Rudy Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Advertisements

Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Strojírenská technologie Tematická oblast:
Nerosty a horniny Přírodověda 5. ročník.
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
VY_52_INOVACE_20 Nerudní suroviny určeno pro 5. ročník ZŠ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
PŘÍRODOPIS - 9. ročník UHLIČITANY
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 10
Doba bronzová a železná
Nerudní suroviny 5. ročník
Horniny a nerosty. Na výběr máte ze tří možností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, najeďte na ni šipkou myši a klikněte. Bude-li Vaše odpověď chybná,
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
Nerostné bohatství 4. ročník
Název Těžba nerostných surovin Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Nerostné bohatství na zemi
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Ullmannová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. :
VY_52_INOVACE_21 Rudy určeno pro 5. ročník ZŠ
Jižní amerika Nerostné suroviny
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
2. část – neživá příroda Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Zlato, Stříbro Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: roč. Stručná anotace: Seznámení se základními.
Nerosty a horniny III Rudy - drahé kovy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
RUDY.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 - PŘ – RUDY 2- DRAHÉ KOVY Autor: Denisa Štelzigová.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_03_32_DRAHÉ KOVY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný.
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Nerudní suroviny 5. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace RUDY – železné rudy Název : VY_32_inovace_01 - PŘ - RUDY - ŽELEZNÉ.
Prezentace – výklad učiva
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název materiálu: Nerostné suroviny
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Nerudní suroviny 5. ročník
Těžební průmysl.
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
Transkript prezentace:

Rudy Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Přírodověda 5. ročník Druh materiálu : výklad s prezentací Anotace : výklad učiva doplněný obrazovým i materiály Klíčová slova : nerudní suroviny, rudy, energetické suroviny Datum vytvoření : 11.3.2011 VY_32_INOVACE_502

Nerosty a horniny jako součást neživé přírody povrch naší planety pevnina – ve vysočinách, v nížinách překryty půdou i na dně moří a oceánů těžené a člověkem využívané horniny a nerosty – nerostné suroviny

Nerostné suroviny nerudní suroviny (stavební kámen) rudy (železné rudy, drahé kovy) energetické suroviny (uhlí)

2) Rudy železné rudy drahé kovy

Železné rudy železo získáváme z železných rud tavením v hutích zpracování kusového železa v železárnách – v drátovnách dráty a pružiny, ve válcovnách potrubí a plechy, v ocelárnách zušlechtění vlastností železa na pevnější, pružnější a odolnější ocel nevýhodná vlastnost - koroze

Hutě – vysoké pece

Drátovna

Válcovna

Ocelárna

Magnetit

Drahé kovy zlato stříbro vzácné a krásné vysoká cena šperky v minulosti peníze

Zlato

Dobývání a využití zlata žlutý nerost v přírodě vzácný hlubinné doly – zlatonosné žíly rýžování zlata v zlatonosných řekách každý stát – státní poklad ve zlatých cihlách

Stříbro

Dobývání a využití stříbra bílý kovový nerost v hlubinných dolech – ve středověku nejbohatší naleziště v Čechách – Kutná Hora, Jihlava výroba šperků elektrotechnika

Zdroje http://www.zschemie.euweb.cz/zelezo/vysoka_pec.jpg http://i.lidovky.cz/09/093/lngal/ABC2defc7_hute.jpg http://i3.cn.cz/1225262954_200810290024_EEE_1.jpg http://www.mmspektrum.com/multimedia/image/19/1985_big.jpg http://image.tn.nova.cz/media/images/750x750/Oct2008/419817.jpg

http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/mineral/fotv/magnetit_1.jpg http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/rudy/zlato%2004_resize.JPG http://4.bp.blogspot.com/_8E5XNyJtZz8/S95o1mt1TsI/AAAAAAAAABE/dOXiocMV6Rc/s400/zlat%C3%A9+%C5%A1perky1.jpg http://investicnizlato.com/wp-content/uploads/2010/12/10023.jpg http://stribrne-sperky.kx.cz/userfiles/image/jewellery1.jpg Přírodověda 5 Učebnice pro 5. ročník základní školy – Člověk a jeho svět - nakladatelství Nová škola