Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_435, 22. sada, Prvouka
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
Starověký Řím - opakování
Dánsko Zeměpis VY_32_INOVACE_295, 15. sada, Z2
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
( př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Chceš se stát římským občanem ?
Systém savců 3 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zvláštnostmi Vatikánu jako církevního.
STAROVĚK III. Dějiny a umění starověkého Říma
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Politická a sociální krize římské republiky
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Rozkvět císařství Dějepis VY_32_INOVACE_316, 16. sada, D
SPARTAKOVO POVSTÁNÍ. SPARTAKOVO POVSTÁNÍ Struktura hodiny Opakování Rozpory v římské republice Život otroků, gladiátoři Průběh povstání Výsledky a.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Kapraďorosty Přírodopis VY_32_INOVACE_013, 1. sada, Př ANOTACE
Krize a zánik republiky
Koloseum v Římě.
Kultura starého Egypta
Tundry a polární oblasti
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
Starověký Řím.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Registrační číslo projektu:
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Slovníček a osobnosti 6. ročník
Krize římské republiky
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Autorkami materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Natálie Kovaříková a Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Občanské války Dějepis VY_32_INOVACE_315, 16. sada, D
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
SPARTAKOVO POVSTÁNÍ Petr Machala.
Amphitheatrum Flavium
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
VY_32_INOVACE_432, 22. sada, Prvouka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se společnými znaky třídy savců,
ŘÍMSKÉ HRY Vypracovaly: Světlana Moravčíková, Lucie Zetková, 2. A.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Krize a zánik republiky
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Krize římské republiky Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Starověký řím 6. ročník NG.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
VY_32_INOVACE_Lul_III_11 Gladiátoři a Spartakus
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Spartakus a jeho povstání z hlediska vojenské taktiky
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_STAROVĚK - ŘÍM
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18-35_Spartakovo povstání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hospodářství v římské říši v 1.st.n.l.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
KRIZE REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D ANOTACE Materiál seznamuje žáky s postavením otroků v Římě a s důvody jejich vzpour, zejména s průběhem nejvýznamnějšího povstání, vedeného Spartakem. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák se obeznámí s okolnostmi a průběhem Spartakova povstání. Zodpoví kvízové otázky. Pro koho je materiál určen  Žáci, základní škola, 6. ročník, předmět dějepis Autor  Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku  15. 4. 2012 Vzdělávací oblast  Člověk a společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Spartakus - povstání otroků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Jak se nazývala dobytá území pod správou Říma? Opakování: Jak se nazývala dobytá území pod správou Říma? kolonie latifundie provincie harmonie V důsledku levné otrocké práce přibývá: pozemků bezzemků odzemků chudiny Jakou funkci zastávali bratři Gracchové? senátoři tribunové lidu diktátoři konzulové Kdo byli hlavní odpůrci jimi navrhovaných reforem? otroci bezzemci armáda velkostatkáři Jak se nazývá mzda, vyplácená nájemným vojákům? sestercius dezerce výsluha žold Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Otroci levní => kruté zacházení => častá povstání, vždy tvrdě potlačena. Gladiátor – otrok, cvičený k boji na smrt pro pobavení diváků v koloseu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kolosea se stavěla i v jiných významných městech. Koloseum v Pule (Istrijský poloostrov, Chorvatsko) je starší, než římské. Římské koloseum, stadion pro gladiátorské zápasy. Tyto „hry“ pořádali zámožní politici aby si získali přízeň voličů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

V podzemí kolosea byly prostory, kde byli drženi gladiátoři, divoká zvířata a podobně. Aréna (zápasiště) byla vysypána pískem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

V Římě se již neobnovila vláda senátu, moc v rukou nejbohatších Římanů Největší – Spartakovo povstání (73-71 př. n. l.) Ke skupině gladiátorů se po úspěších přidává až 70 000 otroků, i chudí Římané. Rozpory ve vojsku (opustit Itálii x ovládnout Řím). Vojsko rozděleno, postupně poraženo, krutě potrestáno. V Římě se již neobnovila vláda senátu, moc v rukou nejbohatších Římanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím odstraň nesprávné odpovědi: V dobách císařství zdravili gladiátoři před bojem známými slovy: „ Ave caesar! (buď zdráv, císaři) Morituri te salutant!“ Co tento pozdrav znamená? Umíráme pro tebe, slavný. Volíme slávu, nebo smrt. Přicházíme zemřít v boji. Ti, kdo jdou na smrt, tě zdraví. Co znamená v latině slovo „arena“? jeviště písek bojiště smrt Spartakus byl Thrák. Kde leží dnes oblast Thrákie? v Africe ve Francii v Řecku v Bulharsku Ve kterém městě vypuklo Spartakovo povstání? v Benátkách v Římě v Kapui v Pompejích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Použité zdroje: Snímek 4 [cit. 2012-04-15]. Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jean-Leon_Gerome_Pollice_Verso.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková