Vietnamci Náboženství Strava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ŠKOLA V PŘÍRODĚ Orlík
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Název Výživová pyramida
Mexická kuchyně.
Příprava stravy v rodině
BEZMASÉ POKRMY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
KATALOG PIVA A POCHOUTEK
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Strava při zánětu jater
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BE soup 1 Kuřecí vývar se zeleninou a rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Rajská s těstovinou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
ÚTERÝ Polévka Risi - bisi 20,- Kč Polévka Fazolová s uzeninou 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová s paprikou 25,- Kč.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
STŘEDA Polévka Hovězí vývar s játrovou rýží 20,- Kč Polévka Jemná zeleninová polévka se smetanou 25,- Kč.
GHANSKÉ KUŘE NA ZELENINOVÉ OMÁČCE (Mustafa) 14/10/15 | Recept | GhanaGhana
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Buddhismus Albert Procházka, Samuel Mann, Tadeáš Petrů, Slávek Rydval.
Specifika podávání stravy, úpravy stravy a kultura stolování v domově seniorů ve Forde. TEREZA SEDLMAYEROVÁ 3.A, DENISA PROCHÁZKOVÁ 2.O.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 18 – Buddhismus NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí.
Buddhismus Buddhismus odvozuje své pojmenování od jména prince SIDDHARTY GAUTAMY(asi 563 – 483 př.n.l.), který po svém duchovním probuzení přijal jméno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Zeleninový vývar s hvězdičkami
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Kuřecí vývar se zeleninou a rýží
Zeleninový vývar s krupicovými dukátky
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
PESTROST STRAVY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Marcela Holubová
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Buhismus David Lučný :D (budha).
Určete nesprávná tvrzení
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

Vietnamci Náboženství Strava

Nejrozšířenějším náboženstvím u Vietnamců je buddhismus, zejména v mahájánové formě 86%, křesťanství (katolíci 7%, evangelíci 1%), dále taoismus, konfucianismus a islám.

V České republice žije podle oficiálních odhadů asi 30 000 osob vietnamské národnosti.Neoficiální čísla udávají počty podstatně vyšší.Učitelé si vietnamské děti pochvalují: průměrný prospěch vietnamských dětí na základních školách je 1,5 na středních 1,9 a na vysoké často končí s červenými diplomy.Umějí dva, někdy tři jazyky.Učitelé se shodují, že patří ve školách k nejchytřejším.

Buddhova socha s aurou, která podle textů měla vyzařovat z jeho těla. Buddha,vlastním jménem Siddhártha Gautama, podle legendy Kušinagara podle théravádové tradice žil v letech 623 - 543 př.n.l.) je zakladatelem buddhismu. Jméno Buddha znamená probuzený, osvícený.

Život Siddhárthy Gautamy Narodil se jako princ královského rodu Šákjů. Do 29 let žil pohodlným životem syna místního vládce, oženil se a měl syna. Poté opustil domov.Nakonec podle legendy ve věku 35 let objevil střední cestu, která se vyhýbá všem krajnostem a dosáhl probuzení, konečného osvobození z utrpení a koloběhu životů.45 let předával své učení,mnichům,laikům, zemřel u Kušinagary obklopen svými mnišskými následovníky.

Stravování Vietnamců

Co Vietnamci rádi jedí za maso? Dá se říct,že jedí skoro všechno co se hýbe. To je kuřecí,vepřové,králičí či hovězí maso, zvěřinu, drůbež, ryby, kraby, krevety, sépie, škeble, úhoře a další mořské plody. V druhé polovině lunárního měsíce jedí především maso ze psa. Mezi nejoblíbenější pochoutky patří had,myš,kočka nebo veverka.

Ovoce, zelenina a koření Výhradně používají syrovou zeleninu a ovoce. Druhy ovoce - jujuba,khaki,dračí oko, mangostýn, anona, kumkvaty, pomalo(druh grapefruitu),exotický druh třešně a vodní jablko Originální koření je rybí omáčka nazývaná nuoc mam.Můžeme ji kombinovat s česnekem,cukrem,octem,chilli a citrusovou šťávou.

Příloha a nápoje Součástí téměř všech vietnamských jídel je rýže. Vyrábí se z ní těstoviny,rýžový papír,sladkosti,rýžový ocet nebo škrob,a také rýžový alkohol. Mají dostupné všechny základní druhy nápojů – od minerálních vod přes džusy po pivo,nebo tvrdý alkohol. Seženeme zde džusy z čerstvého ovoce,taky čaj a kávu. Kávu podávají hodně silnou a sladkou

Slavnostní jídla I chudé rodiny utratí při mimořádných příležitostech velké množství peněz a dopřejí si pokrmy,jež se za normálních okolností nemůžou dovolit.Oslavy Nového roku se neobejdou bez tradičního slaného koláče bánh chung. Běžně se kandují meruňky,jablíčka,zázvor,dýně,kokos.Oblíbené jsou nakládané meruňky,v nichž se kombinují všechny chutě,pálivý kandovaný zázvor nebo nakládaný kokos.Z dalších pokrmů je to maso v rosolu, vařené kuře,vepřová dušená šunka a miska slavnostní lepkavé rýže.