PEVNÝ DISK POČÍTAČE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pevný disk – logická struktura
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Pevné disky a jejich organizace v rámci MS
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
Informační a komunikační technologie
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Hardware 4 verze 2.6.
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_5_Pojmy a vlastnosti operačních systémů.
Architektura počítače
Vnitřní (operační paměť)
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Start počítače IBM PC © Milan Keršláger
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
UNIX Systém souborů © Milan Keršláger
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Vnější paměti počítače
Systémové oblasti disku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Ukládání dat v paměti počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Souborové systémy 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správa paměti.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Paměť počítače.
Správa disků
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Paměť.
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

PEVNÝ DISK POČÍTAČE

1. Základní pojmy

1.1. Fyzický disk hardware „krabička v počítači“

1.2. Logický disk oblast na fyzickém disku vytvořená podle požadavků uživatele značí se písmeny: C:, D:, E: …. součet velikostí kapacity pamětí jednotlivých logických disků = velikosti maximální kapacity paměti fyzického disku vytváří se pomocí programu FDISK [součást operačního systému MS DOS (Windows 95, 98, NT)]

1.3. Grafické znázornění rozčlenění disku FYZICKÝ DISK LOGICKÝ DISK C: DISK D: DISK E::

1.4. Připojení fyzického disku disk je umístěn uvnitř počítače připojen je speciálním kabelem k základní desce počítače při koupi disku musíme znát přes jaké rozhraní je disk připojen IDE, EIDE, SCSI

1.5. Ukládání informací na disk kapacity současných disků dosahují několika GB (jednotka vysvětlena v prezentaci „Paměti“) SEKTOR - nejmenší jednotka na disku pro uložení informace celý disk je rozdělen na tyto malé části kapacita sektoru obvykle 512 bytů

1.6. Práce počítače se sektorem je určena fyzickou polohou sektoru na disku polohu sektoru lze vyjádřit třemi čísly: SIDE - strana - číslo povrchu disku (čtecí hlavy) TRACK - stopa SECTOR - pořadové číslo sektoru ve stopě

2. Základní oblasti disku

2.1. Základní oblasti Partition tabulka BOOT sektor FAT tabulka ROOT adresář (kořenový adresář) Datová oblast

2.2. Příklad rozdělení disku na dva logické disky  Partition tabulka  BOOT sektor  FAT tabulka :\ ROOT adresář Logický disk C:  Datová oblast  :\ ROOT adresář Logický disk D:

2.3. Partition tabulka (Master Boot sektor) umístěna je v úplně prvním sektoru disku 1. polovinu zabírá program sloužící k zavedení operačního systému 2. polovina obsahuje data o rozdělení fyzického disku na logické disky na fyzickém disku je vždy pouze jedna existuje jen u pevných disků pro práci s tabulkou nutno použít příkaz FDISK - nelze použít příkaz FORMAT

2.4. BOOT sektor je přítomen i na disketách 1. obsahuje informace o logickém disku, na kterém je uložen 2. obsahuje krátký program - kód pro zavedení operačního systému do paměti počítače

2.5. FAT tabulka popisuje umístění jednotlivých souborů na disku (disketě)

2.6. ROOT directory (kořenový adresář) má omezenou velikost (512 souborů nebo adresářů) (adresář vytvořený uživatelem toto omezení nemá) základní adresář počítače

2.7. Datová oblast zbylý prostor disku vyhrazený pro ukládání programů nebo dat vytvořených uživatelem

Konec © Učitelé Výpočetní techniky SOUo, Belgická 29, Praha 2