Záznamová média.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

III/2 XVII A
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Zařízení pro trvalé uchování dat
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Periferní zařízení počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
Zařízení pro trvalé uchování dat
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
CD, CD-R, CD-RW (DVD).
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_136_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
Hardware a software.
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Paměti počítače Informatika - 7. ročník
Cyklické kódy Přednáška 6. Perfektní kód A.Opravuje největší množství chyb B.Má nejvíce kódových slov C.Má nejlepší poměr počet chyb/délka kódu.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HARDWARE_S1.
Paměťová média.
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
MÉDIA.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů FLASH DISK USB flash disk, je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou.
CD „Compact Disc“ CD „Compact Disc“,,Cédéčko“ Jana Dubová 2006.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
USB flash disk. Úvod USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovoro- vě fleška či USB klíček), je paměťové zařízení,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Záznamová média.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Princip optických mechanik
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Pamäťové zariadenia Adam Lech Tomáš Kožurko I.A.
Záverečný projekt
INFORMATIKA – záznamová media
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Záznamová média

Dělení… podle typu: páskové diskové podle fyzik. principu: magnetické grafické magneticko-grafické podle výměnnosti média: CD magnet. pásky podle kontaktu záznamové hlavy s médiem podle pohybu hlav při práci s pamětí

Co je to cédéčko? zkratka CD= compact disc (kompaktní disk) je to optický disk určený pro ukládání digitálních dat vyvinuli ho firmy Sony a Philips jako způsob věrného uchovávání a reprodukce hudby začíná být vytlačováno diskem DVD (kapacita DVD je oproti CD šestinásobně větší) Audio CD je nejstarším formátem CD

CD-ukládání dat na rozdíl od většiny diskových zařízení (pružné disky, pevné disky, ZIP disky...) nejsou data ukládána do soustředných kružnic, ale do jedné dlouhé spirály každá stopa může obsahovat digitální zvukovou nahrávku (tzv. audio CD) nebo počítačem čitelná data (CD-ROM) spirála začíná u středu média a rozvíjí se postupně až k jeho okraji záznam je přístupný pouze ze spodní strany disku, tzn. záznam na CD je jednostranný

Základní čísla o CD průměr: 12 cm původní kapacita: 656 MB (74minutová) dnes nejčastěji: 700 MB (80minutová)

DVD Další Vadné Digi? anglicky Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc je formát digitálního optického datového nosiče může obsahovat: filmy ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě nebo jiná data média DVD jsou plastové disky, navenek stejná jako média CD data se ukládají pod povrch do jedné nebo dvou vrstev ve stopě tvaru spirály na trh uvedeno v r. 1996 (v Japonsku), ve světě r. 1997

V čem je lepší než CD? efektivnější korekce chyb vyšší kapacitu záznamu (asi 4,7 GB/4,4 GB oproti 0,7 GB)

Typy DVD DVD - Video (obsahuje filmy) DVD – Audio (obsahuje zvuk v kvalitě CD a lepší) DVD Data (obsahuje údaje)

Blu-ray To jako, modrý paprsek? je určený pro ukládání dat pro čtení dat se používa laserové světlo průměr: 12 cm kapacita: až 80 GB Blu-ray nabízí kanálů až osm (7.1) umožňuje použití bezeztrátového formátu z anglického blue ray= modrý paprsek používaný ke čtení blu-ray čtecí zařízení pro blu-ray jsou dělána společně s CD a DVD- umožňuje čtení všech typů disků

Jiná záznamová média Disketa Magnetické pásky Pevný disk-harddisk magnetické médium sloužící k ukládání a přenášení elektronických dat pro pomalost, malou kapacitu a nevelkou životnost byla vytlačena jinými médii Magnetické pásky pevné medium vyrobené z magnetické vrstvy nanesené na plastické pásce Pevný disk-harddisk zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice k trvalému uchovávání většího množství dat pomocí magnetické indukce USB flash disk je paměťové zařízení, používané jako náhrada diskety většinou má podobu klíčenky a je vybaveno pamětí typu flash, která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení