Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Technologie pro publikování na webu 1
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
WWW stránky.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Základní struktura, metainformace
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Základy HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TNPW1 Cvičení
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Stránka je základní pracovní plochou, na kterou tvoříme dokument – píšeme text, vkládáme objekty… Možnosti nastavení vzhledu stránky jsou široké – okraje.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Grafická úprava seminární práce
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Centrování, Box model, Plovoucí fotogalerie Ing. Jiří Štěpánek.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
HTML (XHTML) 2. 2 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Odkaz může ukazovat na různá místa v internetu, na další Vaše internetové stránky nebo obrázky či jiné dokumenty.
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM16.
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
ROZLOŽENÍ STRÁNKY Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Excel úpravy grafu, karta Rozložení
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Tabulky v textu VY_32_INOVACE_10_2_15_AP.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
ACCESS SESTAVY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Úvod Excel – tabulkový procesor. Řádek vzorců – zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Označená aktivní buňka Pozice aktivní buňky.
HTML - vložení obrázku značka pro vložení obrázku : <img>
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS WORD 2010 – záhlaví a zápatí Co se všechno naučíme??? Jak vkládat.
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS Word Co se všechno naučíme??? Automatické číslování stránek.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu.
Tvorba webových stránek - tabulka
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP CZ.1.07
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek

 číslované (ordered list)  Jednotlivé položky (list item) ▪ vlastní číslování: „value“  nečíslované (unordered list)  Jednotlivé položky opět (list item) ▪ vzhled odrážek lze měnit (příp. odrážku skrýt)  seznam definic (definition list)  obsahem jsou položky definice ▪ mají řádkový obsah  a po každém je vždy vysvětlení ▪ má blokový (víceřádkový) obsah

XHTML kód: Položka 1 Položka 2 Položka 3 V prohlížeči se zobrazí: Položka 1 Položka 2 Položka 3

XHTML kód: Položka 1 Položka 2 Položka 3 V prohlížeči se zobrazí: 1. Položka 1 2. Položka 2 3. Položka 3

 nečíslované (unordered list)  nezáleží na pořadí položek  např. seznam požadavků či vlastností  číslované (ordered list)  záleží pořadí položek  např. postup činnosti, pořadí kritérií, výsledky soutěže, požadavky řazené dle důležitosti, apod.  položky čísluje automaticky prohlížeč  seznamy lze vnořovat pro vytvoření struktury  i do a naopak  vložený seznam je vložen v položce nadřazeného seznamu

 Slouží výhradně k prezentaci dvourozměrných dat  Bývávaly zneužity k definici rozložení stránky, takové použití je nepřípustné  Tabulka:  Název tabulky:  Řádek: ▪ Buňka: ▪ Buňka záhlaví:

Příklad kódu tabulky Text popisku tabulky Roční zisk Pokles/nárůst Pobočka 1 6,3 mil +11,5%

Pobočka 2 +15,2 mil 16,7% Pobočka 3 4,5 mil -8,5%

Roční zisk Pokles/nárůst Pobočka 1 6,3 mil +11,5% Pobočka 2 15,2 mil +16,7% Pobočka 3 4,5 mil -8,5%

Tabulka (kostra tabulky) Řádek tabulky Buňka Záhlaví sloupce (buňka) - Obsah této buňky (hlavičky) se zobrazuje v různém formátu v závislosti na prohlížeči

Titulek tabulky - Formát popisku je implicitně také závislý na prohlížeči Záhlaví tabulky - Ohraničuje skupinu řádků tabulky, považovaných za její hlavičku - Slouží pro opakování hlavičky při vícestránkových výstupech - V tabulce může být použito jen jednou - Záhlaví tabulky není v XHTML 1.0 povinné, ale je vhodné

Zápatí tabulky - Obdoba záhlaví tabulky - Koncovou značku lze vynechat Oddíl tabulky - Vytváří samostatný oddíl tabulky - Oddíly se nemohou prolínat - Oddíl může obsahovat pouze řádky, tvořené elementem - V prohlížeči se vizuálně oddělí jednotlivé oddíly - Koncovou značku lze vynechat

align … horizontální zarovnání vůči nadřazenému elementu border … ohraničení tabulky cellspacing … prostor mezi buňkami tabulky cellpadding … prostor mezi okrajem buňky a jejím obsahem width … šířka tabulky (lze zadat absolutně v pixelech nebo relativně v %)

 Slouží k reprezentaci 2D dat  V žádném případě se nezneužívá k tvorbě rozvržení stránky  Měla by mít více jak jeden řádek i sloupec, jinak postrádá smysl  Oddíly tabulky (hlavička, tělo, patička) je doporučeno používat