Metalické kabely.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Advertisements

Technické prostředky počítačových sítí
Počítačové sítě Přenosová média
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet IV. - Thin-Ethernet Ročník:4.
Přenosová média (1) Fyzická média, kterými jsou přenášena data, hlasový signál nebo jiný typ signálu ke svému cíli Mezi nejběžnější přenosová média patří:
METALICKÉ PŘENOSOVÉ CESTY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Tato prezentace byla vytvořena
KABELÁŽ.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet V. - Thick-Ethernet Ročník:4.
YPOSIT – Ing. Monika Šimková.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet VI. - Twisted-Pair-Ethernet.
Programovatelné automaty rs485 RS422
11. Maturitní okruh Základní pravdila návrhu počítačové sítě
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-10.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Základy počítačových sítí Přenosová média
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Vzdálené počítačové sítě WAN
Pasivní prvky - doplňky
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
Historie Ethernetu Ethernet (od slova ether) –1973 Xerox - Robert Metcalf - propojení stanic Alto - myšlenka vysílání ke všem existujícím uzlům - 2,94.
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Topologie lokálních sítí Ing. Zdeněk Votruba Topologie sítí LAN (způsob, jakým jsou jednotlivé stanice mezi sebou propojeny) V současné době se používají.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Přenosová média Jan Suchánek. koaxiální kabel nízké pořizovací náklady, odolné vůči elektromagnetickému rušení, snadné připojení další stanice, nízká.
Seminář 1 Přenosová média
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Kabely.
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Strukturovaná kabeláž
Základní parametry kabelů
Základní pojmy Přenosová technologie Nezaručuje právo vysílat
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Počítačové sítě 11. Ethernet © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● statický a dynamický.
Strukturovaná kabeláž. Strukturovaná kabeláž 1 Strukturovaná kabeláž je univerzální integrovaný kabelážní systém, který slouží pro potřeby přenosů dat.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Počítačové sítě VY_32_INOVACE _SITE_12. PODSTATA PŘENOSOVÝCH MÉDIÍ  Základní fyzikální principy  Rozdělení  přenosová média vodivá  přenosová média.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Počítačové sítě 11. Ethernet
Seminář 1 Přenosová média
Seminář 1 Přenosová média
Topologie počítačových sítí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Počítačové sítě.
Výroba UTP kabelu s konektory RJ-45 pro připojení počítače k síti
Síť Token Ring (12) Komunikace v sítích Token Ring probíhá na principu popsaném v kapitole Token passing Jako AM (Active Monitor) pracuje souborový (popř.
P čítačové siete Lokálne počítačové siete (LAN)
Síť ARCnet (1) ARCnet (Attached Resource Computer Net-work) je síťová architektura pracující v zá-kladním pásmu Původně byla vyvinutá jako firemní síť.
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
10Base2 # # # # # # # Tenký (thin) Ethernet
Transkript prezentace:

Metalické kabely

Typy kabelů Koaxiální kabely Kroucená dvojlinka tlustý koaxiál tenký koaxiál Kroucená dvojlinka nestíněná stíněná

Koaxiální kabely tlustý koaxiál (thick nebo yellow) - používá jako přenosové médium až pětkrát stíněný koaxiální kabel, délka segmentu může být max. 500 m. Na kabel jsou připevňovány transceivery (odbočky), stanice může být max. 50 m od transceiveru. Transceivery musí být připevňovány ve vzdálenostech násobku 2,5 m (na kabelech bývá označení).

Koaxiální kabely tenký koaxiál (thin nebo cheapernet) - používá jako přenosové médium až dvakrát stíněný koaxiální kabel, délka segmentu kabelu může být max. 185 m (i když existují i varianty karet umožňující délku až 305 m). Na jednom segmentu může být maximálně 25 stanic. Kabel se značí také RG-58.

Kroucená dvoulinka kroucená dvoulinka (twisted pair). Jeden kabel je tvořen 4 páry. Maximální vzdálenost je 100m od aktivního prvku k druhému. Základním parametrem tohoto kabelu je impedance 100 Ohm. Terminátory se nepoužívají, protože kabel je vždy na obou koncích připojen do aktivního prvku, kde se přímo řeší i impedanční přizpůsobení. Používá se hvězdicová topologie. Další běžné označení pro sítě tvořené kroucenou dvoulinkou je strukturovaná kabeláž. Konektory nebo zásuvky jsou typu RJ-45.

Kroucená dvoulinka nestíněná (UTP – unshielded twisted pair) – pro použití v běžných podmínkách stíněná (STP - shielded twisted pair nebo FTP - Foiled Twisted Pair) – celý kabel je stíněn buď opletením (STP) nebo kovovou fólií (FTP) Někdy se označení STP používá pro kabely, které mají stíněný každý pár zvlášť. Takové kabely však mívají impedanci 150 Ohm.

Zapojení RJ-45 Specifikace 568-A a 568-B se liší v tom, že má zaměněn zelený pár s oranžovým. Základní informací je, že na konektoru nejsou jednotlivé páry zapojeny postupně, ale stylem 1-2, 3-6, 4-5 a 7-8. RJ-45 RJ-11

Otázky Jaké metalické síťové kabely známe? Co je to transceiver a co „BNC-téčko“? Jaká je max. délka segmentu tenkého koaxu? Jakou vlastní impedanci má UTP? Jaké je zapojení konektoru RJ-45?