Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu: Moderní škola Název materiálu: VY_32_INOVACE_CHEMIE1_17 Tematická oblast: Chemie pro střední školy Ročník: 2 Datum dokončení 10.11.2012 Anotace: Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s vlastnostmi vody Jméno autora: Mgr. Lenka Payerová
VODA
VLASTNOSTI Základní podmínka života, nezbytná pro život všech organismů na Zemi Vodní obal Země = hydrosféra Lidské tělo 50 – 70% Nejdůležitější rozpouštědlo Nemá barvu (ve větší vrstvě namodralá) Nemá zápach Vázaná ve sloučeninách CuSO4.5H20
ANOMÁLIE VODY – atypické hodnoty díky vodíkovým můstkům Tt = OoC teplota tání Tv = 100oC teplota varu ρ= 1000 kg.m-3 hustota
Výskyt ve 3 skupenstvích A) pevné tání kapalné B) pevné sublimace plynné C) kapalné vypařování plynné D) kapalné tuhnutí pevné E) plynné kondenzace kapalné F) plynné desublimace pevné
TĚŽKÁ VODA Obsahuje těžký vodík (deuterium D) V přírodě D2O : H2O 1 : 4500 molekul Stejné chemické vlastnosti, ale jiné fyzikální než H2O (Tv = 101,4oC, ρ=1000,1 kg.m-3) Vzniká jako odpad při elektrolýze vody Používá se jako moderátor (zpomalovač rychlých neutronů) v jaderných reaktorech
Druhy vod – podle obsahu minerálních látek 1. destilovaná – neobsahuje minerální látky 2. měkká - dešťová 3. tvrdá - pramenitá 4. minerální – př. Mattoni 5. slaná - mořská
TVRDOST VODY Způsobena Ca2+ a Mg2+ solemi Změkčování = odstraňování těchto solí 1. Přechodná Způsobují ji hydrogenuhličitany Ca(HCO3)2 a Mg(HCO3)2 Povařením se přemění na nerozpustné uhličitany a ty se odstraní filtrací (vodní kámen)
2. Trvalá tvrdost vody Způsobují ji sírany CaSO4 a MgSO4 Povařením se nezmění Převedou se na nerozpustné uhličitany sodou Na2CO3 = změkčovadlo (prací a čistící prostředky) CaSO4 + Na2CO3 → CaCO3 + Na2SO4 MgSO4 + Na2CO3 → MgCO3 + Na2SO4
Druhy vod – podle obsahu nečistot 1. odpadní – vzniká činností člověka 2. užitková – pro průmyslové účely 3. pitná – zdravotně nezávadná
ÚPRAVA PITNÉ VODY 1. Síta – zachytí mechanické nečistoty (brouci, větve, listí) 2. Usazování – oddělí se pevné látky 3. Chemické látky – navážou nečistoty, vytvoří vločkovitou sraženinu 4. Filtrace – pískové, štěrkové filtry 5. Desinfekce – Cl2, O3, UV – ničí choroboplodné zárodky 6. Fluor – malé množství – omezení zubního kazu
Zdroje Všechny materiály pocházejí z archivu autora