WWW.ZLINSKEDUMY.CZ Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám
Advertisements

Digitální reprezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Základy informatiky úvod
Co je to informace? Informace je smysluplné sdělení, skládající se z jednotlivých údajů z latinského in-formatio = utváření, ztvárnění v Informatice:
Informatika I 5. a 6. hodina 3. Týden.
Jednotky informace Bity, bajty a tak dál….
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Historie počítačů současnost.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Sloupcová sazba a oddíly
Počítačové sítě – teorie
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Informační a komunikační technologie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Teorie informace Název školy
Základní pojmy V informatice.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Topologie počítačových sítí
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – úvod, základní pojmy Ročník:3. Datum.
Data Přednáška z předmětu Počítače I Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL 1.
Ukládání čísel v počítači 1
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Národy světa Název školy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Socioekonomická geografie
Opakování hardware a software.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Vlastnosti stránky a tisk
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Užití vektorového součinu
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Barevné modely Název školy
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Elektronická pošta Název školy
Jak pracuje počítač Název školy
Socioekonomická geografie - opakování
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Převody mezi číselnými soustavami 1
Množství informace a číselné soustavy.
Digitální fotoaparáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Poznávání krajů moravských
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Úvod do počítačových sítí
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Jednotky Číselné soustavy
Kontingenční tabulky a grafy Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Test číselné soustavy Název školy
2012 V.B GYMNÁZIUM JAKUBA ŠKODY Petr Gremlica, Viktorie Pospíšilová, Ondřej Bartók, Libor Lanč, Monika Pumprlová, Vendula Pírková JEDNOTKY INFORMACE.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Petr Fodor.
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Číselné soustavy - Opakování
Transkript prezentace:

Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMJednotky informace Označení DUMVY_32_INOVACE_17_1_01 AutorRNDr. Jana Úlehlová Datum Vzdělávací oblastInformatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací oborInformatika Tematický okruhDigitální technologie - digitalizace a reprezentace dat Ročník1.–4. ročník gymnázia

BITY, BAJTY A TAK DÁL… Jednotky informace

SPRÁVNĚ

 CHYBA!

Bit Základní a nejmenší jednotkou informace je bit 1 bit [značka malé b]  je schopen zaznamenat dvě hodnoty, které označujeme dvojkovými číslicemi 0 a 1 Název bit pochází z anglického termínu binary digit (dvojková číslice) Počítač je digitální zařízení a je založen na dvojkové soustavě  dva stavy se snadno technicky realizují (je/není napětí, vypnutý/zapnutý elektrický obvod, je/není prohlubeň atd.)

Bajt 1 bajt je řetězec 8 bitů Označujeme jej bajt, Byte (z angličtiny) nebo zkráceně velké(!) B V 1 bajtu můžeme zaznamenat osmiciferné binární číslo Počet různých hodnot zaznamenatelných v 1 bajtu je 2 8 = 256 Jeden bajt je obvykle nejmenší objem dat, se kterým dokáže počítač (resp. procesor) přímo pracovat, je to nejmenší paměťová buňka počítačové paměti s vlastní adresou

Násobné jednotky S bajty i bity se používají běžné předpony soustavy SI jako kilo-, mega-, giga-, tera- Např. Mbit, MB, Gbit, GB Z technologických důvodů se u počítačů při udávání např. přesné velikosti pamětí vychází z mocniny dvou Předpona kilo-  1 kB = 10 3 B = B (malé kilo)  1 KB = 2 10 B = B (velké kilo) = 1 KiB [kibibajt]  Jednotka KiB byla zavedena mezinárodním standardem IEC v roce 1999 a převzata do českých technických norem jako ČSN IEC v roce 2004

Přehled násobných jednotek JednotkaZnačkaBkBMBGB KilobajtkB MegabajtMB GigabajtGB TerabajtTB

Přehled binárních násobných jednotek JednotkaZnačkaVelikost v BMocnina KibibajtKiB MebibajtMiB GibibajtGiB TebibajtTiB

Poznámka V praxi se často binární předpony a klasické předpony soustavy SI prolínají a nevhodně zaměňují Bez znalosti kontextu může být někdy složité určit, jaký význam byl zamýšlen  rozdíl může dosahovat až několika procent (nejasnosti kolem skutečné kapacity prodávaných pamětí dokonce vedly k právním sporům) Starší generace více používají dříve zavedené malé a velké kilo, binární předpony se zatím prakticky užívají jen zřídka

KAŽDÁ OTÁZKA MÁ ALESPOŇ JEDNU SPRÁVNOU ODPOVĚĎ Převody mezi jednotkami

Příklad 1 Disk CD má kapacitu 700 MB. Kolik je to GB? 0,7 7 70

Příklad 2 Disk Blu-ray má kapacitu 25 GB. Kolik je to B? 25 tisíc 25 miliónů 25 miliard

Příklad 3 Vyznač správná tvrzení: 1 b = 8 B 1 B = 8 b 1 KiB = B

Příklad 4 V lokální síti se přenáší data rychlostí 400 Mbit za sekundu. Kolik se za 1 sekundu přenese kB?

Příklad 5 První osobní počítač IBM PC Model 5150 sestavený v roce 1981 měl kapacitu operační paměti 64 KB (KiB). Kolik je to bajtů B? 64 × ×

Zdroje Roubal, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: Teoretická učebnice. 1. vydání. Brno: Computer Press, a. s., s. ISBN Wikipedie. Bit [online]. [ ]. Dostupné na Wikipedie. Bajt [online]. [ ]. Dostupné na Wikipedie. Binární předpona [online]. [ ]. Dostupné na