VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

Logistické náklady Ivan Gros
Jednatel Cargologix, s.r.o.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Efektivní obchodní portál
Logistika Ing. Jan Pivoňka.
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
Elektronický obchod. Požadavky na funkčnost aplikace nabídka zboží zboží se může prodávat za různé ceny (akční nabídky, sezónní výprodeje) evidence zákazníků.
Vybrané problémy z distribuční logistiky
LOGISTICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
TKZ Polná spol. s r.o. od 1994 (1911) výrobce stavebního a nábytkového kování česká firma bez zahraniční spoluúčasti obrat - cca 210 mil. Kč počet zaměstnanců.
SAP Ing. Jiří Šilhán.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Návěští NÁVĚŠTÍ (AVÍZO) - písemnost, kterou dodavatel oznamuje odběrateli, že zboží je připraveno k přepravě (používá se při dodávkách většího množství.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Doc. Ing. Tomáš Šubrt, Ph.D. Katedra systémového inženýrství
Struktura obchodní smlouvy Vypracovali: Jana Polednová Ondřej Tvrdoň.
Vyřizování objednávek (objednávkový cyklus, formy objednávek)
Struktura obchodní faktury Jiří Jakubík Marta Rubešová Jana Tymkivová Nikol Volfová.
- DODACÍ LIST – seznam zaslaného zboží a jeho množství (resp. seznam provedených prací). Odběratel si podle dodacího listu může zkontrolovat úplnost dodávky.
VÝZNAM ZÁSOB v logistických řetězcích
Dodatek k prezentaci Logistické systémy vývoj, charakteristika a použití Lenka Stiessová Pavla Muhlbachová Jana Jurková Sanjin Hasić Jiří Ullmann.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
ZÁSOBOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a.
3 Simulace řízení informačního a materiálového toku - logistická hra
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odbytové činnosti Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Nákup operativní Ivan Gros odsouhlasení dodacího listu s fakturou pro účtárnu Výchozí stav: pro každou položku vybrán dodavatel uzavřena.
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
INTERNETOVÝ OBCHOD S POČÍTAČOVÝMI KOMPONENTY. PŘEDSTAVENÍ SKUPINY Zuzana Malaníková Ondřej Břížek Aleš Pěnkava Jiří Vávra Jaromír Veber.
TVORBA HODNOTY VNÍMANÁ ZÁKAZNÍKEM
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
Význam zásob v logistických řetězcích a typy zásob
Reporting.
Vyřizování objednávek – objednávkový cyklus, formy objednávek
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
3. Přednáška - ZÁKAZNICKÝ SERVIS
4. přednáška - LOGISTICKÉ NÁKLADY
Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti.
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
Logistický proces ve firmě Petr Hobža – Strážnické brambůrky SAP Business One Pavel Rumplík Obchodní ředitel.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Analýza materiálového toku ve společnosti Jihostroj, a.s.
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Základní pojmy v automatizační technice
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO členění podle forem činnosti
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Autor: Bc. Michaela Kolářová Vedoucí: doc. Ing. Rudolf Kampf, Ph.D.
Webové portály LDS/MDS
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Autor: Ing. Sikorová Renata
Transkript prezentace:

VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK objednávkový cyklus formy objednávek Majerová Barbora Melounová Pavlína Procházková Jana Schůrková Barbora Staňková Zuzana Truhlář Zdeněk

OBJEDNÁVKA objednávka je v podstatě návrh kupní smlouvy a je konečnou fází akvizičního procesu nejčastější formy objednávek – písemné, faxové, emailové, telefonické, přes internet objednávka je potvrzena buď: potvrzením kopie objednávky, která je zaslána zpět kupujícímu, nebo písemným potvrzením, zpravidla na firemním formuláři, který obsahuje žádost, aby potvrzenou kopii tohoto dokumentu zaslal zákazník zpět

DOBA CYKLU OBJEDNÁVKY doba, která uplyne od obdržení zákaznické objednávky do okamžiku, kdy je výrobek zákazníkovi dodán celková doba cyklu objednávky zahrnuje: předávání objednávek zpracování a kompletaci objednávek dodatečnou dobu pro získání zásob dodací lhůtu

DOBA CYKLU OBJEDNÁVKY: HLEDISKO FIRMY

DOBA CYKLU OBJEDNÁVKY předávání objednávek nejrychlejším řešením fax + email zpracování a kompletace objednávek zpracování zahrnuje přípravu dopravních dokumentů, kontrolu správnosti, poskytování informací oddělení prodeje, výroby a účetnictví kompletace zahrnuje odběr objednávky ze skladu, přesunutí objednávky do expedice, zkompletování objednávky, balení a spojení s dalšími objednávkami dodatečná doba pro získání zásob v případě, že zásoby dojdou, je nutná dodatečná doba pro získání zásob ze závodu dodací lhůta doba, po kterou trvá přesun objednávky ze zásobovacího bodu k zákazníkovi

