Funkce obalů Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Přebohaté hodinky vévody z Berry
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Obaly Ivan Gros
Komiks Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
„EU peníze středním školám“
Řazení textu Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Druhy výloh podle konstrukce
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Vy_32_INOVACE_ZB04_1764TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Vlajková výzdoba Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Knihtisk Johannes Gutenberg Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Piktogram Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Z čeho se skládá písmeno
Zlatý řez v kompozici Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Co je logo, vznik loga z obrázku (piktogramu)
Co víš o recyklaci?.
Strahovský klášter Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Světlostní kontrast Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Druhy výtvarného umění
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bitmapa a pixel Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Obaly a nakládání s obaly.
Kompozice Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Tiskárny 1. část Výstupní zařízení.
Formáty papíru Gramáž Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
„EU peníze středním školám“
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Písmová osnova Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Barvy z fyzikálního a psychologického hlediska
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Použití ozdobného písma (fontu)
Monte Cassino Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tiskové techniky Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Tematická a monotematická výloha
KVADRATICKÉ NEROVNICE. Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Perspektivní zobrazení
BALENÍ: Speciální balení jako součást distribučního procesu aneb
UKLÁDACÍ BEDNY - přepravní prostředky na úrovni základních manipulačních jednotek - jsou určeny pro skladování materiálu - pro mezioperační manipulaci.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Nadpis Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_06_Prvouka_18_3. ročník_Třídění odpadů Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aranžérské pomůcky a nářadí
Třídění odpadů,recyklace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výroba dřevěných obalů na trhu od roku 2000
Transkript prezentace:

Funkce obalů Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013

„EU peníze středním školám“ Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Funkce obalů Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_26_1 Jméno autora Mgr. Antonín Grafnetter Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

Funkce obalu Estetická Ochranná Manipulační Informační

Estetická Obal prodává. Čím je hezčí, poutavější, tím víc přitáhne zákazníka Může být s vyobrazením, které vzbuzuje představy vůně, chuti, dárků Největší musí být název výrobku, logo Obrázky jsou lepší barevné Dobře čitelný musí být čtecí kód, umísťujeme jej na zadní stranu, kde je víc místa

Estetická funkce obalu Čím hezčí obal, tím lépe se zboží prodává

Ochranná Musí chránit obal před znehodnocením Obaly se liší tím, co balíme. Jiný je na potraviny, jiný na železářské zboží atd. Záleží na vzdálenosti,kterou zboží má urazit – na velké vzdálenosti bude asi pevnější obal a naopak Také záleží na počtu úkonů, kterými zboží projde (kolikrát je překládáno, kolikrát jej někdo vezme do ruky atd.) Závisí na teplotě a vlhkosti, v níž se zboží pohybuje

Příklad ochranné funkce – přeprava vajec

Manipulační Obal by měl z výrobku učinit předmět s jednoduchou možností uchopení Záleží opět na velikosti – čím větší předmět, tím důmyslnější musí být možnost uchopení Musí být lehký a stabilní (aby se třeba nepřevrátil při přepravě) Zboží se musí balit jednoduše a rychle (aby jeho balení netrvalo dlouho nebo aby jej mohl balit stroj) Obal by měl mít takový tvar, aby nezabral moc místa v krabicích, bednách, autech (například kulaté předměty balit do hranatých obalů, aby se šetřilo místem, lahve v přepravkách atd.)

Dřevěná přepravní paleta Musí mít jednotné rozměry, aby přepravci v celé Evropě měli stejné možnosti nakládání.

Gitterbox pro přepravu těžších kusových výrobků. Mají vyšší nohy, aby je bylo možno naložit vysokozdvižným nakladačem.

Informační Velmi důležité! Slouží k tomu, aby zákazník snadno a rychle zjistil, co v obalu je Stejně tak je to důležité pro přepravce, prodavače, výrobce Obsahuje výstražné a manipulační značky (křehké zboží, hořlavé, žíravina, nesmí zmoknout aj.) Údaje mohou být napsány na obalu přímo nebo na nálepkách nebo visačkách Další informace jsou k použití výrobku, návody (například léky)

Různé značky na obalech pro opatrné zacházení: Zde se přepravuje zboží, které nesmí zmoknout, je křehké a nesmí se převrátit (šipky ukazují směr, který musí být nahoře, podobně jako červená značka dole) Křehké a rozbitné zboží.

