Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Rostliny a člověk – vybrané druhy koření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Digitalizace výuky Příjemce
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Hospodářsky významné rostliny - koření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Koření a další dochucovadla
Omáčky.
Koření.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Složitá obsluha fondue
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: : Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_19 Název DUMu: Koření - tropické Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživy Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum: 28.10.2013

Koření tropické a subtropické Povzbudivé pochutiny Koření tropické a subtropické

Význam koření díky éterickým olejům a silicím se dodává tomuto koření charakteristickou chuť a vůni podporuje trávení přidávají se do jídel na zlepšení chuti využívá se i do exotických jídel

Tropické a subtropické koření Jsou části rostlin zpravidla sušených: plodů semen květů poupat kůry listů a natí kořenů a oddenků

Druhy koření Plody a semena Pepř –plody pepřovníku, sklízené v různém stavu zralosti. Známe pepř černý, zelený, bílý a červený. Je to nejznámější a nejčastěji používané koření, nejvíce do polévek, omáček, marinád..

Kayenský pepř - zvaný též jako chilli koření,nejde o plod pepřovníku, získává se z jemně mletých pálivých papriček chilli. V kuchyni se využívá do gulášů, do omáček, paštik, na masa , na ryby… Nové koření – pochází z Jamajky, roste na pimentovníku – zelený strom, jehož bobule se suší na slunci. Hodí se do marinád, dává se do polévek, omáček... Nové koření

Muškátový oříšek - je vysušené semeno plodu pocházejícího ze stromu muškátovníku pravého. Toto dochucovací koření se přidává do polévek, omáček, při úpravě ryb, drůbeže, do zavářek a do pečiva Muškátový květ – jedná se o sušený míšek ze semene muškátovníku pravého. V kuchyni má stejné využití jako oříšek Muškátový květ Muškátový oříšek

Vanilka – je plod / lusk/ popínavé orchideje, dodává chuť a vůni pokrmům, ochucuje kompoty, moučníky, zmrzliny, čokoládu i pudinky Badyán – voní podobně jako anýz,, má ale výraznější chuť. Používá se při výrobě likérů, cukrovinek, perníků, do svařených vín… Badyán

Hřebíček – jsou to sušená květní poupata stromu hřebíkovce Květy a poupata Hřebíček – jsou to sušená květní poupata stromu hřebíkovce Kapary – jsou to nerozvinutá poupata květů keře kapary. Poupata se nakládají do octa nebo do soli. Použití – při přípravě rybích pokrmů, jako koření do omáček, ve studené kuchyni Hřebíček

Které koření roste na stromu zvaném pimentovník Kayenský pepř Kurkuma Vanilka Muškátový květ Pepř Skořice Badyán Nové koření

Levandule – sušené květy a listy levandulového keře Levandule – sušené květy a listy levandulového keře. Používá se k přípravě aromatických druhům masa – jehněčí, skopové, zvěřiny či ryb. U nás se využívá méně, více ve středomořské kuchyni – španělské, francouzské nebo italské Šafrán –je nejdražší a vzácné koření.Jsou to blizny šafránovitých květů. Šafránem se přibarvujeí polévky, omáčky, rýže, moučníky, lihovíny nebo sýry Šafrán Levandule

Kůra Skořice – mletá nebo celá – se přidává do kompotů, do svařeného vína, moučníků, sladkých kaší, do perníku, také do slaných pokrmů

Kořeny a oddenky Kurkuma – podobá se zázvoru i vůní, má výrazně žlutou barvu a nahořklou chuť.Používá se do směsí, např. karo koření, worčestrové omáčky, také k barvení másla a sýrů, rýžových pokrmů a omáček Galgán – oddenek podobný zázvoru, pochází z Číny, má palčivou nahořklou chuť, přidává se pod maso, do hořkých a alkoholických nápojů

Zázvor – prodává se sušený, čerstvý i kandovaný, je součást kari koření. Přidává se do likérů, cukrovinek, bonbónů, zázvorové limonády a piva do orientálních masových pokrmů a salátů

Které tropické koření se pěstuje pro květ ? muškátový oříšek skořice šafrán bobkový list kapary hřebíček kurkuma

Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 http://cs.m.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nutmeg-spice.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lavandula-angustifolia-flowering.JPG http://www.e-koreni.cz/imgs/products/OstatnUl/239486_main_large.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.