Znáte zdraví svých aplikací?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Monitorovací systém Asistent
Mainstream Technologies, s.r.o.
Skupinová politika Windows 200x - požadavky
SOFTWARE operační systémy
Začátek prezentace Karolína Křížková & Petra Radličková Třída.Vll.A. Den Rok
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Adresářová služba Active directory
Koutek Obchodních inženýrů. Obsah Rekapitulace novinek v Caché 2007 Rekapitulace novinek v Caché 2007 Ensemble 2007 Ensemble 2007 Speedminer Speedminer.
Slide 1 A Free sample background from © 2003 By Default! Jiří Kůsa Testování propustnosti síťového firewallu.
Vývoj aplikací pro SharePoint
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Michael Juřek Software Architect Microsoft s.r.o.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Operační systémy.
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Microsoft System Center Operations Manager
Serverové systémy Windows
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
13AMP 2. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Stav procesu (kontext) Stav procesu je úplná informace, kterou je nutné uschovat při přerušení procesu,
Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Administrace DNS serveru v prostředí OS Linux Vypracoval: Jiří Malák.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Dílna Caché II. CSP pro pokročilé Tomáš Vaverka. Zdroje HTML Tag Reference v sekci Reference Material v dokumentaci Caché HTML Tag Reference v sekci Reference.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Remote control and administration. Podle technického řešení Harware Software klient/server.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
Česko a Slovensko, výhledy do budoucnosti Michal Tomek – InterSystems BV.
Základy informatiky část 6
Vybudujte si svůj vlastní internetovský ochranný val
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Seminář
Operační systémy Název a adresa školy
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Global network of innovation Identity a Access Management v heterogenním prostředí Marta Vohnoutová 19. dubna 2015.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Management zařízení (Mikrotik, UBNT, CMTS modemů)‏ Monitoring sítě / zobrazení na mapě Statistiky sítě Fakturace Plánování Uživatelské rozhraní Evidence.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Struktura operačních systémů
Základy operačních systémů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
© 2016 InterSystems Corporation. All rights reserved. Integrace OAuth 2.0 a OpenID Connect.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Bc. David Gešvindr MCT | MSP | MCTS | MCITP | MCPD.
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Inf Bezpečný počítač.
SW počítače - operační systém
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Operační systémy - úvod
Monitorování systémů.
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Monitoring sítě.
TELNET, FTP.
Operační systémy.
Přednášky z Distribuovaných systémů
Transkript prezentace:

Znáte zdraví svých aplikací? Několik námětů k předcházení problémům v běhu systémů

Co budeme rozumět pod pojmem „zdravá aplikace“ To, že všechny subsystémy fungují Že všechny subsystémy fungují pokud možno optimálně Že jsme schopni včas detekovat případnou blížící se pohromu

O čem budeme hovořit? Základní pojmy Nástroje Když selže prevence

Varování: Následující přednáška bude vysoce odborná a bude klást extrémní nároky na posluchače. Slabším povahám se může udělat špatně nebo alespoň nevolno, ne-li přímo zle. Je však ve Vašem zájmu vydržet do konce!!!

Základní pojmy

Vymezení tématu Hardware Operační Systém Databáze/Aplikační Server Caché, Ensemble Aplikace Vaše aplikace

Operační schéma Aplikační metrika… Žurnály CPU Paměť Disky Buffery Datasety

Co všechno se může pokazit A tedy co vše je potřeba hlídat Hardware: Teplota serveru Místo na discích Propustnost sítě

Operační systém Dostupná velikost paměti Četnost přístupů do odkládacího souboru ?

AS/DS Systémové zdroje (buffery) Stav síťových protokolů (ECP / shadow) Systémové soubory (datasety, žurnály) License (využití licenčních jednotek) Systémové úlohy Protokoly chyb

Aplikace Dávkové procesy Pravidelné úlohy Různé uživatelsky definované metriky

Nástroje

Caché System Monitor Rutina %MONAPPMGR Základní API pro monitorování Caché Registruje třídy metrik Poplachy Třídy v balíčku %Monitor Definují třídy metrik

Definování vlastních metrik Odvodit od %Monitor.Adaptor Definovat sledované veličiny – metriky Musí být datové typy z balíčku %Monitor Z nich vzniknou persistentní třídy vzorků dat v balíčku .Sample Implementovat metody GetSample Volitelně Initialize,Startup,Shutdown POZOR: Třídy sbírající data pro SNMP musí být vytvořeny v %SYS (pokud nepoužijete SNMP můžete je vytvořit v aplikačním jmenném prostoru)

