Ing. Ivan Beneš Setkání pracovních skupin CBCSD 7. června 2013 PwC, City Green Court, Praha Smart Life – součást prevence katastrof ve městech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
DESERTEC – Příspěvek k energetické bezpečnosti EU
Pracovní skupina Sustanaible architecture, design, smart cities Praha |06|07|2013 Petr Štěpánek.
Smart Cities – součást prevence katastrof ve městech
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
a víceúrovňové vládnutí
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Nový Prostor po 10 letech v Praze Pražské setkání lidí se zážitkem chudoby , Poslanecká sněmovna PČR.
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Management kontinuity činností organizace
Obnovená strategie EU pro sociální odpovědnost podniků na období Komentáře a otázky Ivo Jupa.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Prosper Golf Resort Čeladná | Pilotní projekt ochrany proti blackoutu (RESPO) Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko CityPlan spol. s r.o. (Představený.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Dopady světové finanční krize na rozvojové země Science Café 7. června 2012 Ondřej Horký ???
Evropská politika měst Nathalie Guri EUROCITIES, ředitelka projektového úseku Praha 30. května 2014 Inaugurační workshop.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Koncepce marketingového řízení
Společenská odpovědnost organizací
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
DIDO (Online informační portál pro hendikepované) Projekt DIDO, Posilování civilní společnosti v předvstupním procesu: Grantová podpora neziskových organizací.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Chudoba jako sociální problém
V. Informace pro marketing Otázky: 1.K čemu slouží systémy market.informací 2.K čemu slouží market. Výzkum 3.Jak řešit market. Problém 4.Jak získat primární.
Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Tržní prostředí.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Informace z Programového výboru strategický výhled na léta Bc. Lukáš Diblík Odbor ITS, kosmických aktivit a VaVaI
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Humanitární pomoc a soukromý sektor
Společenská odpovědnost a školy
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
UNIVEZITA SPOLUVYTVÁŘÍ SVOU ZEMI
Společensky odpovědné podnikání
Ekonomika životního prostředí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
FOTO Petr BENEŠ PS Smart life
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Ing. Ivan Beneš Setkání pracovních skupin CBCSD 7. června 2013 PwC, City Green Court, Praha Smart Life – součást prevence katastrof ve městech

World Economic Forum Annual Meeting 2013 (Davos, Švýcarsko )  Žijeme dnes v nejsložitější éře v dějinách lidstva, vzájemně závislé a propojené  Čelíme dvěma hlavním problémům:  nutné adaptační změně související se změnou klimatu  transformační příležitosti související s konečností zdrojů  Tento nový kontext pro řízení společnosti vyžaduje zvládnout strategickou pružnost a zvyšovat odolnost proti rizikům 2

„Smart Life“ = schopnost přežít hlavní rizika „Smart Life“ = ability to survive 3 Odolnost proti selhání kritických systémů Ekonomická a environmentální odolnost Odolnost proti zdravotním rizikům Zdroj: 2013 World Economic Forum Imunita organismu Posílení imunity: self-healing Posílení imunity: místní soběstačnost

Klastr energie-voda-potraviny: chybí-li, nastávají sociální nepokoje Zdroj: 2011 World Economic Forum

Více než polovina světové populace (i v ČR) žije ve městech a městských oblastech  Města jsou životně důležitou částí společnosti  Města jsou „ekonomickým motorem“ státu (asi 80% HDP pochází z měst)  Města jsou centry oblasti technologií a inovací  Města jsou živé důkazy o našem kulturní dědictví  Město by mělo být místem, kde lidé mohou uspokojovat své potřeby  Pokud nezajistíme uspokojení alespoň základních fyziologických potřeb a potřebu bezpečí, život komunity se rozloží a město ovládnou do 5 dnů rabující gangy

Legitimní otázka a odpověď  Otázka: Proč bychom měli snižovat zranitelnost měst a riziko katastrof?  Odpověď: A proč ne, jestliže žijeme de-facto 5 dnů od vyhlášení výjimečného stavu?  Být či nebýt (připraven)?

Koincidence poruch Změna klimatu Zločinnost, deprivace Konflikty o zdroje Energie, voda, potraviny Migrace Guerillové akce Vojenské akce Extrémní jevy Teroristické akce Základní potřeby podle Maslowa Naše Achilova pata Selhání globál- ního vládnutí  příčiny dopady  Přemnožené lidstvo Konečnost zdrojů Narušení dodávek způsobí sociální nepokoje, které neviditelná ruka trhu neřeší V dnešním světě můžeme skoro všechno, ale bez elektřiny nemůžeme skoro nic

Plánování kontinuity Společenská odpovědnost (Business Continuity Planning, Corporate Social Responsibility) Plán krizové Připravenosti Přiměřená soběstačnost základních potřeb energie, vody a potravin

„ Smart“ řešení musí být nejen zisková, a šetrná k ŽP, ale i odolná Time Human safety Design for profit Design for environment Design for survival

Kontakt Ing. Ivan Beneš místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof (ČNV ONK) člen Rady expertů, Czech BCSD/WBCSD telefon: