Dlouhodobý rozvoj sportovce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Zásady výživy sportovce
Trénink atletických skoků
Taktická příprava Michal Lehnert.
Základy sportovního tréninku
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
Technická, taktická a psychologická příprava
Žena a sport.
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Psychologie koučování
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Řízení sportovního tréninku
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Psychologie pro sportovní praxi
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
SPECIFIKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU DĚTÍ
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 7. Faktory ovlivňující realizaci pohybových aktivit - programů Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
jen pro vnitřní potřebu
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Didaktika TV; Martina Matúšková
Pohybové schopnosti a dovednosti
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
Kondiční příprava ve sportu
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Specifika a požadavky těchto skupin
Transkript prezentace:

Dlouhodobý rozvoj sportovce Long Term Athlete Development LTAD M. Faina - Italský fyziolog, universitní profesor, vedoucí lékař Italské cyklistické federace a účastník tří OH Volker Nolte ( CAN/GER )

Význam LTAD LTAD je filozofie, názor na funkci a poslání sportu v současné společnosti Identifikuje cíle sportovního systému a poskytuje návrhy řešení problémů Je průvodcem plánování pro dosažení optimální výkonnosti ve všech vývojových etapách sportovní přípravy Na vědeckém základě zobecňuje empirické znalosti trenérů

Motto systému Zdraví, zdatnost a správný životní styl celého národa, ale i zisk medailí na vrcholných světových soutěžích je vedlejším produktem efektivně fungujícího systému sportu.

Omyly sportovních systémů Mládež je často přetěžována účastí v soutěžích, ale není dostatečně fyzicky připravena, chybí systematický sportovní trénink Tréninkové schéma dospělých a jejich závodní kalendář je bez úpravy používán v přípravě mládeže Tréninkové programy mužů jsou aplikovány ve sportovní přípravě žen Kalendářní věk je určující při návrhu tréninkového zatížení ve věku 11 – 16 let, nerespektujeme biologický věk dospívajícího sportovce

Omyly sportovních systémů Nejsou zohledněny kritické, nebo naopak optimální periody při vytváření tréninkových adaptací organismu Nejlepší odborníci jsou zainteresováni pouze v přípravě elitních sportovců ( ti by se měli hlavně angažovat při přípravě mládežnických družstev ). Nedostatek integrace sportovní vědy a výzkumu do procesu přípravy ( sportovní medicína, specifické technicko-taktické poznatky…)

Závěry Chyby ve sportovního programu dítěte ( kritická období jsou 6 – 10 a 10 – 16 let ) nemohou být již plně napraveny a sportovec nedosáhne maximálního rozvoje svých genetických předpokladů Obvyklým jevem sportovní přípravy dětí je nedostatek obecných pohybových činností - u chlapců do 12, u dívek do 11 let Trénink je zaměřen na výsledek a ne na samotný „proces“. Častou chybou je příliš velké množství různých soutěží a nedostatek komplexního rozvoje mladého sportovce

Závěry - předčasná specializace Předčasná specializace přispívá zejména k Jednostranné zátěži pohybového aparátu Zvyšujícímu se riziku zranění z přetížení pohybového aparátu Možnost vzniku „syndromu vyhoření“.. Možnost předčasného odchodu a přerušení sportovní přípravy

Faktory, ovlivňující LTAD Pravidlo deseti let Základy Specializace Růst, vývoj, dozrávání Rozvoj výkonnosti Periodizace Soutěžní kalendář

10 let 10 000 hodin 1. Pravidlo deseti let Abyste excelovali v jakékoliv činnosti, je třeba deset let usilovného tréninku. H.Simon Nobel Laurente Pravidlo deseti let nebo deseti tisíc hodin. Erikson a Carness 10 let 10 000 hodin

2. Základy FUNdamentals

Fyzická ( tělesná ) gramotnost FUNdamental motor skils FMS FUNdamental sport skils FSS FMS + FSS = Physical literacy Dívky 11 let, chlapci 12 let

Pohybové dovednosti Otevřené a uzavřené dovednosti - uzavřené dovednosti neovlivňují ani změny přírodního prostředí, ani akce protivníka a můžeme předpokládat relativně stálé podmínky. Zatímco otevřené dovednosti jsou ty, při kterých je reakce soupeře nebo změna podmínek prostředí proměnná a sportovec je nucen svojí pohybovou činnost uzpůsobovat situaci. Při posilování s činkou nemusí sportovec reagovat na protiakci soupeře a může tedy být řazeno k uzavřeným dovednostem.

Pohybové dovednosti Hledisko časového okamžiku: Dovednost má určený počáteční a konečný moment, jako například vrhy, skoky, kopy… Cyklické dovednosti ( běh, plavání, cyklistika.. ) nemají podobný bod začátku a konce a v určité časové periodě se opakují. Složené dovednosti se sestávají z řady po sobě jdoucích jednotlivých dovedností, vzniká tak nový pohyb specifické sekvence, vzniká tak nová dovednost..

