Multimediální pomůcka k výuce didaktické techniky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.
Advertisements

Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Didaktická média v dějepisném vyučování
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Didaktické prostředky
Možnosti vizualizace výuky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Historie školy Původně zde byla v roce 1976 otevřena Zvláštní škola internátní v nově otevřených prostorách Na Vizině 28 ve Slezské Ostravě. V současné.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Základní škola, Březinská 1702, Vlašim
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Vyučovací formy-výuka v bloku
Vyučovací metody v přírodopise
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Kurikulum, metody výuky, didaktická technika
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
1 Prezentace Přírodopis lehce a zábavně – elektronická učebnice přírodopisu pro ZŠ
MGR. Rostislav Harenčák Interaktivní tabule přinášejí do výuky díky své dostupnosti moderní didaktickou pomůcku, která může efektivněji zapojit.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Didaktické prostředky Předměty a jevy sloužící k dosažení vytýčených cílů, zahrnují vše, co vede ke splnění výchovně-vzdělávacích cílů (Maňák, Švec, 2003)
Elektrické měřící přístroje VY_32_INOVACE_Tomalova_ Osciloskopy_mereni Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Didaktické prostředky
Elektronické doplňky k učebnicím fyziky pro ZŠ
Didaktika pro IVZ - přednáška č.3
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Kurikulum: obsah školní edukace
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Vyučovací metody v přírodopise
Multimediální technika – úvod
Transkript prezentace:

Multimediální pomůcka k výuce didaktické techniky Ukázka vzorové kapitoly

Obsah: 1. téma: základní pojmy, rozdělení prostředků didaktické techniky, význam a funkce prostředků didaktické techniky a učebních pomůcek ve vyučování 2. téma: prostředky vizuální techniky 3. téma: prostředky auditivní techniky 4. téma: prostředky audiovizuální techniky 5. téma: ostatní elektronické didaktické prostředky, nové směry ve využití DT – vizualizéry, interaktivní tabule, mobilní interaktivní systém… 6. téma: vybavení odborných učeben

1. téma: základní pojmy, rozdělení prostředků didaktické techniky, význam a funkce prostředků didaktické techniky a učebních pomůcek ve vyučování

Složky didaktické techniky: prostředky DT (přístroje a technická zařízení umožňující zprostředkování vizuálních, auditivních a audiovizuálních informací) - absolutní univerzalita učební pomůcky (jakékoliv vhodně zpracované učivo) - velmi specifická DT = materiální prostředek, který ovlivňuje práci učitele.

Učební pomůcky 2 hlediska posouzení správnosti a vhodnosti zpracovaného učiva: obsahové hledisko – posuzuje, zda učivo obsažené v pomůcce odpovídá současné úrovni poznané problematiky a je v souladu s cílem výuky daného typu školy - záležitost didaktiky daného vyučovaného předmětu. formální hledisko – řeší otázku, zda lze bez problémů předložit žákům pomůcku daným prostředkem DT (velikost písma, vhodný rozměr a podoba atd.) – záležitost předmětu didaktická technika Cílem předmětu DT je budoucí učitele naučit všechny zásady formální správnosti, které je nutné respektovat při tvorbě pomůcek a využívání DT.

Učební pomůcky Pomůcka poskytuje informace: obsahové (týkají se předkládaného obsahu – pojmy a vztahy mezi nimi apod.) interpretační (ukazuje, jak s předloženými informacemi pracovat). Pomůcka je velmi specifická – plně respektuje daný předmět, daný typ školy, ročník, téma i konkrétního učitele. Je vhodné žákům předkládat pomůcky postupně a interpretační informace zdůrazňovat svým výkladem.

