Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: : Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_19 Název DUMu: Koření - tropické Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživy Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum: 28.10.2013
Koření tropické a subtropické Povzbudivé pochutiny Koření tropické a subtropické
Význam koření díky éterickým olejům a silicím se dodává tomuto koření charakteristickou chuť a vůni podporuje trávení přidávají se do jídel na zlepšení chuti využívá se i do exotických jídel
Tropické a subtropické koření Jsou části rostlin zpravidla sušených: plodů semen květů poupat kůry listů a natí kořenů a oddenků
Druhy koření Plody a semena Pepř –plody pepřovníku, sklízené v různém stavu zralosti. Známe pepř černý, zelený, bílý a červený. Je to nejznámější a nejčastěji používané koření, nejvíce do polévek, omáček, marinád..
Kayenský pepř - zvaný též jako chilli koření,nejde o plod pepřovníku, získává se z jemně mletých pálivých papriček chilli. V kuchyni se využívá do gulášů, do omáček, paštik, na masa , na ryby… Nové koření – pochází z Jamajky, roste na pimentovníku – zelený strom, jehož bobule se suší na slunci. Hodí se do marinád, dává se do polévek, omáček... Nové koření
Muškátový oříšek - je vysušené semeno plodu pocházejícího ze stromu muškátovníku pravého. Toto dochucovací koření se přidává do polévek, omáček, při úpravě ryb, drůbeže, do zavářek a do pečiva Muškátový květ – jedná se o sušený míšek ze semene muškátovníku pravého. V kuchyni má stejné využití jako oříšek Muškátový květ Muškátový oříšek
Vanilka – je plod / lusk/ popínavé orchideje, dodává chuť a vůni pokrmům, ochucuje kompoty, moučníky, zmrzliny, čokoládu i pudinky Badyán – voní podobně jako anýz,, má ale výraznější chuť. Používá se při výrobě likérů, cukrovinek, perníků, do svařených vín… Badyán
Hřebíček – jsou to sušená květní poupata stromu hřebíkovce Květy a poupata Hřebíček – jsou to sušená květní poupata stromu hřebíkovce Kapary – jsou to nerozvinutá poupata květů keře kapary. Poupata se nakládají do octa nebo do soli. Použití – při přípravě rybích pokrmů, jako koření do omáček, ve studené kuchyni Hřebíček
Které koření roste na stromu zvaném pimentovník Kayenský pepř Kurkuma Vanilka Muškátový květ Pepř Skořice Badyán Nové koření
Levandule – sušené květy a listy levandulového keře Levandule – sušené květy a listy levandulového keře. Používá se k přípravě aromatických druhům masa – jehněčí, skopové, zvěřiny či ryb. U nás se využívá méně, více ve středomořské kuchyni – španělské, francouzské nebo italské Šafrán –je nejdražší a vzácné koření.Jsou to blizny šafránovitých květů. Šafránem se přibarvujeí polévky, omáčky, rýže, moučníky, lihovíny nebo sýry Šafrán Levandule
Kůra Skořice – mletá nebo celá – se přidává do kompotů, do svařeného vína, moučníků, sladkých kaší, do perníku, také do slaných pokrmů
Kořeny a oddenky Kurkuma – podobá se zázvoru i vůní, má výrazně žlutou barvu a nahořklou chuť.Používá se do směsí, např. karo koření, worčestrové omáčky, také k barvení másla a sýrů, rýžových pokrmů a omáček Galgán – oddenek podobný zázvoru, pochází z Číny, má palčivou nahořklou chuť, přidává se pod maso, do hořkých a alkoholických nápojů
Zázvor – prodává se sušený, čerstvý i kandovaný, je součást kari koření. Přidává se do likérů, cukrovinek, bonbónů, zázvorové limonády a piva do orientálních masových pokrmů a salátů
Které tropické koření se pěstuje pro květ ? muškátový oříšek skořice šafrán bobkový list kapary hřebíček kurkuma
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 http://cs.m.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nutmeg-spice.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lavandula-angustifolia-flowering.JPG http://www.e-koreni.cz/imgs/products/OstatnUl/239486_main_large.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.