ani tak k tomu, abys napodoboval Ježíše v tom, že zemřel za druhé (když přišla jeho hodina). Ani ti nezbytně nepředkládám za vzory otce Kolbeho, který zemřel místo jiného uvězněného bratra, nebo otce Damiána, který se stal malomocným s malomocnými a zemřel s nimi a pro ně.

Možná, že se po tobě nikdy nebude žádat, abys obětoval svůj život za bratry ve fyzickém slova smyslu. Ale Bůh od tebe zcela jistě žádá, abys je miloval až do krajnosti, až do konce, až do takové míry, abys i ty mohl říci: „Dokonáno jest.“

Takhle to udělala malá jedenáctiletá Lucie z jednoho italského města, když viděla, že její stejně stará přítelkyně a spolužačka Jiřina je velmi smutná. Snažila se ji potěšit, ale nedařilo se jí to. Pokoušela se dozvědět, jakou bolest Jiřina prožívá.

Jiřině zemřel tatínek a maminka ji dala k babičce, aby mohla žít s jiným mužem. Lucie vycítila celou tragédii a začala jednat. Ačkoli byla sama ještě malá, požádala Jiřinu, zda by mohla promluvit s její maminkou. Ta ji ale prosila, aby s ní šla napřed k tatínkovu hrobu. Lucie s velikou láskou šla s ní a slyšela, jak Jiřina pláče a prosí tatínka, aby si pro ni přišel.

Velmi ji to zabolelo. Nedaleko byl malý polorozbořený kostel, ve kterém zbyl jen malý svatostánek a kříž. Vešly dovnitř a Lucie řekla: „Podívej, na tomto světě se jednou všechno rozpadne, ale kříž a svatostánek zůstanou!“ Jiřina si utřela slzy a odpověděla: „Máš pravdu!“ Lucie pak vzala Jiřinu jemně za ruku a šla s ní za maminkou.

Mamince pak odhodlaně řekla: „Vím, že se mne to netýká, ale chci vám říci, že jste opustila svou dceru a odepřela jí mateřskou lásku, kterou tolik potřebuje. Nebudete mít klid, dokud si ji nevezmete k sobě a nebudete litovat toho, co jste udělala.“

Příštího dne se Lucie o Jiřinu ve škole láskyplně starala Příštího dne se Lucie o Jiřinu ve škole láskyplně starala. Toho dne se stalo něco neobvyklého – pro Jiřinu přijela maminka. Od té doby pro ni jezdila každý den, protože Jiřina už žila s maminkou, která rázně přerušila přátelství s oním mužem.

O tomto malém, a přitom tak velkém činu, se dá říci: „Dokonáno jest.“ Lucie vše udělala co nejlépe. Až do krajnosti. A podařilo se jí to.

Ponaučení, které ti dnes Ježíš dává, zní: Zamysli se nad tím. Kolikrát jsi se začal o někoho starat, a pak jsi ho opustil, a přitom jsi své svědomí umlčoval tisícerými omluvami? Do kolika věcí jsi se s nadšením pustil, a potom jsi v nich nepokračoval, poněvadž jsi narazil na obtíže, které se ti zdály nad tvé síly?… Ponaučení, které ti dnes Ježíš dává, zní:

„A protože miloval svoje, kteří byli ve světě, projevil jim lásku až do krajnosti.“

Dělej to také tak. A kdyby Bůh od tebe jednou doopravdy žádal život, pak nebudeš váhat. Mučedníci šli smrti vstříc se zpěvem na rtech.

Odměnou bude vrcholná sláva, protože Ježíš řekl, že nikdo na světě nemá větší lásku než ten, kdo prolije krev za své přátele.

„A protože miloval svoje, kteří byli ve světě, projevil jim lásku až do krajnosti.“ (Jan 13, 1). “Slovo života”, měsíčně vydává Hnutí Fokoláre. Text: Chiara Lubich, duben 1979. Grafika: Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia - Italia) Česká verze P. Martin Šmíd (Česká Republika)