Význam a funkce učebních pomůcek a prostředků DT ve vyučování napomáhají zvyšovat zájem žáků podporují koncentraci žáků podporují stálost pozornosti motivační fce vedou jak k osvojení učiva, tak pracovních metod rozšiřují informační možnosti v procesu vyučování a učení umožňují zprostředkování těžko slovně sdělitelného učiva umožňují věrnější poznání skutečnosti spojují teorii s praxí

Modernizace vyučovacího procesu Nejedná se o pouhé zavádění moderních prostředků DT do vyučovacího procesu, ale o následující sled fází. modernizace obsahu vyučovacího procesu, modernizace vyučovacích metod, zařazení moderních prostředků DT. DT nezkvalitní práci učitele, pokud bude brána sama o sobě jako konečný cíl učitelovy práce, nejde o „zkrášlení“ vyučování. Zařazení prostředků DT do vyučování není východiskem modernizace vyučovacího procesu. K němu dochází až v závěrečné etapě, tedy až poté, když z modernizace obsahu a volby moderních vyučovacích metod vyplývá nezbytnost použít prostředky DT k tomu, abychom mohli vybrané vyučovací metody co nejlépe využít.

Předpoklady pro využití učebních pomůcek a prostředků DT Důkladný rozbor vyučovací hodiny: stanovení struktury a těžiště hodiny Vybereme poznatky, k jejichž objasnění jsou učební pomůcky nezbytné* Technickou formu pomůcky i její zařazení do vyučovací hodiny odvodíme z její funkce v procesu osvojování daného poznatku Vyhodnocení vztahu mezi učební pomůckou použitou během vyučovací hodiny a materiály, které mají žáci k dispozici pro vlastní domácí přípravu (v učebnicích, sešitech, aj.) Postačí použití pomůcky v průběhu vyučovací hodiny nebo je vhodné, aby ji žáci měli k dispozici i pro domácí přípravu? Využití DT klade nároky na učitele – obsluha DT + správné zařazení učební pomůcky do vyučovacího procesu *kritériem je např. význam poznatku pro žáka, jeho místo ve struktuře vyučovací hodiny Ne vždy jsou pomůcky zařazeny do vyučování vhodně. Např. učitel je použije tam, kde je to jednodušší a ne tam, kde to je nejnutnější. To vede k verbalismu (obecná tvrzení nejsou konkretizována) a na druhé straně i k tomu, že si žáci pamatují příklady, ale postata jim uniká.

Členění učebních pomůcek podle míry pedagogizace* originální předměty: přírodniny, výrobky, dokumenty z praxe – účetní doklady a další formuláře, které se používají v praxi např. daňová přiznání apod. pedagogizované pomůcky: různá schémata, tabulky, grafy. v ekonomických předmětech budou převažovat s jejich pomocí objasníme řadu pojmů, které jsou hlavní náplní vyučovacího procesu na ekonomických studijních oborech. *tj. míry přizpůsobení pomůcek pro účely vyučovacího procesu Pedagogizované pomůcky jako např. specielně upravené (pedagogizované) formuláře, které vycházejí z formulářů používaných v praxi, avšak zdůrazňují jejich podstatné části a některé méně důležité vypouštějí, je vhodné použít zejména v nižších ročnících. Je to vhodnější, než použití formulářů originálních. (fólie)

Rozdělení prostředků didaktické techniky (podle toho, na které lidské smysly při použití DT působíme) 1. Prostředky vizuální techniky – působí na zrak 2. Prostředky auditivní techniky – působí na sluch 3. Prostředky audiovizuální techniky – působí současně na zrak i sluch Zbývající lidské smysly lze v některých případech zapojit, ale při jejich využívání nelze využít DT – pokud chceme zapojit např. hmat, čich, chuť budeme pracovat s reálnými předměty bez zprostředkování didaktickou technikou – více lze využít v mimoekonomických oborech. hmat – v přírodopise, biologii, textilní školy chuť – potravinářství čich – chemie (prvek bez zápachu), farmacie, kosmetika

Rozdělení prostředků didaktické techniky 4. Ostatní elektronické didaktické prostředky 5. Vybavení odborných učeben – díky vybavení odborných učeben si mohou žáci své vědomosti procvičovat, upevňovat a přeměňovat je na dovednosti.

