Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pevný disk – fyzická struktura
Advertisements

Pevné disky Štěpán Šípal.
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Prezentace na téma : Harddisk
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky-rozhraní.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Základní hardware počítače
Hardware počítačů - harddisk
Otázky k absolutoriu HW
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Zařízení pro trvalé uchování dat
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
Disky Disková rozhraní. Pevný disk Rok 1956 Fyzická struktura disku.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Geometrie pevného disku
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informační a komunikační technologie
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
MiSe 03 Pevné disky Médium je tvořeno vrstvou feromagnetického materiálu Informace jsou zapisovány pomocí změn mag- netického toku (v médiu se vytvářejí.
Paměťová média.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Základní části počítače
Paměťová média.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Identifikátor materiálu: EU
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Hardware 4 verze 2.6.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou.
Optická média.
MÉDIA.
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
2.6 Pružné disky floppy disky diskety Fyzická struktura  Plochý plastový (pružný) disk s magnetickým povrchem (oxid železa) uzavřený v plastovém.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Řadiče. Všechna periferní zařízení (vnější ale i vnitřní) potřebují pomocné zařízení, které bude obstarávat komunikaci mezi ním a počítačem. Takovéto.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vnější paměti počítače
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Vnitřek skříně počítače
Pevný disk – fyzická struktura
Operační pamět počítače-RAM
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměť počítače.
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Transkript prezentace:

Pevné disky Kateřina Trčková 4.I

Úkoly pevných disků Hlavní úlohou pevných disků je uchování dat s kterými mikroprocesor momentálně nepracuje, ale které si v případě potřeby načítá. Uchovávají data a vysokou kapacitu záznamu (řádově stovky MB až desítky GB) i po vypnutí počítače.

Fyzická struktura disku Pro vyhledání údajů musí řadič znát přesnou geometrickou polohu zapsaných údajů. Pro snadnější nalezení informací na povrchu disku je disk rozdělen na stopy do nichž jsou informace zapsané. Každá stopa je navíc příčně rozdělena na sektory.

Části pevných disků Médium, na kterém jsou uložená data. Magnetické hlavy pro zápis a čtení dat. Mechanika pohybující hlavami. Motorek točící diskem. Řadič – elektronický obvod, který řídí práci disku.

Způsob zapisování Data se zapisují na magnetický povrch disku pomocí zapisovacích hlav. Hlavy se nepohybují po povrchu disku - vznáší se nad ním. Nedochází ke tření mezi hlavou a diskem, které by disk znehodnotilo. Vzdálenost hlav od disku je asi 0,3 až 0,6 mikronu.

Geometrie pevných disků Vztah mezi stopami a cylindry Počet hlav disku je shodný s počtem aktivních ploch. Stopy disku bývají číslovány od nuly. Vnější stopy mají číslo nula. Jsou delší než vnitřní. Počet cylindrů je shodný s počtem stop. Počet sektorů je na všech stopách stejný.

Zonární zápis (ZBR) Jedná se metodu zápisu na pevný disk. Dovoluje umístit na vnější stopy disku větší počet sektoru než na stopy vnitřní. Sektory bývají číslovány od jedničky.

Prokládání pevného disku Údaje jsou zapsané s vynecháním jednoho sektoru. Při zápisu se údaje uloží do logických sektorů. Hodnota prokládání se snižovala od 1:6 až na 1:1 (tzn. fyzický a logický sektor je shodný).

Řadiče pevných disků Zodpovídají za správné vystavení hlav. Organizují vlastní zápis a čtení dat prostřednictvím kódování nebo dekódovaní. Zajišťují přenos dat mezi diskem a mikroprocesorem. Typ řadiče je jeden z důležitých ukazatelů kvality disku.

Charakteristické vlastnosti kapacita disku přístupová doba rychlost disku (otáčky) přenosová rychlost dat spolehlivost disku typ rozhraní metoda kódování dat

Kapacita disku Každý rok se kapacita disku zmnohonásobí. Velikost se dnes pohybuje již okolo 60 – 80 GB. Maximální velikost disků na trhu je okolo 120 BG.

Přístupová doba Disk v chodu Doba, která je nutná k vystavení hlav na požadovaný cylindr. Vyjadřuje jak rychle disk vyhledává data. Její hodnota se pohybuje okolo 8 – 65 ms. Zaparkování hlav

Rozhraní pevných disků Rozhraní pevných disku jsou zařízení, která zprostředkovávají komunikaci mezi pevným diskem a ostatními částmi počítače. Určuje, jaký typ desky rozhraní musí být v počítači osazen, aby bylo možné tento pevný disk připojit.

Typy rozhraní rozhraní ST506 rozhraní ESDI rozhraní IDE rozhraní EIDE Propojovací kabely pro IDE rozhraní ST506 rozhraní ESDI rozhraní IDE rozhraní EIDE rozhraní SCSI

Způsoby kódování dat MFM - vymezuje datovému signálu přesnou délku. RLL - v ukládaném čísle se nevyskytují „nečitelné“ sledy 0 a 1. PRML - čtené impulsy se zpracovávají digitálním signálovým procesorem – DSP. PRML rozpozná víc údajů na male ploše, což vede ke zvýšení kapacity disku.

Logická struktura disku Můžeme ji vytvořit vysokým formátováním. Soubory na disku jsou mapované soustavou tabulek, aby uložená data na disku byla rychle k nalezení. Stopy a sektory, jsou na disku už magneticky vytvořené formátováním na nízké úrovni.

Zásady práce s pevným diskem Chránit před otřesy. Nevypínat počítač na krátkou dobu z důvodů opotřebení. Nevystavovat prudkým změnám teplot. Pravidelné zálohování dat.

Obsah Úkoly pevných disků Fyzická struktura disku Části pevných disků Způsob zapisování Geometrie pevných disků Zonární zápis (ZBR) Prokládání pevného disku Řadiče pevných disků Charakteristické vlastnosti Kapacita disku Přístupová doba Rozhraní pevných disků Typy rozhraní Způsoby kódování dat Logická struktura disku Fyzické formátování Zásady práce s pevným diskem