MS Office Word 2007 3.část, Jan Podloučka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Základní pravidla pro psaní textů
L 04 – Záhlaví / Zápatí § Pojem Záhlaví – Zápatí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Elementaristika elektronických informací
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základní typografická pravidla
Informační a komunikační technologie
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
Tabulkové procesory (MS Excel)
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Jak správně psát O. Kánský Typografická pravidla snadná čitelnost textu estetický vzhled dokumentu ČSN v běžných textových editorech nelze.
Word 2007 se na rozdíl od předcházejících verzí ovládá pomocí pásu karet, který najdete v horní části obrazovky. Pás je rozdělen na jednotlivé karty,
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Základní typografická pravidla
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Jak napsat odbornou práci?
Word – Zásady psaní textu
SIPVZ – úvodní modul P Pokročilá práce s textem metodické poznámky (4 h)
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tabulky — dokončení.
Základní typografická pravidla
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
Textový editor.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Typografie a zpracování textů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Textový Editor.
WORDPAD Textový dokument.
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Inovace a modernizace studijních oborů FSpS
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

MS Office Word 2007 3.část, Jan Podloučka

Obsah školení Opakování Klávesové zkratky Typografie Tabelátory, odsazení, entery Záhlaví, zápatí čísla stran Obrázky, tabulky, grafy WordArt, SmartArt Rovnice, Symboly Revize, komentáře - sledování změn Styly Obsah, rejstřík, citace Hromadná korespondence

Opakování Hledání – Nahrazování Uspořádání oken-rozdělení, posun Vložit jinak Kopírovat formát, vymazat formát Skryté formátovací znaky Vyjmout, vložit, kopírovat

Klávesové zkratky CTRL+SHIFT+MEZERNÍK Vytvoří pevnou mezeru. CTRL+POMLČKA Vytvoří pevnou pomlčku. CTRL+B Nastaví tučné písmo. CTRL+I Nastaví kurzívu. CTRL+U Nastaví podtržené písmo. CTRL+SHIFT+< Zmenší velikost písma. CTRL+SHIFT+> Zvětší velikost písma. CTRL+MEZERNÍK Odstraní formátování odstavce nebo znaků. CTRL+C Zkopíruje vybraný text nebo objekt. CTRL+X Vyjme vybraný text nebo objekt. CTRL+V Vloží text nebo objekt. CTRL+Z Vrátí zpět poslední akci. CTRL+Y Zopakuje poslední akci. http://office.microsoft.com/cs-cz/word/HP051866641029.aspx

Základy typografie Řádek se neukončuje, program řádky organizuje sám. Klávesa Enter ukončuje odstavec.  Mezi slovy se dělá právě jedna mezera.  Za nadpisem se tečka nedělá. Netisknutelné znaky. běžná mezera •  konec odstavce ¶  pevná mezera ° Nepoužívejte více než dva druhy písma.  Základní patkové písmo Interpunkční znaménka jako tečka, čárka, středník, otazník, vykřičník atd. mají za sebou mezeru. Před nimi se mezera nedělá. Nikdy.  Na místo, kde nelze dovolit rozdělení, se vkládá mezera pevná (nezlomitelná). Ctrl+Shift+mezerník. http://jls.webz.cz/mff/tex/referat.html