1. Prostředky vizuální techniky a) pro nepromítané pomůcky Do této skupiny řadíme i tzv. flipchart, kde pomůckou je pedagogická kresba.

1. Prostředky vizuální techniky b) pro statickou projekci

1. Prostředky vizuální techniky c) pro dynamickou projekci

2. Prostředky auditivní techniky

3. Prostředky audiovizuální techniky

4. Ostatní elektronické didaktické prostředky Vizualizér Interaktivní tabule Hlasovací systém Interaktivní dotykový panel Kopírovací tabule Mobilní interaktivní systém

5. Vybavení odborných učeben Oblast vytváření dovedností. vybavení jazykových laboratoří vybavení laboratoří vybavení speciálních odborných učeben Součást vybavení odborných učeben: řídící systém videokonference přední a zadní projekce ovladače prezentací učebny výpočetní techniky, techniky administrativy, přednáškové auly…

Přínos vizuální techniky zrak je zhruba 10x rychlejší přenosový kanál než sluch, tj. množství informací, které získáme za stejný čas zrakem je 10x větší než množství informací získaných sluchem, vzrůstá množství zapamatovaných poznatků - protože k získání poznatků používáme dvě vstupní cesty, zvyšuje se množství zapamatovaných poznatků na více než dvojnásobek, využití vizuální paměti žáků, vizuální pomůcky upoutávají pozornost, vizuální pomůcky přinášejí změnu do vyučování a tím vzbudí zájem a motivaci. 87 % všech informací vnímáme zrakem, zatímco sluchem vnímáme pouze 9 %. J. A. Komenský: Velká didaktika – do učiva máme zapojovat všechny smysly – ve 20. kapitole: „Proto budiž učitelům zlatým pravidlem, aby všechno bylo předváděno všem smyslům, kolika možno. Totiž věci viditelné zraku, slyšitelné sluchu, vonné čichu, chutnatelné chuti a hmatatelné hmatu. A může-li něco býti vnímáno najednou více smysly, budiž to předváděno více smyslům.“

Přínos auditivní techniky Využití zejména v přírodopise (zvuky zvířat), hudební výchově (hudební nástroje a díla), cizích jazycích (výslovnost) seznamují žáky se zvuky, které vyučující sám není schopen do výuky zařadit, zajišťují srovnatelné podmínky při výuce, zejména dodržení rychlosti při diktování textu*, umožňují přinést do výuky autentické záznamy a seznámit tak žáky s přesným zněním určitých názorů. Neumožňují využít ve vyučovacím procesu další lidský smysl. Působí na sluch stejně jako na něj působí svým výkladem i učitel. *lze využít např. v technice administrativy, v těsnopise, kde žáci prokazují svůj výkon v podobě psaní podle diktátu – předpoklad, aby žáci v různých skupinách psali stejnou rychlostí, aby bylo možné jejich výkony srovnávat. Jestliže vyučující využije zvukový nosič, vyhne se tomu, že by text diktoval sám někdy pomaleji jindy rychleji.

Přínos audiovizuální techniky Spojuje výhody vizuální a auditivní techniky: umožňuje žákům představit přirozené prostředí umožňuje sledování jevů, které nelze přirozeně sledovat (protože jsou příliš pomalé nebo naopak příliš rychlé) může plnit motivační funkci zejména u složitější problematiky může vést i k novému poznání (tam, kde jsou smyslově vnímatelné poznatky cílem vyučovacího procesu – např. u různých psychomotorických dovedností) zvuk obrazové informace doprovází předem připraveným slovem. Nevýhody: nemusí vždy přesně navazovat na výklad učitele, protože je uceleným didaktickým materiálem a obsahuje tedy i určitý přístup k objasňování daného problému, nemusí vždy vyjadřovat názor učitele a jeho vztah k tématu, některé informace mohou postupně zastarávat, někdy vadí i to, že se učitelé během např. promítání stávají pasivním činitelem a ztrácejí kontakt se žáky.