11 Udržovatelnost a servisní logistika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Města ČR – orientace na mapě
Nauka o podniku Seminář 6..
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Příprava R&R studie Obsluha by měla měřit alespoň 10 dílů - nebo více Vyberte díly, které reprezentují výrobní proces z dlouhodobého hlediska Vyberte alespoň.
Logistika náhradních dílů a materiálu (NDM)
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
Student: Ing. Olga Minaříková školitel: doc.akad.soch. Miroslav Zvonek, PhD. srpen 2009.
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
8 Koncepce Just-in-Time (JIT), kanban
Dynamické rozvozní úlohy
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Animace Demo Animace - Úvodní animace 1. celé najednou.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Lineární rovnice Běloun 91/1 a
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Facility management ČSN EN
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
5 Systémy řízení zásob Servisní logistika
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání provozů dílčích knihoven.
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení

Nejmenší společný násobek
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Obsah prezentace Údržba a její vliv na spolehlivost
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
4 Optimalizace úrovně dodavatelských služeb zákazníkům
JARNÍ TERMÍN MATURITNÍ ZKOUŠKY 2012 Signální souhrnné výsledky (tisková konference ) CERMAT
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
FRÉZOVÁNÍ DĚLÍCÍM ZPŮSOBEM
MS PowerPoint Příloha - šablony.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Úkoly nejen pro holky.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
1 6 Predikce potřeby Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Technická fakulta ČZU v Praze Katedra jakosti a spolehlivosti strojů
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Optimalizace logistického systému a řetězců
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Komplexní produktivní údržba (TPM)
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
9 Hodnocení udržovatelnosti strojů a zařízení
Transkript prezentace:

11 Udržovatelnost a servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Technická fakulta ČZU v Praze Katedra jakosti a spolehlivosti strojů legat@tf.czu.cz

Úvod Servisní logistika je součástí managementu údržby a věnuje se řízení materiálových a informačních toků v procesech údržby. Příspěvek logistiky pro údržbu je v řízení materiálových a informačních toků v procesech údržby (zejména náhradních dílů (ND)). Lepší udržovatelnost snižuje požadavky na servisní logistiku (snižuje pracnosti a průběžné doby údržby, zvyšuje pohotovost zařízení, snižuje nároky na sortiment ND, snižuje nároky na servis aj.).

UDRŽOVATELNOST je schopnost objektu v daných podmínkách používání být udržen ve stavu nebo vrácen do stavu, v němž může plnit požadovanou funkci, jestliže se údržba provádí v daných podmínkách a používají se stanovené postupy a prostředky ČSN IEC 50(191) Poznámka: Udržovatelnost řečeno jinými slovy vyjadřuje úroveň obtížnosti vykonávání preventivní údržby a provádění oprav.

ZAJIŠTĚNOST ÚDRŽBY je schopnost organizace poskytující údržbářské služby zajišťovat podle požadavků v daných podmínkách prostředky potřebné pro údržbu podle dané koncepce údržby. Dané podmínky se vztahují jak na vlastní objekt, tak i na podmínky používání a údržby. Jde o tyto prostředky: personál, technické informace, nářadí a přístroje, náhradní díly, dílenská infrastruktura.

Udržovatelnost je dána a podporována: konstrukčním provedením; souborem provozních opatření (servisní logistika) Na zabezpečování udržovatelnosti a zajištěnosti údržby se podílejí: výrobci, dodavatelé, uživatelé – majitelé strojů a zařízení.

JAK SE PROJEVUJE VÝROBEK S VYSOKOU UDRŽOVATELNOSTÍ? požadavky na udržovatelnost jsou uvedeny ve specifikacích a smlouvách; výrobek je konstruován a provozován tak, že se snadno: udržuje, diagnostikuje, opravuje, při zajištění minimálních nákladů životního cyklu.

Úroveň servisní logistiky je dána jakostí řešení těchto otázek: Je k dispozici pro daný výrobek dobře zaškolený a vycvičený údržbářský, diagnostický a opravářský personál? Je vypracován pro daný výrobek optimální systém údržby, diagnostiky a oprav? Je vypracována pro daný výrobek dokonalá a srozumitelná technická dokumentace? Je k dispozici pro daný výrobek nezbytné zkušební a diagnostické zařízení? Je k dispozici pro daný výrobek optimální síť servisů včetně distribuční sítě náhradních dílů a materiálu?

Struktura časových údajů pro kvantitativní analýzu spolehlivosti objektů

Závislost rozdělení hustoty pravděpodobnosti vykonání údržby a pravděpodobnosti jejího vykonání / nevykonání na průběžné době údržby

Typický vztah mezi spolehlivostí a náklady v etapě provozu a údržby Bezporuchovost MTTF Udržovatelnost MTTR Zajištěnost údržby MLD, MAD Opravy Preventivní údržba Výměnné jednotky, náhradní díly a vybavení Množství * ((MPH * náklady/h) + +(materiálové náklady na jednotku)) z * ((průměrné náklady na zajištěnost údržby na 1 poruchu) + (MPHNA MÍSTĚ * náklady/h) + (MPHV DÍLNĚ * náklady/h) + (průměrné náklady na náhradní díly na 1 poruchu)) Poškození dobrého jména a reputace, ztráta příjmů, zajištění služby, záruční náklady, náklady z  odpovědnosti za škody na zdraví a životním prostředí Spolehlivost Náklady na logistické zajištění Náklady na preventivní údržbu Náklady na údržbu po poruše Vyvolané náklady Pohotovost U A Poruchy λ, z Typický vztah mezi spolehlivostí a náklady v etapě provozu a údržby

Logistika - postup stanovení požadavků na náhradní díly

Kvalitativní postupy ověřování přezkoumání návrhu (ČSN IEC 1160); přezkoumání zkušeností ze zkoušek; studie o snadnosti údržby: vymezení prostoru pro použiti nástrojů při údržbě; přístupnost míst, která vyžadují údržbu apod.; přezkoumání analýzy úkolů údržby - týká se prostředků potřebných k provedení údržby;

Závěr Udržovatelnost - znak spolehlivosti výrobku Zajištěnost údržby - znak jakosti údržbářské organizace (servisní logistiky) Hodnocení UZU - kvantitativní i kvalitativní Dobrá UZU zvyšuje spolehlivost (pohotovost) opravovaných výrobků