Základy typografie Číslice v běžném souvislém textu se nižší číselné údaje se vyjadřují v sazbě slovy. Výjimku tvoří pouze letopočty, data a spojení čísel se zkratkami (100 m, 50 mm). V odborném textu používáme číslice. je-li číslo záporné, píšeme znaménko minus bezprostředně před číslici (-12) používáme desetinnou čárku, nikoli tečku. V delších číslech oddělujeme číslice vpravo i vlevo od desetinné tečky po trojicích mezerou (pevnou), např.: 12 465; 0,265 23. Nevhodné je psát 2 milióny 300 tisíc, chybné je 2,300.000 a nepřehledné je 2300000 věta by neměla začínat číslicí (píše se slovy nebo se věta přestylizuje) násobné číslovky píšeme dohromady, např. 20letý, 250krát, třikrát dva metry, 16bitový početní úkony a poměry se píší s mezerami, rozměry a skóre bez mezer. Například 5 + 3 = 8, ředíme v poměru 3 : 1, ale rozměr je 10×11×12 mm, hosté prohráli 1:3 nepíše se cca 450 (píše asi nebo pravděpodobně 450) Jednotky Jednotky u čísel se píší s mezerou mezi číslem a jednotkou. Pokud ji vynecháme, vytváříme tím adjektivum: 2 cm = dva centimetry; 2cm = dvoucentimetrový, 10 % = deset procent; 10% = desetiprocentní Spojovník, jak název napovídá, používáme ke spojování dvou slov – např. česko-ruský slovník, červeno-žlutý svetr, Praha-Vinohrady, Pardubice-Rosice nad Labem – píše se tedy bez mezer těsně k oběma slovům. Spojovník najdeme přímo na klávesnici. Naproti tomu pomlčka se používá jako pozastavení věty nebo místo čárky k oddělení větných částí. V takovém případě se z obou stran oddělí mezerami.

Základy typografie Datum a čas Pro psaní data existují dva způsoby. Lze je psát buď s mezerami jako s řadovými číslovkami (23. 3. 2006) nebo tak, že celý datový údaj je pojat jako značka a tečky jsou pojaty jako dělicí znaménka na způsob desetinné čárky (tedy 23.03.2006). První způsob se doporučuje používat v osobní, soukromé korespondenci, na peněžních dokladech, v právních písemnostech a obecně v souvislém textu, druhý způsob v obchodních a úředních dopisech, při vyplňování rubrik, v odvolacích údajích apod. Den je vždy vyjádřen arabskou číslicí, měsíc buď slovně, nebo arabskou či římskou číslicí s tečkou letopočet se píše vždy číslicemi bez vynechání prvního dvojčíslí, výjimku tvoří pouze určitá spojení (Nagano 98) za nevhodné se považují zápisy dat 4. V 1981, 4/5 1981, 4/V 1981 hodiny a minuty oddělujeme tečkou bez mezer, minuty a sekundy oddělujeme dvojtečkou bez mezer desetiny sekund od celých sekund desetinnou čárkou bez mezer správně zapsaný čas je tedy 15.55:20,4 u sportovních výkonů vyjádřených časem se hodiny od minut a minuty od sekund oddělují dvojtečkou (18:56:13)

Tabelátor, odsazení, entery Tabelátory Zarážka levá, pravá, na střed Desetinná zarážka Odsazení Vlevo, vpravo, první řádek Enter tvrdý – konec odstavce měkký – konec řádku

Záhlaví, zápatí, čísla stran Možno vložit text i obrázky Automatické číslování stránek Různé pro více oddílů Oddíly – rozdělení dokumentu na více nezávislých částí

Obrázky, kliparty Nejčastěji formát JPG (pozor na velikost) Obtékání textu Velikost, jas, kontrast Ohraničení, tvar

Grafy, tabulky WordArt, SmartArt Excel je vhodnější Umístění v dokumentu jako obrázky Velké množství předvolených stylů WordArt, SmartArt „Okrasné“ texty a diagramy Umístění v dokumentu jako obrázky Velké množství předvolených stylů

Rovnice, symboly Matematické zápisy Chování jako skupiny Vložená součást textu nebo samostatně Symboly – nejsou na klávesnici

Revize a komentáře Pokud více lidí upravuje jeden dokument Možnost i tisku Přijmutí nebo odmítnutí změn

Styly Pro odstavec nebo znak Změna stylu působí na celý dokument Možno definovat: Písmo Odstavec Tabulátory Ohraničení…… Úprava stávajících nebo vytvoření nových

Obsah, rejsřík, citace Automatické generování obsahu – návaznost na styly Automatická změna obsahu při změně dokumentu Automatické vytváření rejstříku Vkládání citací podle normy

Hromadná korespondence Tisk obálek, štítků … Nutný zdroj dat – tabulka

Děkuji za pozornost Dotazy Další témata … Jan Podloučka podloucka@boskovice.cz