DOBA CYKLU OBJEDNÁVKY: HLEDISKO ZÁKAZNÍKA

DOBA CYKLU OBJEDNÁVKY

DOBA CYKLU OBJEDNÁVKY doba cyklu objednávky se pohybuje v rozmezí 4,5 – 21,5 dne nejpravděpodobnější dobou cyklu objednávky je 13 dnů doba cyklu objednávky se odvíjí od výrobce: zda udržuje ve skladu nadměrné zásoby pro pokrytí poptávky, nebo zda ztrácí příležitosti na základě nedostatečných zásob doba cyklu objednávky je značně prodlužována poškozeným nebo kazovým zbožím

ZKRÁCENÍ DOBY CYKLU OBJEDNÁVKY možnosti zkrácení doby cyklu objednávky: jiný způsob předávání objednávek jiné zadávání objednávek do systému zefektivnění skladovacích operací a přepravy zboží

SYSTÉM ZPRACOVÁNÍ OBJEDNÁVEK SZO je základem logistického informačního systému SZO zahrnuje všechny činnosti, které jsou potřebné mezi odesláním objednávky a jejím přijetím objednatelem SZO musí kromě zpracování objednávek zajistit dostatečně rychlou komunikaci mezi podnikem, zákazníky a dodavateli SZO pracuje se dvěma druhy objednávek, a to: objednávkami, které podnik přijímá od zákazníků objednávkami, které podnik vystavuje dodavatelům

SYSTÉM ZPRACOVÁNÍ OBJEDNÁVEK správně fungující SZO by měl splňovat 4 požadavky: poskytovat souhrnné přehledy o přáních zákazníků nabízet algoritmy pro stanovení priorit při vyřizování objednávek trvale vyhodnocovat stav plnění objednávek zabezpečovat administrativu s vyřizováním objednávek hlavními cíli práce SZO jsou: snížení doby cyklu objednávky zvýšení spolehlivosti dodržování dodacích lhůt

ELEKTRONICKÉ ZPRACOVÁNÍ OBJEDNÁVEK ve srovnání s manuálními metodami: minimalizuje riziko lidských omylů zajišťuje rychlé vyřízení objednávky zajišťuje rovnoměrnost cyklu objednávky

SYSTÉMY ELEKTRONICKÉ VÝMĚNY DAT - EDI EDI je elektronický přenos standardizovaných obchodních dokumentů mezi počítači různých organizací příklad EDI: zákaznické objednávky, přehledy o stavu objednávek, oznámení o dodávce, faktury, celní deklarace, materiální bilance atd. výhody EDI: snížení administrativy, zvýšení přesnosti a rychlosti, snížení nákladů na předávání a zpracování objednávek, snížení stavu zásob

TYPY SYSTÉMŮ EDI systémy oborových asociací mají vlastní standardy EDI používané v rámci odvětví (potravinářský, automobilový, chemický aj. průmysl) proprietární systémy (ONE TO MANY) nákladné, podnik nakupuje u řady dodavatelů a je s nimi v přímém kontaktu sítě přidaných hodnot (MANY TO MANY) veškeré přenosy dat probíhají přes třetí stranu (clearingové středisko), které informace/dokumenty třídí a distribuují je dále k různým dodavatelům

SYSTÉM ČÁROVÝCH KÓDŮ napomáhá reagovat na stále rostoucí požadavky zákazníků, kteří očekávají spolehlivé dodací lhůty, vyrovnané cykly objednávek a vysokou informovanost spojovací článek se systémem EDI výhody čárových kódů snížení objemu kapitálu vázaného v zásobách uvolnění skladovací plochy snížení doby cyklu objednávky zefektivnění materiálových operací příjem zboží lze plně automatizovat

POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE DANĚK, J: Logistické systémy. 2006, Ostrava: VŠB – Technická univerzita, ISBN 80-248-1017-4 LAMBERT M.D., STOCK R.J., ELLRAM M.L. Logistika. 2000, Praha: Computer Press, ISBN 80-7226-221-1 LUKOSZOVÁ, X: Nákup a jeho řízení. 2004, Brno: Computer Press, ISBN 80-251-0174-6

Děkujeme za Vaši pozornost