Hlavní zásady obsluhy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla a technika obsluhy
Advertisements

Složitá obsluha – charakteristika
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
stravovacích zařízení
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
STOLNIČENÍ KAVÁRNY A KAVÁRENSKÉ HERNY
Kavárny Střední odborná škola Otrokovice
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘDCÍCH
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.03 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.12 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
VY_32_INOVACE_11_ODV_651_Str
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:1. Téma:
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Obor: H/01 Kuchař-číšník
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování
Obor: H/01 Kuchař-číšník
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Bc. Daniel Vančura Francie.
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ BANKETNÍ OBSLUHA Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ
PORCELÁNOVÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME
Bary Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Podávání vína Stolničení KC1.
Inventář na úseku obsluhy, charakteristika
Raut.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_394 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvíz Kvíz
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
H ISTORIE POHOSTINSTVÍ Pohostinnost je jedna ze základních vlastností člověka. Úroveň je poměrná úrovni společnosti a jejímu rozvoji. Původně byla poskytována.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_ZADANKA_NA_INVENTAR_CATERING_PREZE NTACE_10 Název školyStřední.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Základy stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík
I NVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY Inventář = předměty používané při obsluze.
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH Obsluha v letadlech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického.
Technika obsluhy – Vinárny
Příprava místnosti a slavnostní tabule
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zakládání inventáře na slavnostní tabuli
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kategorizace hostinských zařízení a nabídka produktu stravovacích zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Slavnostní hostiny Rozdělujeme podle dvou základních kritérií
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

Hlavní zásady obsluhy

Hlavní zásady obsluhy 1.Bezpečnost práce 2.Rychlost 3.Přesnost a spravedlivost 4.Nehlučnost 5.Klid při obsluze 6.Hygiena a estetika

Gastronomický slovník Abzac-Příruční stůl Agrafa-drátěný košíček na šumivé víno After dinner drink-nápoj podávaný po jídle Á la carte -druh jídelního lístku Á la menu -pevná sestava jídel Brunch-pozdní snídaně Degustace -ochutnávání Naperon -krycí ubrus Couvert -založení inventáře pro jednu osobu Degustace-ochutnávání Demi sec-polosladký Dranžírování -výraz pro práci s nožem Filírování -krájení na plátky

Gastronomický slovník Amaro-hořký Banket-slavnostní hostina s tabulí Before dinner drink-nápoj před jídlem Bianco-bílý, sladký Bitter-hořký Bitterflasche-dávkovací (stříkací) láhev Brandy-destilát z vína Terina -polévková mísa Coffeebreak-přestávka s občerstvením Cognac-destilát z vína ze stejnojmenné oblasti Commi-pomocný číšník Frapování-rychlé chlazení nápojů Gurmán-labužník

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA OBSLUHY Chování číšníka Správné držení těla při chůzi Při práci u stoly příjemný výraz obličeje Používáme příručník,elegantní držení inventáře,přiměřené a přesné pohyby,zručnost a zřetelná jistota

Používání Inventáře V levé ruce se nosí inventář a pravá slouží k manipulaci Úprava stolů při přijetí hosta -nejprve se upraví stůl dle počtu příchozích hostů a poté dle objednávky Tácky -používáme při servisu menšího počtu polévek a nápojů při manipulaci s příbory,při sklízení použitého skla -ukládáme je na příruční stoly -prostíráme je ubrouskem Plata Používáme při servisu většího počtu pokrmů a nápojů Velká plata -pokládáme při servisu pokrmů a nápojů na příruční stůl,dále nosíme pokrmy v rukách a nápoje na táccích

Nošení tácků,podnosů Kavárenské Na polévky a nápoje Na nošení jídla

TECHNIKA NOŠENÍ INVENTÁŘE 1. Z kuchyně transportujeme pokrmy na platech, vozících nebo v rukách 2. Plata s pokrmy pokládáme na příruční stůl 3.Používáme příručník 4.Servis zprava, při překládání z mís z leva 5.Respektujeme společenská pravidla, nerušíme hosty při jídle, najednou obsluhujeme, najednou sklízíme 6.Studené přílohy můžeme založit předem 7.Omáčníky se lžičkou zakládáme vlevo, bez lžičky vpravo 8.Talíř před hosta klademe tak, aby znak byl čitelný