Informace jsou na obalech důležité Nutriční hodnota Čárový kód Datum spotřeby Váha

Druhy obalů Přepravní – chrání při přepravě a skladování (velkoobchod) Spotřebitelský – hlavně pro domácnosti - lehký, pevný, lehce uzavíratelný, když nespotřebujeme obsah Jednoúčelové, víceúčelové – jen pro jedno nebo málo použití Tuhé, polotuhé, měkké – mohou měnit tvar po naplnění (mouka v papírovém sáčku, igelitová taška aj.) Vratné a nevratné – vrací se a znovu naplňují (lahve od nápojů, přepravky na lahve) Vnitrostátní, kontinentální, zámořské – podle místa určení (čím dál jede, tím pevnější musí být)

Přepravní

Kontejner slouží k přepravě větších množství na velké vzdálenosti (loď, vlak, nákladní auto)

Kontejnerová loď

Plastové přepravky slouží k ruční přepravě kusového zboží, například ovoce, zeleniny

Plastové tašky jsou nejčastějším přepravním obalem, většinou jednorázovým. Mohou být využity také k propagačním účelům.

Spotřebitelský

Spotřebitelský obal slouží jen na cestě k spotřebiteli Spotřebitelský obal slouží jen na cestě k spotřebiteli. Po použití se většinou zahazuje.

Jednoúčelové, víceúčelové

Příklad víceúčelového (kanystr) a jednoúčelového (PET lahev) obalu

Tuhé, polotuhé, měkké

Barel po naplnění nemění tvar - tuhý Polystyrénový obal na jídlo - polotuhý Papírový pytel se po naplnění přizpůsobí tvaru náplně - měkký

Materiály Pro spotřebitelský obal: v něm výrobek kupuje spotřebitel Různé druhy papírů, plastové folie Slouží jen pro jeden výrobek (čokoláda) nebo pro malý počet výrobků (bonbony)

Pro přepravní obal: chrání při přepravě Dřevo – bedny, palety, sudy Lepenka – jsou lehké, zalepují se jen páskou plastovou, kovovou, textilní. Umožňují strojové balení (krabice) Pytle – mohou být papírové, plastové, textilní (juta). Slouží na sypké nebo drobné předměty Kovové – na práškové, pastové, tekuté výrobky. Patří sem sudy, kbelíky, konve, kanystry Skleněné – většinou na kapalné zboží. Demižon v pleteném ochranném obalu Plastové – z folie (tašky), polystyrén (výlisky na uložení elektroniky do beden), bublinkové folie

Sudy plechový (barel) a dřevěný, může být také plastový.

Papírové a jutové pytle Papírové jsou hygieničtější, jutové zase vzdušné – vhodné na přepravu potravin (brambory aj.)

Kartonová krabice nejběžnější obal, dá se složit do plochého tvaru.

Plastový a plechový kbelík Pro uložení například barev, pastózních materiálů, prášků apod.

Kanystr Plastový, kovový - nárazům odolná, uzavíratelná nádoba.

Demižon opletený plastem nebo proutím, aby bylo sklo chráněno před nárazy – přeprava a balení tekutých materiálů.

Lahve skleněné, PET lahve

Polystyrenové obaly na jídlo a bublinková folie

Klíčová slova Obal Kontejner Barel Kanystr Demižon Paleta Gitterbox Spotřební obal

Zdroje: Vlastní archiv http://www.greif-cz.com/files/valcove_s_odnimatelnym_vikem/sud-valcovy-s-odnimatelnym-vikem-115l.jpg http://www.demizony.eu/files/demizon10l_p.jpg http://files.kartony.cz/200000009-69e1e6a293/klopova-krabice-2888.jpg http://www.paletybrno.cz/_img/paleta-euro-a.jpg http://pixabay.com/get/9a046a49afcf89654394/1394726185/sand-bags-246451_1280.jpg?direct http://www.hatexcz.cz/download/hatex/image_big-4fc8bd8c37309.jpg http://www.fv-cafe.cz/img/zbozi/293601.jpg http://www.ikea.com/cz/cs/images/products/korken-lahev-s-uzaverem__0133156_PE288434_S4.JPG http://www.designmagazin.cz/foto/2012/08/jan-capek-rozhovor-lahve-pulliry-5.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Container_01_KMJ.jpg http://img.ihned.cz/attachment.php/90/47696090/GDer0gLwzVUs1INlJ5oxM42TWncuS3Q6/Vizualizace_lodi.jpg http://www.bernard.cz/img/edee/cs/sortiment-gift/full/01.jpg http://www.alcandles.cz/fotos/4486-svicky.jpg