Caché System Monitor K metrikám registrovaným pomocí %MONAPPMGR lze přistupovat pomocí API Set agent=##class(%Monitor.SampleAgent).%New(<trida_s_datovymi_vzorky>) agent.Collect() Zobrazení CSP stránky: každá třída vzorků je persistentní a CSP Terminál: w ##class(%Monitor.View).Display(agent)

SNMP Protokol Simple Network Management Protocol Protokol pro sběr informací ze síťových zařízení Umí také konfigurovat zařízení na dálku 2 varianty komunikace Periodický sběr dat Asynchronní depeše V Caché od verze 5.1

Princip SNMP Klienti GUI klienti Stavové informace, depeše, události Agent Snmp démon Sub agenti (agentX) Sledovaná zařízení / aplikace Metriky Vzorky dat

Implementace v Caché Dokumentace: Monitoring Caché using SNMP http://192.168.77.130:57772/csp/docbook/DocBook.UI.Page.cls?KEY=GCM_snmp#GCM_snmp_use

Implementace v Caché Prvky %Monitor_Service Povolit službu Monitor Settings [Home][Configuration][Monitor Settings] Start SNMP Agent at System Startup -> Yes %MONAPPMGR Registruje vlastní třídy metrik Caché / Ensemble MIB soubor se strukturami sledovaných veličin

Sestavení vlastního MIB souboru API třída MonitorTools.SNMP – %SYS namespace Metoda CreateMIB() Viz online dokumentace (Monitoring Caché Using SNMP) a dokumentace třídy MonitorTools.SNMP POZOR: CreateMIB() ve verzích nižších než 2009.1 obsahuje chybu. Vygenerovaný MIB soubor je nutno ručně upravit, přidat čárku na konce řádek se seznamem metrik Sem patří čárka

Konfigurace SNMP na Windows Na Windows musíte mít nainstalovánu a spuštěnu službu SNMP Service Je součástí nástrojů pro sledování a správu sítě Musíte mít povoleny porty 161 (UDP) a 705 (TCP) POZOR: v instalaci Caché pro Windows je chyba, která způsobí, že některé potřebné knihovny se správně nezaregistrují, takže registraci je potřeba provést ručně:

Registrace iscsnmp.dll Varianta a) Z terminálu provést >w $ZU(190,5,1) Varianta b) Regedit Ke klíči HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SNMP\Parameters\ExtensionAgents Přidat nový uzel s hodnotou SOFTWARE\InterSystems\Cache\SNMP\CurrentVersion

Konfigurace SNMP na Unixu Pokud Váš Linux/Unix podporuje v rámci net-snmp i agentx pak máte vyhráno, jinak máte problém a musíte se zanořit hluboko do konfigurace net-snmp Naštěstí nové verze těchto OS agentx podporují

Ukázka pro SUSE ES 10 /etc/init.d obsahuje soubor snmpd Skript pro start/stop démona Čte konfiguraci z /etc/snmp/snmpd.conf /etc/snmp/snmpd.conf Přidat řádek: master agentx /etc/init.d/snmpd skript: Změnit tak, aby při startu použil navíc tento parametr: -x TCP:localhost:705

Konfigurace SNMP – společná část Nastartovat (pokud již neběží) snmp démon W $$start^SNMP(port,timeout) Musí vrátit 1 Na Windows se neposílá data přímo, ale posílá ve skutečnosti Windows objekt typu událost Démon se dá zastavit takto: W $$stop^SNMP()

Pozor na firewal SNMP Data: UDP 161 Události: UDP 162 AgentX TCP: 705

Ukázky

SNMP klienti Paessler Traffic Grapher http://www.paessler.com/prtg IReasoning MIB browser http://www.ireasoning.com/mibbrowser.shtml NetMechanica http://www.netmechanica.com/products/

Depeše (Traps) Asynchronní zprávy ze serveru Sada předdefinovaných událostí v Caché / Ensemble ##class(%Monitor.Alert).External(“SNMP”,aplikace,úroveň,textová zpráva)

Jiné možnosti WMI (Windows Management Instrumentation) Pouze Windows Caché Task Manager Vlastní úlohy, poděděné od %SYS.Task Email Webové služby

Když selže prevence

Když už se něco přihodí Diagnostic report (neboli Buttons) Performance Buttons (pButtons) –pro získání nutno kontaktovat WRC