PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typografická a estetická pravidla
Advertisements

Grafická a formální úprava písemných projevů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
MS Office Word část, Jan Podloučka.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Digitální učební materiál
Základní typografická pravidla
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Jak správně psát O. Kánský Typografická pravidla snadná čitelnost textu estetický vzhled dokumentu ČSN v běžných textových editorech nelze.
Klávesnice pc Mgr. Jan Fojtík Hardware F_21.
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Popis klávesnice.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Zpracování a využití informací
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Základní typografická pravidla
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Základy ovládání operačního systému III
Základní vstupní zařízení
Lektor : Ing. Milan Hlavín © 2005, Masarykova ZŠ v Krupce, Ing. Milan Hlavín Základy typografie.
Word – Zásady psaní textu
Textový procesor (MS Word)
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základní typografická pravidla
© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
Textový procesor (MS Word)
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
KláVESNICE Informatika 5. třída.
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
Textový editor.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Typografie a zpracování textů
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Základní editace textu
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.
Transkript prezentace:

PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3

Stavební prvky dokumentu… Datový soubor, dokument Písmeno, znak Slovo (odděleno mezerou) Odstavec (oddělen Enterem) Stránka (Oddíl) Vložené objekty obrázek, tabulka, graf, pole…

Vlastnosti písma… Druhy písem: ANTIKVA GROTESK PÍSMO PSACÍHO STROJE patkové, proporcionální, nelineární, základní, tiskové AaBbCcČčDdEeÉéĚěFfGgHhIiJj… GROTESK bezpatkové, proporcionální, lineární, základní, tiskové PÍSMO PSACÍHO STROJE patkové, neproporcionální, lineární, základní, tiskové PSANÉ PÍSMO speciální

Vlastnosti písma… Řez písma: Obyčejné … základní AaBbCcČčDdEeÉéĚěFfGgHhIiJj… Kurzíva … mírně „položeno“ (Italic) Tučné … silnější obrysové čáry (Bold) Tučná kurzíva … kombinace

Vlastnosti písma… Velikost písma: Měří se v BODECH 1 bod = 0,3759 mm ~ cca 0,4 mm Velikost písma 10 ~ 4 mm Velikost písma 12 ~ 5 mm Velikost písma 20 ~ 8 mm

Vlastnosti písma… Další vlastnosti: Podtržení Horní index Dolní index Reliéf …

Zásady práce s textem… Zásada 1: Ukončování řádků Nikdy neukončujeme ručně řádky! Word automaticky odsadí slovo, které je příliš dlouhé. Zásada 2: Ukončování odstavců Klávesou ENTER se ukončují ODSTAVCE! Stiskem klávesy ukončíme odstavec, který může mít 1-x řádků. Zásada 3: Psaní textu Text píšeme na místo kurzoru! Nikoli tedy tam, kam koukáme, ale na místo blikajícího kurzoru. Zásada 4: Mezery Za každým interpunkčním znaménkem musí být mezera! Mezera je znak, který dovoluje oddělit jednotlivá slova.

Znaky, ve kterých se chybuje… Zde jsou uvedeny správné způsoby psaní znaků a spojení znaků, ve kterých se často chybuje. Znak vždy napíšeme tak, že držíme levý Alt a vpravo na numerické klávesnici zadáme kód (včetně nul na začátku). Můžeme také použít nabídku Vložit — Symbol, kartu Speciální znaky. Uvozovky dole (kód Alt+0132) mají tvar malinkých devítek. Uvozovky nahoře (kód Alt+0147) mají tvar malinkých šestek. Znak ″ (který je na klávesnici nad ů) slouží k označení palců (disketa 3,5″), nejsou to uvozovky! Word má funkci automatické opravy (Nástroje → Automatické opravy; karta Při psaní), která, pokud je zapnuta, automaticky zapisuje správné české uvozovky. Pomlčka (–) (kód Alt+0150) není na klávesnici, tam je spojovník (-). Ten je o hodně kratší, píše se jen ve spojení slov (bude-li, Jean-Jack apod.)

Znaky, ve kterých se chybuje… Pomlčka se píše: Ve významu „až do“ bez mezer (6–18 hod). Jako znak minus také bez mezer (–23). V aritmetických výrazech s mezerami (5 – 1 = 4). V označení měny se píše bez mezer (Kč 1540,–). Závorky a uvozovky se neoddělují mezerou od textu uvnitř (tj. píší se takto). (Správné [vkládání] závorek) Hranaté závorky: […Alt+0091, ] … Alt+0093. Procento (%) se od čísla odděluje nedělitelnou mezerou (Shift+Ctrl+Mezerník), ale ve významu … procentní se píše bez mezery. Tj. 10 % – deset procent, 10% – desetiprocentní. Jednotky a označení měny mají být vždy na stejném řádku s příslušnou číselnou hodnotou (15 kW, 25 Kč). K oddělování proto používáme pevnou (nedělitelnou) mezeru.

Znaky, ve kterých se chybuje… Značka peněžní měny. Je-li číslo desetinné, píše se značka před číslo (Kč 6,80), je-li číslo celé, píše se měna za číslo (13 Kč). Pokud zapisujeme celou částku desetinně, zapíše se s desetinnou čárkou a pomlčkou (Kč 13,–). Zápis 13,– Kč je také možný. Čísla se zapisují s desetinnou čárkou (tečka je v angličtině) (3,14). Tisíce a miliony se oddělují (nezlomitelnou) mezerou (10 650 834 lidí). V seznamu mají být desetinné čárky pod sebou (použijeme desetinný tabulátor nebo textovou tabulku). Datum se píše s mezerami (10. 10. 2002). Rok se má psát Jen čtyřmístně (2004).

Znaky, ve kterých se chybuje… Telefonní čísla se píší ve skupinách po dvou až třech číslicích, předvolba se odděluje závorkami: (+420) 565 577 898. Tečka se nepíše za nadpisy. Pokud věta končí zkratkou (která má u sebe tečku), další tečka se již nepíše. (Pokud je v závorce celá věta, píše se tečka do závorky.) Pokud je v závorce jen část věty a věta závorkou končí, píše se tečka za závorku (třeba tady). Dvojtečka, středník, otazník, vykřičník se píší hned za slovo. Dvojtečka ve významu dělení se píše s mezerami (6 : 3 = 23), ve významu sportovního výsledku bez mezer (1:0).

Klávesnice… Klávesnice má čtyři základní části: Funkční klávesy Alfanumerický blok Speciální klávesy ……………… klávesy pro pohyb a úpravy šipky Numerický blok F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 F10 F11 F12 ~° 1! 2@ 3# 4$ 5% 6^ 7& 8* 9( 0) _% +ˇ |‘ Q W E R T Z/Y U I O P ú ) A S D F G H J K L ů § X C V B N M , . /