TECHNIKA NOŠENÍ INVENTÁŘE 9.Talíř před hosta klademe tak, aby znak byl čitelný 10.K přílohám stačí polévková lžíce, k pokrmům celý bajlak 11. Dochucovací prostředky zakládáme v dosahu hostů 12. Obsluha každého hosta má být kompletní 13. Nejprve založíme salát a přílohu na levou stranu, potom talíř před hosta,popř. kompot na pravou stranu 14. Při ztížených podmínkách servisu obsluhujeme vzdálenější hosty jako první bez ohledu na společenská pravidla 15. Úprava pokrmů na talíři – při jedné příloze maso mírně vpravo a příloha      vlevo, při dvou přílohách maso v dolní části talíře, přílohy v horní, ozdoba      nemá zakrývat znak na talíři.

Druhy kaváren Podávají se zde snídaně a podle poptávky obědy a večeře kavárna – hotelová hala koncertní kavárna taneční kavárny minikino kavárny internetové kavárny video kavárny Klasické denní kavárny Především výběr teplých a studených nápojů Pokrmy jsou většinou doplňkového charakteru Jsou zařízeny pro dlouhodobý pobyt hostů Podávají se zde snídaně a podle poptávky obědy a večeře

Druhy kaváren Kavárny s odpoledním a nočním provozem Mají společensko zábavní charakter Většinou nabízejí reprodukovanou hudbu,večer se tančí Velké taneční kavárny bývají v centrech měst Nabízejí i různé programy Kavárny s hernami Herny pro společenské hry-šachy,dáma,domino Karetní herny Kulečníkový sál

Pravidla podávání jídla Dvojtalířový způsob Trojtalířový způsob

Obsluha v dopravních prostředcích Ve vlaku Restaurační vozy Jsou v samostatné vlakové jednotce menší část slouží k výrobě a skladování,větší k odbytu Veškerý inventář je zajištěn proti nestálým pohybu vlaku Restaurační vůz je otevřen po celou dobu provozu Posádka-vedoucí,číšník,kuchař pomocná síla

Obsluha v dopravních prostředcích Na lodi projížďky s hudbou a tancem-restaurace a středisko s občerstvením,větší lodě několik restaurací,kavárna,zábavní středisko Linkový provoz-pouze středisko s občerstvením

Obsluha v dopravních prostředcích V letadle je jednoduché, cestující sedí na svých místech a prostor ke konzumaci si vytvářejí sklopením desek umístěných na opěradlech pokrmy se připravují v letištních základnách a do letadel se přepravují v kontejnerech nápoje se podávají většinou láhvové, teplé se připravují na palubě letadla

Obsluha v dopravních prostředcích V letadle SORTIMENT bonbony, sendviče, trvanlivé pečivo, čokoláda, žvýkačky, cigarety v minibalení, studené nápoje, káva, čaj lihoviny pouze na objednávku a hotově placené SERVIS Hlavní jídla – na tvarovaných platech, celé menu je založeno na různě velkých miskách, k dispozici jsou odpovídající příbory a jednoporcové dochucovací prostředky. Používají se víceporcové vozíky. Nápoje – podávají se z plat nebo vozíků, zpravidla po sklízení plata s inventářem (jednoobrátkový inventář)

Pravidla nosení nápojů Správná teplota Správná sklenička Správné podávání

Společenská pravidla obsluhy V místnosti zůstává alespoň jeden číšník Hosty při konzumaci nerušíme Stát vzpřímeně Nekřičíme Nesedat si ani při požádání k hostovy

Potřebné pomůcky při obsluze Příručník Univerzální otvírač Poznámkový blok Pero Peněženka