Technologické řešení budoucnosti Manažerská informatika 2 Nikolay Kulbakov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Z obnovitelných zdrojů
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
ENVIROS EGÚ BRNO, UJV ŘEŽ, VUPEK-ECONOMY 10. prosince 2008 Udržitelný rozvoj energetiky projekt v programu TRVALÁ PROSPERITA presentace průběžných poznatků.
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
Sluneční elektrárna.
Výroba elektrické energie - obecná část
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Vysoká cena ropy mnoha lidem způsobuje značné problémy. U autodopravců nebo jiných firem, které jsou závislé na vysoké spotřebě paliv, může vysoká cena.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Alternativní zdroje energie
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Jaderná energie.
Výroba a rozvod elektrické energie
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Registrační číslo projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Zdroje energie.
Oddělení vodíkových technologií
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
Odvětví průmyslu Česka
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Zásoby surovin Řešení pro budoucnost A. Rybárová 4.A.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Využití energie Slunce
Temelín.
Výroba elektrické energie - obecná část
Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice postavena v r a svým výkonem 800 MW je nejvýkonnější elektrárnou spalující.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Těžký průmysl Energetika.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Energetická (ne)bezpečnost
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Vojtěch Razima Societas Rudolhpina
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Technologické řešení budoucnosti Manažerská informatika 2 Nikolay Kulbakov

OSNOVA Výchozí situace Technologie Fáze projektu Etapy projektu

Výchozí situace Předpovědi zní: světové zásoby ropy lidstvu bude stačit maximálně na 50 let zásoby zemního plynu na 70 let lidstvo v nejbližší době pocítí následky globálního oteplování způsobené emisi CO2

ENERGIE::SLUNCE Energie Slunce, která se dostává na Zemi za 40 minut, se rovná globální roční spotřebě energie celého lidstva

ENERGIE::SLUNCE::USA 625 tisíc km 2 plochy USA je vhodná pro stavbu solárních elektráren. Toto území ročně zachycuje 4,748 mil. TJ sluneční radiace. Transformace 2,5% této energie zajisti spotřebu energie pro celé USA. Statní program má za cíl zajistit aby roku % elektřiny a 35% veškeré energie byla vyrobena prostřednictvím slunečních elektráren.

ENERGIE::VÍTR Vítr muže poskytnout 7-krát více energie než je celá dnešní spotřeba. Tento výpočet zahrnuje možnosti dnešních technologií, které transformují jen 1/5 energie zachyceného větru. Prudký vítr stále fouká vysoko nad úrovní moře nebo na otevřeném moří a u pobřeží oceánů. Perspektivně vypadá výstavba tisíc větrních elektráren v otevřeném moří nedaleko pobřeží.

ENERGIE::VÍTR::MOŘE Mořské věterní elektrárny již dnes vyvíjí: nizozemská Blue H norská Sway. Elektrárna bude vyrábět 5 MW, což zajisti potřeby 5000 domácnosti. Životnost zařízení 200 let Cena přibližně $25 mil. za jednu věž.

ENERGIE::VÍTR::USA USA: američtí vědci spočítali že energie větrů pobřeží Atlantického oceánu a Pacifiku,několika násobně převýší potřebu energie celého USA. Strategický rozvojový program USA má za úkol zvýšit podíl větrných elektráren ve výrobě elektřiny až na 20%. V roce 2012 USA začíná výstavbu mořské elektrárny, 150 věží u pobřeží státu Delaware budou vyrábět elektřinu pro 50 tisíc domácnosti.

Transformace energie slunce Pozemní solární elektrárny Létající solární elektrárny Na základě: sluneční baterie fotosyntézy Transformace energie do: elektřiny tepla

Transformací energie větru Pozemní Mořské Létající

Transformací energie toků vody V řekách V oceánech přílivy vlny mořské toky

Ostatní způsoby získávání energie Transformace tepla planety Transformace energie hluku, gravitace Spalováním bio-paliva – vedlejší produkt CO 2 Jaderné elektrárny Termojaderné elektrárny – nacházejí se ve fází výzkumu, navzdory všem očekáváním lasery které pracují na fluoru a spouští termonukleární reakcí tvoří velice toxický odpad.

Ceny výroby elektřiny za 1 kWt/h, v USD USARF Atom0,040,011 Slunce0,080,05 GEO 0,04 V í tr 0,02 Hydro 0,005

Využití energie v dopravě: Pozemní doprava Lodní doprava Letecká doprava Transkontinentální doprava

Technologie dopravy energie Elektrolýza a palivové elementy na vodíku Pro výrobu jednoho m 3 vodíku elektrolytickým rozkladem vody je potřeba 6 kWt/h. Další energie je potřebná pro chlazení a stlačení vodíku. Spotřeba auta je 1 m 3 na 10 km. Cena, cca $8-$14 na 100 km. S pokrokem technologie a hromadnou výrobou se cena sníží.

Hybrid vs Vodík Hybrid – auto na elektrický pohon, zdrojem jsou akumulátory a benzinový elektrický generátor. Vodík - auto na elektrický pohon, které čerpá energii z reakce spojení kyslíku ze vzduchu a vodíku ve vodu.

Etapy zavedení technologii do našeho života: Projekt potrvá zhruba 30 let. Bude v sobě zahrnovat hlavní fáze pro definici cílů projektu a zdrojů, plánování, realizací a ukončení. Každá fáze proběhne ve čtyřech etapách, které budou propojeny takže budou tvořit kritickou cestu. Současně budou běžet ostatní procesy, které budou zajišťovat optimální realizací jednotlivých etap. Ročně budou probíhat závěrky a konference nacílené na hodnocení výsledků a koordinací.

1. Etapa : Nárůst podílu elektráren fungujících na principu obnovitelných zdrojů a nulové emisi CO2 Investice do vývoje a testování bezemisních technologii pro ostrou výrobu Doba trvání 5 let.

2. Etapa : Současné zavedení norem pro výrobce aut o minimálním podílu aut na elektrický pohon (každé desáté), dotace nebo daňové slevy pro rozvoj výroby vodíku a stavby a rozvoje distribuční infrastruktury. Dotované financování aut na elektrický pohon pro obyvatelé a sociální reklama. Doba trvání 5 let.

3. Etapa : Přechod světové výroby elektřiny na technologii s nulovou emisi CO2. Zvýšení minimálních norem výroby bezemisních dopravních prostředků (každý druhý). Infrastruktura pro výrobu a distribucí vodíku stalé dotována. Doba trvání 5 let.

4. Etapa : Ekonomika na 98% stojí na základě bezemisních technologii výroby energie. Poslední dopravní prostředky na benzin a naftu dojíždí svou životnost. Pod nátlakem vodíkové infrastruktury klesá ziskovost benzínové a naftové infrastruktury a tím motivuje všechny zbavit se starých dopravních prostředků v co nejkratší době. Doba trvání 5 let.

Přechod k obnovitelným zdrojům energie dle strategie USA Uhlí Ropa Hydroenergetika Vítr Sluneční teplo Plyn Jaderná energie Biomasa Sluneční světlo Geotermální energie Zdroj: Institute for Energy and Environmental Research