Pohybové dovednosti Hledisko způsobu řešení pohybového úkolu: Motorické dovednosti a dovednosti, závislé na způsobu řešení úkolu - v případě motorické dovednosti je rozhodujícím faktorem úspěšnosti kvalita provedení pohybového schématu. U dovedností, závislých na způsobu řešení úkolu, je úspěch spíše určen rozhodnutím o způsobu provedení pohybového úkolu, než úrovní samotného provedení.

Motorické učení Slovní popis úkolu, získávání informací Motorické učení – optimální provedení pohybu efektivním způsobe Vytvoření dynamického stereotypu - zautomatizování činnosti, je zaměřena na vytvoření pohybového stereotypu, který nevyžaduje vědomou pozornost

3. Specializace Sporty s rannou specializací Gymnastika Moderní gymnastika Krasobruslení Skoky do vody Plavání ( věk 8 let ) Další? Sporty s pozdější specializací: Jsou to ty ostatní, předčasná specializace přispívá k: Jednostranné zátěži pohybového aparátu Zvyšujícímu se riziku zranění z přetížení pohybového aparátu Možnost vzniku „syndromu vyhoření“.. Možnost předčasného odchodu a přerušení sportovní přípravy

4. Růst, vývoj, dozrávání Sportovec může mít rozdíl 4 – 5 let mezi biologickým a kalendářním věkem!!!

Růst - dívky

Růst - chlapci

5. Rozvoj výkonnosti Vytrvalost Síla Rychlost Obratnost Ohebnost

Vytrvalost Dobrých tréninkových adaptací na zatížení vytrvalostního charakteru dosahujeme.již na počátku akceleračního období růstu: 10 – 11 let u děvčat 12 – 13 let u chlapců

Silové schopnosti možno dosáhnout dobré tréninkové odezvy na zatížení po prvních menstruacích Přírůstky v rozvoji silových schopností před tímto obdobím jsou dány pouze zlepšením motorické koordinace - zlepšením funkcí CNS!!!

Silové schopnosti možno dosáhnout dobré tréninkové odezvy na zatížení 12 – 18 měsíců po dosažení vrcholu v přírůstcích výšky Přírůstky v rozvoji silových schopností před tímto obdobím jsou dány pouze zlepšením motorické koordinace - zlepšením funkcí CNS!!!

Rychlostní schopnosti Trénovatelnost rychlosti rychle ubývá s věkem Období, vhodná pro rozvoj rychlostních schopností: Dívky Období I. 6 - 8 let Období II. 11 - 13 let Chlapci Období I. 7 - 9 let Období II. 13 – 16 let

Rychlostní schopnosti Období I. hbitost, čilost, pohyblivost změny v rychlosti, změny směru… rychlost jednotlivých částí těla Zatížení v intervalech kratších než 5 s Období II. rozvoj anaerobní, alaktátové kapacity rychlost v různých komplexních pohybových činnostech Zatížení v intervalech 5 – 20 s

Obratnost Trénovatelnost rychlosti rychle ubývá s věkem Období, vhodná pro rozvoj obratnosti Dívky 8 – 11 let let Chlapci 9 – 12 let ( pro sporty s pozdější specializací )

Ohebnost Trénovatelnost rychlosti rychle ubývá s věkem Období, vhodné pro rozvoj obratnosti 6 – 10 let

Rozvoj výkonnosti Úzká souvislost s biologickým věkem Vytrvalost Silové schopnosti Určení dle kalendářního věku Rychlost Obratnost Ohebnost

Dívky

Chlapci

Sedm stupňů vývoje veslaře Aktivní začátek – základní dovednosti ( 0-6 ) Základní rozvoj – základní motorické dovednosti ( ž 6-8, m 6-9 ) Učit se trénovat – základní sportovní dovednosti ( ž 8-11, m 9-12 ) Rozvoj trénovanosti – specifické sportovní dovednosti Příprava k závodům – rozvoj výkonnosti ( ž 15–21, m 16–23 ) Trénink pro vítězství – budování maximální výkonnosti ( ž 18- , m 19- ) Aktivní životní styl

Sedm stupňů vývoje veslaře Výběr talentů Aktivní začátek Základní rozvoj Učit se trénovat Rozvoj trénovanosti Příprava k závodům Trénink pro vítězství Aktivní životní styl třídění výběr talentů výběr specializace specializace dosažení vysokého výkonu

Sedm stupňů Aktivní začátek - běhání, plavání, základní gymnastické prvky… Základní rozvoj - hody, skoky, základy sportovních her… Učit se trénovat - široké spektrum pohybových činností, hry… Rozvoj trénovanosti - rozvoj předpokladů a schopností, specifické prvky ( učení veslařského pohybu ) Příprava k závodům - optimalizace výkonnosti, soutěže, výsledky závodů…. Trénink pro vítězství - maximální výkon, závod, stupně vítězů… Aktivní životní styl – zdravá a celoživotní sportovní činnost

Kruh fyzické aktivity Sportovní rekreace, Školní tělesná aktivní účast výchova Vrcholová výkonnost

Sportovní systém Sportovní rekreace Aktivně pro život Trénink pro vítězství Sportovní rekreace Vrcholová výkonnost Aktivně pro život Příprava k závodům Rozvoj trénovanosti Zdravá a celoživotní sportovní činnost Sport pro všechny Učit se trénovat Fyzická ( tělesná ) gramotnost