Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Rudy Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody
Nerosty a horniny Přírodověda 5. ročník.
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
VY_52_INOVACE_20 Nerudní suroviny určeno pro 5. ročník ZŠ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
UHLIČITANY A SÍRANY VY_32_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Rok 1968 a období normalizace
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
PŘÍRODOPIS - 9. roč. VZNIK A STAVBA ZEMĚ.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické.
PŘÍRODOPIS - 9. ročník NEROSTY A HORNINY
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
PŘÍRODOPIS - 9. ročník FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Dělení hornin Podle vzniku.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
Nerudní suroviny 5. ročník
Usazené horniny = sedimenty
Horniny a nerosty. Na výběr máte ze tří možností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, najeďte na ni šipkou myši a klikněte. Bude-li Vaše odpověď chybná,
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
Nerostné bohatství 4. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o destilované vodě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zná vlastnosti.
2. část – neživá příroda Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
Neživá příroda − horniny
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Kvíz „Spoj strany“- Kameny. Tabulka Jak se jmenuje tato hornina a z jakých nerostů se skládá?
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda Nerosty a horniny.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Nerudní suroviny 5. ročník
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Prezentace – výklad učiva
Neživá příroda − horniny
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Nerudní suroviny 5. ročník
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
Transkript prezentace:

Nerudní suroviny Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Přírodověda 5. ročník Druh materiálu : výklad s prezentací Anotace : výklad učiva doplněný obrazovým i materiály Klíčová slova : nerudní suroviny, rudy, energetické suroviny Datum vytvoření : 4.3.2011 VY_32_INOVACE_501

Nerosty a horniny jako součást neživé přírody povrch naší planety pevnina – ve vysočinách, v nížinách překryty půdou i na dně moří a oceánů těžené a člověkem využívané horniny a nerosty – nerostné suroviny

Nerostné suroviny nerudní suroviny (stavební kámen) rudy (železné rudy, drahé kovy) energetické suroviny (uhlí)

1) Nerudní suroviny Stavební kámen pískovec písek žula vápenec

Pískovec

Zpracování a využití pískovce zpevněná usazená hornina zpevněná zrna různých nerostů mnoho staveb v minulosti

Písek

Zpracování a využití písku sypká usazená hornina nezpevněná zrna různých nerostů stavební účely – výroba malty těžba v pískovnách

Žula

Zpracování a využití žuly hornina složená ze tří nerostů – křemen, živec, slída velmi pevná a tvrdá stavební materiál a dlažební kámen

Vápenec

Zpracování a využití vápence hornina tvořená nerostem kalcitem na dně moří – nahromadění vápnitých koster a schránek živočichů – korálové útesy na pevnině – pohoří a krasová území

kámen na stavby sochy, pomníky, náhrobky výroba vápna a cementu ve vápenkách a cementárkách

Zdroje http://www.kamennaarchitektura.com/sluzby/zakazkova-vyroba-z-praveho-a-ohebneho-piskovce/ http://www.radush.com/pohadka/ http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/nerudy/p%C3%ADsek%2001_resize.JPG http://scuba.pes.cz/images/VYKLEKY2.JPG http://www.beg.utexas.edu/mainweb/publications/graphics/granite-400.jpg http://www.schuck-donath-bau.de/img/neuere-bilder/granitpflaster/granitpflaster3-gross.jpg http://files.tahiti.webnode.cz/200000079-977d099711/tahiti-bora-bora-4.jpg http://www.puzzleshop.cz/img/katalog/154838.jpg

http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/nerudy/v%C3%A1penec%2003_resize.JPG http://prirodni-kamen.drevoprodej-dobris.cz/media/obr/Vapenec-hladky-svetly-0.jpg http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://vandr.hu.cz/chorvatsko/velebit-skaly%2Bstromy.jpg&imgrefurl=http://vandr.hu.cz/chorvatsko/chorvatsko1.html&usg=__Urxi0RCaq-bC-TUZXT34K98dIfE=&h=531&w=750&sz=129&hl=cs&start=10&zoom=1&tbnid=H14G9gTsSHpUPM:&tbnh=100&tbnw=141&ei=0UBqTc3dE5P34AbujuHhCQ&prev=/images%3Fq%3Dv%25C3%25A1pencov%25C3%25A1%2Bpoho%25C5%2599%25C3%25AD%26hl%3Dcs%26sa%3DN%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1 http://www.treking.cz/regiony/nejvetsi-jeskyne-cr.jpg Přírodověda 5 Učebnice pro 5. ročník základní školy – Člověk a jeho svět - nakladatelství Nová škola