Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Nebezpečné odpady.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Úvodní veřejný seminář Radim Misiaček Ústí nad.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Operační program Životní prostředí
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
Hodnocení plnění POH LK
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Vodohospodářské aktuality
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Transkript prezentace:

Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření obcí“

Koncepční dokumenty v oblasti OH 1. Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů 2. NV č. 197/2003 Sb., o plánu odpadového hospodářství 3. Zákon č. 447/2001 Sb. o obalech, ve znění pozdějších předpisů

Hodnocení plnění POH ČR  Došlo k výraznému snížení měrné produkce odpadů nezávisle na úrovni ekonomického růstu  Zvyšuje se využívání odpadů jako náhrady primárních přírodních zdrojů (zejména materiálové využití)  Snížení měrné produkce NO je plněno  Skládkování odpadů stagnuje (s výjimkou KO) Nedostatek technologických zařízení na území většiny krajů, zejména pro KO - alarmující narůstání skládkování KO  S výhradami se plní cíle materiálového využívání KO a řešení starých zátěží  Nedaří se plnit cíle POH pro snižování podílu skládkovaných BRO; BRKO na skládkách narůstá

Zvýšení materiálového využití komunálních odpadů na 50 % do roku 2010 ve srovnání s rokem 2000 Cíle POH ČR pro komunální odpady

Snížit BRKO ukládaný na skládky (ref.rokem 1995) 75 % hmotnostních v roce % hmotnostních v roce % hmotnostních v roce 2020

Vývoj produkce KO a podíl jejich skládkování, včetně technologického zabezpečení skládek

Předpokládaný vývoj produkce a nakládání s KO + 15

Nelegální nakládání s odpady a jeho řešení Nelegální nakládání s odpady řešeno např. v Libčanech, Chvaleticích či v Nalžovicích Zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení bylo využito pouze v Libčanech (vyhlášení nouzového stavu) Využíváno zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému Důvodem využití zákona o krizovém řízení je zpravidla ohrožení života, zdraví, majetku či životního prostředí pokud intenzita nedosahuje značného rozsahu (u odpadů nepravděpodobné) a není možné odvrátit ohrožení běžnou činnosti správních úřadů a složek IZS

Strategie MŽP v OH -Zastavení vypořádání připomínkového řízení k návrhu nového zákona o odpadech -Zpracování krátké novely Plánu odpadového hospodářství, umožňující podporu energetického využití odpadů -Zpracování koncepčního dokumentu formou tezí, jako součást odborného podkladu k novému zákonu o odpadech -Vypracování „Euronovely“ zákona o odpadech v 1. čtvrtletí Vypracování a schválení nového zákona o odpadech -Vypracování nového Plánu odpadového hospodářství

Harmonogram legislativních prací 17. června - předán technický podklad odboru legislativnímu 3. července - zahájeny práce na RIA 4. srpna - zahájeno vnitřní připomínkové řízení 12. srpna - ukončeno vnitřní připomínkové řízení - zahájeno vypořádání připomínek 21. srpna - zahájeno vnější připomínkové řízení 9. září - ukončeno vnější připomínkové řízení - zahájeno vypořádání připomínek 26. října - návrh projednán v legislativní radě vlády 16. listopadu - návrh NV projednán vládou a předložen k podpisu předsedy vlády Harmonogram prací na krátké novele POH ČR

Harmonogram zjišťovacího řízení SEA 22. července – podáno oznámení koncepce odboru SEA 7. srpna – zveřejněno oznámení koncepce v Informačním systému SEA 27. srpna – termín pro zasílání vyjádření k oznámení koncepce 11. září – zveřejněn závěr zjišťovacího řízení (není třeba podrobit procesu SEA) Harmonogram prací na krátké novele POH ČR

14. srpna - delegování členů pracovních a oponentních skupin 31. srpna – příprava návrhu tezí k zákonu o odpadech 15. září – připomínky oponentních skupin k tezím 29. září – projednání finální verze tezí poradou vedení MŽP 2. října – projednání tezí Radou odpadového hospodářství 14. října– druhý kulatý stůl za účasti ministra ŽP 20. listopadu– ministr schválil konečnou podobu tezí 30. listopadu – projednání tezí vládě ČR Harmonogram tezí k novému zákonu o odpadech

Diskutované oblasti tezí  Ideový rámec a hierarchie nakládání s odpady  Definice  Ekonomické nástroje  Omezení administrativní náročnosti (včetně vedení evidence)  Plnění povinností ze skládkovací směrnice  Zpětný odběr výrobků  Kontrola a vynucování

Příprava nového zákona o odpadech Teze nového zákona o odpadech „Euronovela“ zákona o odpadech – implementace směrnic do stávajícího zákona Základ pro nový návrh zákona o odpadech

Děkuji za pozornost David Horatius odbor odpadů tel.: